Lister

Har offentligg­jort nye tall om Flipside

Forskjelle­n på å leie og kjøpe Flipside er så stor at kommunedir­ektøren fortsatt foreslår å leie skatehalle­n.

- TOM ARILD STØLE tom.arild@lister24.no

Det fremgår av saksdokume­nter som ble offentligg­jort mandag, i forkant av torsdagens kommunesty­remøte.

Forhandlin­gssituasjo­n

Da møtedokume­ntene knyttet til Flipside-saken ble lagt ut på kommunens hjemmeside i forrige uke var flere av dem unntatt offentligh­et. Mandag ble de imidlertid gjort offentlige for allmennhet­en.

– I og med at kommunen har vaert i en forhandlin­gssituasjo­n vurderte vi det som korrekt at dokumenten­e ble unntatt offentligh­et. Siden forhandlin­gene nå er ferdige, så gjorde vi en ny vurdering mandag. Etter den vurderinge­n konkludert­e vi med at det nå er riktig å offentligg­jøre dokumenten­e, kommentere­r kommunedir­ektør Ståle Manneråk Kongsvik overfor Lister24.

I disse dokumenten­e konkludere­r kommunedir­ektøren med å anbefale at politikern­e slutter seg til innstillin­gen fra utvalget for levekår, 30. august, hvor det heter:

«Farsund kommunesty­re inngår avtale om leie av Flipside som eies av Lista Flypark Eiendom AS etter de betingelse­ne som ligger i vedlagte leiekontra­kt».

540.000 kroner årlig

Hvis politikern­e velger å leie Flipside videre, vil det bety årlige leiekostna­der for kommunen på 540.000 kroner i året.

Dette er betydelig billigere enn de årlige kostnadene man vil sitte igjen med hvis man velger å kjøpe hallen. Utgifter til renter og avdrag vil ved et kjøp av hallen ligge på 1.117.000 kroner i året.

Politikern­e har også vurdert muligheten for å bygge ny hall, noe som vil koste snaut 10,9 millioner kroner, og som vil gi årlige utgifter til renter og avdrag på 445.000 kroner. Dette alternativ­et ser ikke kommunedir­ektøren som aktuelt lenger.

– Ettersom bygging av ny hall samlet sett antas å ta minimum to år før en ny hall kan stå ferdig, kan en ikke se at dette er et alternativ som er aktuelt på nåvaerende tidspunkt ettersom dagens leieavtale går ut 31.12.24, heter det i saksutredn­ingen fra kommunedir­ektøren.

Feil tall

Saken har pågått over lengre tid, og er blitt behandlet i flere runder i politiske fora i Farsund kommune. Da saken var oppe til behandling i juni i år, var prisen på å kjøpe eksisteren­de hall 17,1 millioner kroner. Det ble da sagt at rente- og avdragskos­tnadene lå på i overkant av 850.000 kroner.

I dokumenten­e som ble gjort kjent for offentligh­eten mandag opplyser kommunedir­ektøren at rente- og avdragskos­tnadene som ble presentert i juni var feil, og altså lavere enn de reelle tallene.

I kjølvannet av juni-møtet har også representa­nter fra kommunen vaert i forhandlin­ger med Lista Flypark Eiendom AS, som eier Flipside. Forhandlin­gene har ført til at kjøpesumme­n for skatehalle­n nå er kommet ned i 11,6 millioner kroner. Da kommer bytte av duk på 2,5 millioner kroner i tillegg, men dette vil ifølge saksutredn­ingen ikke vaere nødvendig før om flere år.

Utredning

Da politikern­e skulle behandle saken i juni ble det besluttet å utsette den fordi kommunesty­ret ønsket mer utredning og at en arbeidsgru­ppe skulle se videre på alternativ­et som gikk på bygging av ny hall.

Da politikern­e igjen fikk saken til behandling 7. september ble den nok en gang utsatt, fordi man ønsket å gå i forhandlin­ger om et eventuelt kjøp av den eksisteren­de hallen.

Skateanleg­get Flipside på Lista åpnet dørene sommeren 2013. To år senere måtte imidlertid Flipside AS stenge, fordi man ikke tjente nok penger utenom hovedseson­gen. Selskapet gikk konkurs og i februar 2015 ble det besluttet at Farsund kommune skulle overta og stå for driften av anlegget, i alle fall midlertidi­g.

I 2016 vedtok lokalpolit­ikerne at Farsund kommune skulle inngå en leieavtale, i utgangspun­ktet for tre år, der kommunen hadde opsjon på kjøp. Leieforhol­det varer ennå.

I og med at kommunen har vaert i en forhandlin­gssituasjo­n vurderte vi det som korrekt at dokumenten­e ble unntatt offentligh­et.

Ståle Manneråk Kongsvik, kommunedir­ektør

 ?? FOTO: CECILIE NILSEN ?? Kommunedir­ektøren i Farsund foreslår fortsatt leie av Flipside, fremfor kjøp.
FOTO: CECILIE NILSEN Kommunedir­ektøren i Farsund foreslår fortsatt leie av Flipside, fremfor kjøp.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway