Lister

Åpnet nytt «tryllebord»

Fredag kunne beboerne og besøkende på skjermet avdeling ved helsehuset i Lyngdal prøve seg fram på «tryllebord­et».

- MARLENE TOLLAKSEN NILSEN marlene.nilsen@lister24.no

Ordfører Unni Nilsen Husøy, samt andre personer som har vaert pådriver for å få dette på plass var til stede. Samlingen skapte gode smil, latter og nysgjerrig­het.

– Det er en projektor som er montert i taket, og den er vendt ned mot et hev/senk-bord slik at de som benytter seg av det kan sitte eller stå. Der er det flere interaktiv­e spill som ligger inne, som da vises frem på bordet. På spillene kan man velge forskjelli­ge nivå, etter hvor langt man har kommet i demenssykd­ommen, forteller avdelingsl­eder Heidi Sanden Berntsen ved nattjenest­en hj.tj/inst og dagsentere­t.

«Tryllebord­et» heter egentlig «Tovertafel», som er opprinneli­g fra Nederland.

Sommerfugl­er, fisker og kortspill dekket bordplaten på helsehuset. Lyden av fugler fylte også rommet da spillene ble satt i gang.

Under åpningen var ordføreren svaert glad for at «tryllebord­et» var på plass i helsehuset. Før alle kunne hive seg over det, ønsket Husøy å prate om hvorfor dette engasjerte henne.

– Jeg har litt ekstra følelse for dette. Jeg hadde en mor som var veldig dement. Hun bodde på omsorgssen­teret på Byremo. Da jeg besøkte mamma, noe jeg ofte gjorde, så hadde jeg dårlig samvittigh­et, for jeg følte at tiden var litt lang da jeg var der. Det var ikke alltid man hadde så mye å prate om. Derfor tror jeg at det fellesskap­et og besøket fremover her på helsehuset kanskje bare kan bli mer av. Jeg tror dette blir utrolig flott, sa hun før åpning av «tryllebord­et».

Interessan­t

Ekteparet Kari og Terje Brattebø var til stede for å få med seg nyheten på helsehuset. Sammen med førstnevnt­es mor, var de alle svaert fornøyde.

– Dette er veldig interessan­t. Det er kjempefint at både vi som besøkende, samt barnebarn kan få vaere med å spille dette. Det er jo ikke ofte barnebarn synes at helsehuset er den kjekkeste plassen å besøke, så dette hjelper jo litt på, forteller de begge.

Leder i eldrerådet, Jørg Hadland og tidligere sekretaer i Farsund og Lyngdal demensfore­ning, Bjørn Baekkelund var også til stede. For sistnevnte var denne lanseringe­n ekstra spesiell.

– Da jeg jobbet i demensfore­ningen var dette noe vi ønsket å få til for helsehusen­e. Dessverre ble demensfore­ningen lagt ned, men det er veldig fint å vaere her i dag og se at det allikevel er blitt en realitet med «tryllebord­et», forteller Baekkelund.

– Det som også er veldig fint er at fylkeskomm­unen gjerne vil at det skal opprettes en demensfore­ning. Demente har dessverre lett for å bli glemt i samfunnet, forteller han.

Betyr mye

Dersom man benytter seg av «tryllebord­et» kan man mate fugler, gå på fisketur, gå på skogstur, spille kort eller se på stjernehim­melen. Det er med andre ord utrolig mange varianter.

– Det er en måte å aktivisere de demente på. Det aktivisere­r hjernen, og de skal bli forundret over det som skjer og det skapes gode samtaler. Når de har besøk av pårørende, så har de konkrete ting å holde på med. Det er veldig fint for alle, forteller avdelingsl­eder Berntsen.

– Jeg tror det betyr mye for de pårørende også. Noen ganger så kan det vaere vanskelig å finne på aktivitete­r, eller ha en pågående samtale. Det er og gøy for barnebarn. Besteforel­drene kan da kose seg med at barna har det gøy også, avslutter hun.

Engasjert

– Det er utrolig flott, og jeg har jo fulgt den prosessen helt fra starten da det ble pratet om. Det var jo demensfore­ningen som hadde litt penger til overs, som de dessverre ikke fikk bruke likevel. Men det ble et initiativ til

å samle inn penger. Jeg har jo et ekstra hjerte for demens og har gledet meg til dette. Jeg tror dette kan bli en ressurs for dem som bor her og pårørende, sier ordføreren.

Hun forteller at det er tøft å vaere pårørende for noen med demens. Hun følte hun mistet sin mor gradvis. Hun mener at

i den gradvise prosessen har man gode stunder og noe kontakt, men etter hvert har man mindre av dette.

– Dette er noe som kan vaere med på å vekke interesse hos noe beboerne har opplevd tidligere i livet, eller en liten ting som inspirerer dem. Det kan og bli lettere å få med barnebarn her. Jeg ble og skikkelig imponert da jeg så det. Jeg tror faktisk dette er tidenes investerin­g, sier Husøy.

Hun fikk aeren av å prøvespill­e først. Da tok hun og Baekkelund og konkurrert­e litt. Det skapte både engasjemen­t og latter.

 ?? FOTO: MARLENE TOLLAKSEN NILSEN ?? Ordfører Unni Nilsen Husøy ble engasjert da hun kunne få prøve ut aktivitete­n. Til høyre står Hilde Gundersen Netland.
FOTO: MARLENE TOLLAKSEN NILSEN Ordfører Unni Nilsen Husøy ble engasjert da hun kunne få prøve ut aktivitete­n. Til høyre står Hilde Gundersen Netland.
 ?? FOTO: MARLENE TOLLAKSEN NILSEN ?? Besøkende og beboer på helsehuset synes tryllebord­et var veldig interessan­t. Fra venstre: Terje Brattebø, Ingrid Sand og Kari Brattebø.
FOTO: MARLENE TOLLAKSEN NILSEN Besøkende og beboer på helsehuset synes tryllebord­et var veldig interessan­t. Fra venstre: Terje Brattebø, Ingrid Sand og Kari Brattebø.
 ?? FOTO: MARLENE TOLLAKSEN NILSEN ?? Tidligere sekretaer i Farsund og Lyngdal demensfore­ning, Bjørn Baekkelund var veldig glad for å se at tryllebord­et var blitt realitet på helsehuset.
FOTO: MARLENE TOLLAKSEN NILSEN Tidligere sekretaer i Farsund og Lyngdal demensfore­ning, Bjørn Baekkelund var veldig glad for å se at tryllebord­et var blitt realitet på helsehuset.
 ?? FOTO: MARLENE TOLLAKSEN NILSEN ?? Mange fulgte spent med på testingen av bordet.
FOTO: MARLENE TOLLAKSEN NILSEN Mange fulgte spent med på testingen av bordet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway