Lister

Naeringsfo­reningene, strømprote­st-alliansen og Vestre-avtalene

- Kai Aas-hansen, Ap-medlem, Lillesand

Naeringsmi­nister Vestre og regjeringa anbefaler at mer av krafta må tas av børsen og selges som rimelige fastprisav­taler direkte til bedrifter og selskaper.

Men naeringsfo­reningene og «Strømprote­st-alliansene» på Sør- og Sør-vestlandet hevder at «eksperter» advarer mot Vestre-avtaler.

Men er de sikre på at disse «ekspertene» ikke snakker på vegne av strømspeku­lantene?

For strømspeku­lantene liker ikke at strøm blir tatt av børsen, de vil ha mest mulig kraft der til å kunne boltre seg i.

Og vi bør huske at 1 øre/kwh i fortjenest­e bare av konsesjons­krafta her i Agder, er ca. 9 millioner kroner! 1 øre/ KWH for den norske krafta på 140 TWH blir 1,4 milliarder i lomma på eventuelle spekulante­r!

Når kraft fra f. eks. Lyse og Å Energi blir prissikret/solgt på de finansiell­e børsene som Nasdaq, ved hjelp av finansiell­e instrument­er, så kan spekulante­r kjøpe og selge disse instrument­ene mange ganger før den fysiske strømmen ender opp hos sluttbruke­rne. Og vi vet ikke hvor den ender opp. Det kan vaere den alt for dyre krafta som ender opp hos Naeringsfo­reningene sine medlemmer på Sør- og Sør-vestlandet, men det kan like godt vaere den krafta som forsvinner gjennom utenlandsk­ablene. Og vi vet heller ikke hva prisen til sluttbruke­r blir til slutt!

Med «Vestre-avtalene» der kraft tas av børsen og selges som 3, 5 og 7 årige fastprisav­taler direkte til bedrifter og selskaper, utnytter vi handlingsr­ommet som ligger i Eøs-avtalen og Acer-forordning­en. Med å prissikre krafta med fastprismo­dellen, blir også ting forutsigba­rt. Partene vet hvilken pris, inntekt og overskudd/utbytte de kan forholde seg til for de kommende 3, 5 eller 7 år, og vi vet hvor krafta ender!

Regjeringa har også vedtatt egne gunstige skatteregl­er for disse «Vestre-avtalene» hvor det blir skattet ut fra avtalt fastpris og ikke etter de varierende børs-prisene. Og hvis fastprisen settes til f.eks. 50 øre, blir det ikke noen skattesmel­l slik flere hevder. For Finansdepa­rtementet har også slått fast at disse fastprisav­talene kan kraftselsk­apene prise så lavt de ønsker.

Prisene må riktignok vaere forretning­smessig forsvarlig­e, men da er det viktig å huske at produksjon­skostnaden­e for vannkrafta er ca. 12 øre, og at Agder Energi i perioden 2016-2020 fikk i snitt ca. 30 øre for krafta de da solgte. Og i 2020 var spot-prisen i snitt ca. 12 øre her i NO2.

Så i stedet for uberettige­t hakking på regjeringa, burde naeringsfo­reningene ta en alvorsprat med alle ordførerne innad i «strømprote­st-alliansen». For kommunene sitter som flertallse­iere i både Lyse og Å Energi, og mange av disse ordførerne stiller på eiermøtene med både forslagsre­tt og stemmerett. Så de kan vaere med å bestemme at mer av krafta skal av børs og at den skal selges til «billig» pris!

Naeringsfo­reningene burde også anbefale medlemmene sine til å ta kontakt med flere kraftprodu­senter for å få tilbud om billigst mulig fastprisko­ntrakter. Jeg vet at f.eks. Lyse har gode innretning­er og mange fornøyde kunder.

Jeg heier på at naeringsfo­reningene skal hjelpe medlemmene sine med å få billigere strøm!

Lykke til!

 ?? FOTO: GORM KALLESTAD / NTB ??
FOTO: GORM KALLESTAD / NTB

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway