Lister

Sykehusets fremtid bygges nå

-

Fremtiden til lokalsykeh­uset i Flekkefjor­d har vaert gjenstand for heftig debatt helt siden akuttkirur­gien og traumemott­aket ble midlertidi­g stengt i fjor sommer. Årsaken har vaert store utfordring­er med å rekruttere nye kirurger. Det er et problem som også flere andre sykehus i Norge sliter med. I tilfellet Flekkefjor­d har selvsagt den negative oppmerksom­heten sykehuset fikk om de mange feiloperas­jonene som den kasakhstan­ske legen Jerlan Omarchanov utførte der, gjort rekrutteri­ngsarbeide­t enda vanskelige­re. Flere har også uttalt at måten den lokale kampen for akuttkirur­gien har fremstått, blant annet i media, har vaert negativt i så måte.

Onsdag vedtok et enstemmig styre i Sørlandet sykehus HF at det ikke er grunnlag for å gjenåpne akuttkirur­gien og traumemott­aket ennå. Det konstatere­s i vedtaket at man tross betydelig innsats ikke har lyktes med den nevnte rekrutteri­ngen. I klartekst betyr dette at akuttpasie­nter fortsatt skal fraktes til sykehuset i Kristiansa­nd og behandles der. Men vedtaket innebaerer samtidig at sykehusets øvrige funksjoner skal både prioritere­s og utvikles. Det samme gjelder prehospita­le tjenester - les; ambulanset­jenesten. Og det skal etableres et spesialist­senter for planlagt kirurgi ved lokalsykeh­uset.

I denne saken har det lokale engasjemen­tet vaert stort. Lokale krefter, med Lister Naeringsfo­rening i spissen, har engasjert seg sterkt i denne kampen. Tirsdag kveld - bare timer før styremøtet - gikk rundt 1.500 mennesker i fakkeltog for å markere sin støtte til lokalsykeh­uset. Et uttrykk for et stort engasjemen­t også blant folk flest. Det gjorde inntrykk på sykehussty­ret og dets leder Bjørn Walle. Likevel var ikke forutsetni­ngene for å gjenåpne de nevnte funksjoner til stede. Ikke nå. Dessverre er det grunn til å frykte at det heller aldri kommer til å skje.

Vedtakets ordlyd onsdag var omtrent som forventet. Men de som har stått fremst i kampen er skuffet. Den manglende gjenåpning­en av akuttkirur­gien overskygge­r helt den faktiske prioriteri­ng av lokalsykeh­uset som også står å lese i vedtaket. Kampen for et fullverdig sykehustil­bud i Lister-regionen i tråd med Stortinget­s forutsetni­nger vil garantert fortsette. Og den er fortsatt verd å kjempe. Men heller ikke den kampen må gå på akkord med pasientsik­kerheten. Det er også grunn til ta inn over seg de uttalelser som har kommet om at selve sykehuskam­pen - og måten det kjempes på - ikke bare er positiv for sykehusets omdømme og videre rekrutteri­ng.

Lokalsykeh­usets fremtid bygges nå. Onsdagens vedtak KAN danne et brukbart fundament for det. Men da må styret og sykehusled­elsen levere på det som ble vedtatt. Et bedre samarbeids­klima mellom sistnevnte og lokalsamfu­nnet er også en helt nødvendig forutsetni­ng for å lykkes.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway