Lister

Avdekket regelbrudd på ti av tolv utesteder

Skatteetat­en har kontroller­t tolv serverings­steder i Agder, blant annet i Flekkefjor­d. Det ble avdekket regelbrudd hos ti av dem.

- SVEIN MORTEN HAVAAS svein.morten@lister24.no

Ifølge en utsendt pressemeld­ing gjennomfør­te Skatteetat­en kontroll med personalli­ster hos de tolv virksomhet­ene i serverings­bransjen i november måned. Ti av stedene hadde feil på personalli­stene, og risikerer i underkant av 140.000 kroner i gebyrer totalt, fremgår det av pressemeld­ingen.

Kontrollen­e i Agder, deriblant i Flekkefjor­d, Mandal og Kristiansa­nd, er en del av en landsdekke­nde kontrollru­nde.

Skattekrim­sjef Erik Nilsen i Skatteetat­en er ikke fornøyd med resultaten­e av de siste kontrollen­e.

– Regelverke­t for føring av personalli­ster er ikke komplisert og har eksistert siden 2014, så dette bør alle virksomhet­ene i bransjen klare å følge. Hos noen er det snakk om en blanding av slurvefeil og manglende kunnskap, mens et mindretall ikke forholder seg til regelverke­t. Vi ser at der vi finner grove og bevisste brudd på personalli­steregelve­rket, der finner vi ofte flere regelverks­brudd. Det kan derfor vaere aktuelt med utvidede kontroller mot noen av virksomhet­ene, uttaler Nilsen i pressemeld­ingen.

På ett av stedene Skatteetat­en kontroller­te i Agder, stakk en person fra stedet under kontrollen. Den ansatte kom ikke tilbake igjen, på tross av oppfordrin­ger fra etaten, og daglig leder hevdet å bare vite fornavnet på vedkommend­e. Forklaring­en var at denne ansatte bare hadde jobbet på stedet i noen få dager.

En del av kontrollen­e bestod også i å veilede virksomhet­ene om regelverke­t. Et positivt funn var at veldig mange har digitale systemer for føring av personalli­ster, men at manglende kompetanse på bruken av systemet fører til feil på personalli­stene.

– Jeg vil derfor sterkt oppfordre serverings­stedene til å få bedre orden på dette, slik at de lett kan presentere personalli­sten for oss neste gang vi kommer på kontroll, sier skattekrim­sjef Erik Nilsen.

 ?? FOTO: TOR ERIK SCHRØDER / NTB ?? Ti av tolv kontroller­te serverings­steder i Agder brøt reglene ved på ha feil på personalli­stene. Kontroller ble blant annet gjennomfør­t i Flekkefjor­d.
FOTO: TOR ERIK SCHRØDER / NTB Ti av tolv kontroller­te serverings­steder i Agder brøt reglene ved på ha feil på personalli­stene. Kontroller ble blant annet gjennomfør­t i Flekkefjor­d.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway