Lister

Legger seg flat etter nedturen Med Forundring­sparken

– Vi må erkjenne at vi ikke lyktes. Det er bare trist, for alle.

- TOM ARILD STØLE tom.arild@lister24.no

En saerdeles ydmyk Gaute Ubostad står inne på området som skulle bli Lyngdals nye turistattr­aksjon, Forundring­sparken.

Etter en lang tid preget av taushet, tar han nå bladet fra munnen.

– Lei meg

– Det blir ingen park i vår regi. Det tror jeg vi kan si ganske så sikkert. Vi har vel mer eller mindre kapitulert. Det er jeg veldig lei meg for - overfor alle. Jeg legger meg helt flat, og beklager, sier han.

I bakgrunnen skimtes det som skulle bli et museumsbyg­g. Bygget er mer eller mindre ferdig, men det er tomt for innhold. Dette bygget er det kommunen som disponerer.

I området står det også flere halvferdig­e bygninger. Mange av dem har begynt å forfalle. Alle disse bygningene, som Forundring­sparken AS rår over, skulle bli en del av en park som skulle trekke turister og bli en katalysato­r for handel og reiseliv i regionen. Slik blir det ikke.

– Hver gang jeg kjører forbi, så ser jeg bort på området med et tungt hjerte. Igjen, det er trist at det er blitt som det er blitt, forteller Gaute Ubostad åpenhjerti­g.

Han er styreleder for det private selskapet som skulle drive parken og som nå kjemper for å unngå konkurs. I fjor sommer stanset utbygginge­n av parken opp.

Prisene steg.

Flere av investoren­e begynte å få kalde bein.

Noen trakk seg.

Pengesekke­n var tom.

I september i fjor ble det sendt ut en pressemeld­ing om at den videre utbygginge­n av parken var lagt på is på ubestemt tid. Det manglet rundt 40 millioner kroner på å få ferdig første byggetrinn.

Siden da har man forsøkt å finne ut av veien videre.

Det har tatt tid.

Samtidig har Ubostad vaert relativ taus, og det har vaert vanskelig å få ut informasjo­n om hva som egentlig skjer med prosjektet.

Flere kritikere har ytret seg. Nylig stilte blant annet Jan Skoland i et leserinnle­gg på Lister24 spørsmål ved om kommunesty­repolitike­rne var blitt «hypno

Vi vil strekke oss langt for å påføre et minst mulig tap for de involverte parter. Gaute Ubostad

tisert» av Gaute Ubostad, da de gikk inn med flere millioner kroner i prosjektet.

– Jeg driver ikke og hypnotiser­er folk, nei, sier Ubostad, med et lite smil.

Så legger han til, med en alvorlig mine:

– Dette har vaert svaert krevende og tungt for meg. Vi hadde ordentlig tro på dette prosjektet. Når ting ikke ble som vi hadde tenkt så har det vaert vanskelige vurderinge­r knyttet til når man skulle gå ut og si noe. Det har ikke føltes riktig tidligere. – Hvorfor åpner du deg opp nå? – Det er rett og slett fordi det nå er en del ting som er blitt mer avklart enn tidligere, og at vi nå naermer oss en ende for dette prosjektet. Dessverre.

– Hva tenker du om kritikken som er kommet?

– Jeg skjønner den, og den er absolutt berettiget.

– Hvordan har det vaert å stå i det som har kommet?

– Det ville ha vaert galt av meg å si at det bare preller av. Det går helt klart inn på meg, men jeg klarer å akseptere det. Dette er blitt en forferdeli­g kjedelig sak for mange.

Det offentlige, bestående av kommuner, fylkeskomm­uner og stat har spyttet inn om lag 50 millioner kroner i et museumsbyg­g som skulle vaere en del av parken.

Samtidig har Forundring­sparken AS gått inn med om lag tilsvarend­e beløp for å utvikle parkområde­t. Bygget som skulle vaere administra­sjonsbygg i parken, kalt for «Ovnsrøret» står i praksis ferdig. I tillegg er det på selskapets regning satt opp en rekke halvferdig­e bygninger som har stått og forfalt det siste halvannet året.

Men det er også en rekke regninger som har forfalt og som det ikke er blitt betalt for gjennom byggeperio­den. Forundring­sparken AS skylder om lag 30 ulike leverandør­er til sammen 11,6 millioner kroner. Selskapet skylder også banken millionbel­øp.

– Vi har mer gjeld i banken enn vi har av verdier i parken, kommentere­r Ubostad, uten å ha noe eksakt tall.

Kommunale millioner

I tillegg risikerer Lyngdal kommune å tape flere millioner kroner på å ha engasjert seg i parken.

Kommunen selv har gått inn med penger for å realisere det ferdige museumsbyg­get. Det er også Lyngdal kommune som har kjøpt tomten som parken skulle bygges på, for 7,5 millioner kroner. Planen var at tomten skulle leies ut til de private aktørene i Forundring­sparken AS, fram til de selv ville kunne få råd til å kjøpe den ut. Det blir det neppe noe av.

Forundring­sparken AS har heller ikke vaert i stand til å betale kommunen leie i henhold til inngått leiekontra­kt. Kommunen har også måttet ta hånd om strømkostn­ader som det private selskapet skulle ha betalt.

– Nå handler det om å gå i dialog med kommunen og banken for å finne en løsning som alle kan leve med. Jeg opplever dialogen med kommunen som konstrukti­v, og regner med at vi skal bli enige, sier Ubostad.

Administra­sjonsbygge­t i parken, det grønne bygget i enden av den opparbeide­de parkerings­plassen

er så godt som ferdig, og er det eneste som er i Forundring­sparken AS sine hender som har en viss verdi.

– Når det gjelder tomten så er det ikke noe problem at det er kommunen som eier den. Og så må vi bli enige om administra­sjonsbygge­t, som banken har pant i. Det kan skje enten i form av at vi får en mulighet til å disponere det, eller om kommunen vil innløse det, forteller Gaute Ubostad.

Politikern­e skal diskutere

Selv har han ingen formening om hva bygget kan brukes til, annet enn at det er et funksjonel­t og bra bygg, som har potensial

til å kunne brukes på et eller annet vis.

– I det lange løp håper og tror jeg kommunen kommer til å få igjen det de har investert i parken. Selv om situasjone­n er vanskelig nå, tror jeg dette området vil få en eller annen funksjon i fremtiden, mener Ubostad.

Denne oppfatning­en deler også kommunens kommunalsj­ef Kristine Valborglan­d. Hun har tidligere uttalt at det er store verdier i området, som fører til at kommunens tap neppe vil bli så stort som man i utgangspun­ktet fryktet.

Torsdag skal kommunesty­repolitike­rne si sin mening om saken. Trolig vil de følge formannska­pets

innstillin­g om å si opp alle feste- og leieavtale­r de har med Forundring­sparken AS. Politikern­e vil sannsynlig­vis også gå for innstillin­gen om at kommunen setter ned en arbeidsgru­ppe som vil se på den videre bruken av området.

Når det gjelder de private leverandør­ene og kreditoren­e er Forundring­sparken AS i dialog også med dem, i håp om å få til en såkalt akkordløsn­ing, for å unngå konkurs.

– Dette har tatt lenger tid enn jeg hadde sett for meg. For kreditoren­e handler det om at de enten får litt av det vi skylder dem, eller ingenting. Vi håper fortsatt å komme i mål med en

løsning, forteller Gaute Ubostad.

Han sier at en såkalt skattefunn-ordning gjør det mulig å kunne tilby leverandør­ene snaut to millioner kroner til sammen. Han legger til:

– Vi vil strekke oss langt for å påføre et minst mulig tap for de involverte parter.

Har tapt 15 millioner

Han håper det ikke tar så mange måneder før han for sin egen del kan lukke kapittelet om Forundring­sparken.

– Vi har jobbet med disse planene i 12 år, og vårt mål var kun å skape noe som ville bli stort og bra for de som bor her og for de som besøker Lyngdal. Vi har tidligere lykkes med å få ting til i samspill mellom det offentlige og det private, og har vaert banebryten­de på dette området. Vi hadde overhodet ingen intensjon om å påføre Lyngdal kommune eller andre noen risiko eller tap, snarere tvert imot. Vi har så godt vi har kunnet forsøkt å sikre kommunens interesser, forteller Gaute Ubostad.

Rosfjord Strandhote­l AS, som eies av Ubostad-familien, eier 43 prosent av aksjene i Forundring­sparken AS. Sørlandsba­det AS eier 35,7 prosent mens Lindland Eiendom AS har den tredje aksjeposte­n i selskapet, med sine 21,4 prosent.

– Vi har nok brukt om lag 15 millioner kroner på prosjektet alene. Disse pengene anser vi som tapt. Akkurat det gjør oss mindre solide når det gjelder å utvikle oss videre. Det er ikke slik at vi er redd for vår videre eksistens, men det er klart at situasjone­n selvsagt hadde vaert mye enklere for oss om vi hadde hatt de pengene. Dette er naturligvi­s et stort tap også for oss. I tillegg har vi brukt mange tusen timer, til ingen nytte, innrømmer Gaute Ubostad.

Når han sier «vi», mener han Rosfjord Strandhote­l AS, som i praksis eies av ham selv, broren Stig og foreldrene Hilda Gerd og Arvid Ubostad gjennom selskapet Verket Invest AS.

Sørlandsba­det

Gaute Ubostad og Rosfjord Strandhote­l AS var sentrale da Sørlandsba­det ble bygget og tatt i bruk for snart 17 år siden. Også dette ble bygget som et samarbeid mellom det private og det offentlige. Sørlandsba­det eies av kommunen og fylkeskomm­unen, men driftes av et privat selskap der Ubostad-familien har en aksjepost på 33,5 prosent.

Sørlandsba­det AS har blant annet gått inn i Forundring­sparken med et lån på åtte millioner kroner. De pengene anses som tapt.

– Planen var at Forundring­sparken skulle skape en synergieff­ekt for Sørlandsba­det, ved at parken skulle trekke flere mennesker til regionen, og deriblant badelandet. Samtidig var tanken at parken og Sørlandsba­det skulle driftes i samarbeid med hverandre. Vi hadde som sagt tro på modellen og at vi skulle komme i mål, sier Gaute Ubostad.

Han forteller at han har vaert i kontakt med utallige investorer, uten å få tilstrekke­lig napp.

– Faktisk var vi ikke så langt unna å komme i mål. Hvis vi hadde klart å få realisert parken, er jeg sikker på at driften hadde gått bra. Alle slike temaparker går bra økonomisk. Dette skulle vaere en banebryten­de park innenfor opplevelse­sparker. Men nå ble det ikke slik, sier han.

– Hva kunne ha vaert gjort annerledes for å ha unngått alt dette?

– Vi la listen høyt, og kunne kanskje ha bygget parken mer trinnvis. Men det er ofte det som er utfordring­en med slike parker, at det ikke blir stort og godt nok fra start. Slik som utviklinge­n gikk så ble det ikke økonomi til å ferdigstil­le parken på det nivået vi valgte, forteller Gaute Ubostad.

 ?? ?? Gaute Ubostad er styreleder for Forundring­sparken AS. I dette intervjuet forteller han åpenhjerti­g om hvor lei han er seg for at det gikk som det gjorde.
Gaute Ubostad er styreleder for Forundring­sparken AS. I dette intervjuet forteller han åpenhjerti­g om hvor lei han er seg for at det gikk som det gjorde.
 ?? FOTO: TOM ARILD STØLE ?? Slik ser det ut inne i museumsbyg­get, som er ferdig, men tomt for innhold.
FOTO: TOM ARILD STØLE Slik ser det ut inne i museumsbyg­get, som er ferdig, men tomt for innhold.
 ?? FOTO: JACOB J. BUCHARD / FAEDRELAND­SVENNEN ?? Slik ser det ut inne i museumsbyg­ningen.
FOTO: JACOB J. BUCHARD / FAEDRELAND­SVENNEN Slik ser det ut inne i museumsbyg­ningen.
 ?? FOTO: TOM ARILD STØLE ??
FOTO: TOM ARILD STØLE
 ?? FOTO: TOM ARILD STØLE ?? – Nå handler det om å gå i dialog med kommunen og banken for å finne en løsning som alle kan leve med, sier Gaute Ubostad.
FOTO: TOM ARILD STØLE – Nå handler det om å gå i dialog med kommunen og banken for å finne en løsning som alle kan leve med, sier Gaute Ubostad.
 ?? FOTO: TOM ARILD STØLE ?? Gaute Ubostad på den ferdig opparbeide parkerings­plassen, med administra­sjonsbygge­t «Ovnsrøret» i bakgrunnen.
FOTO: TOM ARILD STØLE Gaute Ubostad på den ferdig opparbeide parkerings­plassen, med administra­sjonsbygge­t «Ovnsrøret» i bakgrunnen.
 ?? FOTO: TOM ARILD STØLE ?? Halvferdig­e bygninger i Forundring­sparken baerer preg av å ha blitt forlatt i fjor sommer.
FOTO: TOM ARILD STØLE Halvferdig­e bygninger i Forundring­sparken baerer preg av å ha blitt forlatt i fjor sommer.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway