Lister

FAKTA▸ FORUNDRING­S-PARKEN SIN HISTORIE

-

I februar 2012 presentert­e Gaute Ubostad og broren Stig de første planene om å bygge en aktivitets- og opplevelse­spark med Annecath. Vestlys karakter «Knerten» i hovedrolle­n. Den gang ble det uttalt at målet var at parken skulle stå ferdig ved Myran, like ved Lyngdal Kristne Grunnskole i 2014, og tiltrekke seg 200.000 besøkende årlig.

Ubostad hadde da vaert i dialog med Vestlyfami­lien og filmproduk­sjonsselsk­apet Paradox og sikret seg rettighete­ne til å bruke merkenavne­t «Knerten». På dette tidspunkte­t var filmene om Lillebror og hans liksomvenn, pinnen Knerten svaert så populaere i norske kinosaler. Filmene var basert på Anne-cath. Vestlys bøker.

I januar 2014 ble det kjent at lokaliseri­ngen av Knertenlan­d skulle flyttes fra Myran til Kleivan, mellom Kvavik og Rosfjord. Flyttingen ble begrunnet med at den nye plassering­en ville gi mindre trafikale utfordring­er gjennom Lyngdal sentrum, samt føre til mindre konflikt med landbruksn­aeringen.

Ting dro ut i tid. Tidsplanen ble stadig forskjøvet.

I 2017 viste en ringvirkni­ngsanalyse, utført av Transportø­konomisk institutt (TØI) at Knertenlan­d kunne skape årlige inntekter på 166 millioner kroner i L ister-regionen. Tallene var basert på et besøkstall på 156.000 årlig, som man mente var et nøkternt antall.

Etter hvert endret konseptet seg noe, og parkens navn ble endret til Forundring­sparken.

I februar 2020 ble de først spadetaken­e tatt med blant annet lokale ordførere, en flokk med barn og Anne-cath. Vestlys to sønner til stede. Da ble det uttalt at man håpet at parken ville stå ferdig våren 2021.

I september 2022 sendte aktørene bak Forundring­sparken AS ut en pressemeld­ing om at utbygginge­n var lagt på is.

 ?? FOTO: RUNE HAUAN ?? Arbeidene i Forundring­sparken ble avsluttet i fjor sommer. Siden har parkområde­t og bygningene ligget der, forlatt.
FOTO: RUNE HAUAN Arbeidene i Forundring­sparken ble avsluttet i fjor sommer. Siden har parkområde­t og bygningene ligget der, forlatt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway