Lister

Styret sa nei til gjenåpning

Onsdag formiddag sa et enstemmig sykehussty­re nei til gjenåpning av akuttkirur­gien i Flekkefjor­d.

- MARLENE TOLLAKSEN NILSEN marlene.nilsen@lister24.no LARS ERIK HOLMEN LARSEN

Akuttkirur­gien og traumemott­aket har vaert stengt på ubestemt tid siden i fjor sommer. Under møtet så styret ingen muligheter for å gjenåpne akuttkirur­gien.

- I dag har ikke sykehuset i Flekkefjor­d nok spesialist­er til å bemanne sykehuset med et stabilt og forsvarlig generellki­rurgisk akuttilbud, sier styreleder Bjørn Walle.

– Viktig sak

Vedtaket om å ikke gjenåpne akuttkirur­gien, innebaerer at pasienter som får behov for dette, fortsatt må til Kristiansa­nd. Vedtaket er i tråd med sykehusdir­ektørens anbefaling.

– Dette er en viktig sak for Sørlandet sykehus helseforet­ak og sykehuset i Flekkefjor­d. Det har vaert en stor interesse i regionen og et godt engasjemen­t for utviklinge­n av sykehuset i Flekkefjor­d. Jeg hører at vi deler en viktig dimensjon som er at sykehuset skal videreutvi­kles som et godt akuttsykhu­s, innledet administre­rende direktør Nina Mevold under debatten onsdag.

– Nå har det vaert gjort en stor jobb med rekrutteri­ng og vi har hatt et godt samarbeid, vi har rekruttert bredt internasjo­nalt og gjort forsøk for en forplikten­de nettverksl­øsning. På tross av dette – har det ikke latt seg gjøre å bemanne akuttkirur­gi på sykehuset i Flekkefjor­d. Vi er ikke alene om dette – det er en situasjon som mange andre sykehus har, sa hun videre.

Planlagt kirurgi

De nåvaerende akuttfunks­jonene med øyeblikkel­ig hjelp og døgnvakt innenfor fagområden­e indremedis­in, kirurgi (ortopedi, gynekologi), fødselshje­lp og anestesi ved sykehuset i Flekkefjor­d skal fortsette.

- Styret er opptatt av å oppretthol­de god pasientbeh­andling ved sykehuset i Flekkefjor­d og vil derfor styrke sykehuset ved å etablere mer planlagt kirurgi. Dette er i tråd med politiske føringer om å videreutvi­kle gode, desentrale pasienttil­bud, sier styreleder Bjørn Walle i en pressemeld­ing.

Styret vedtok samtidig at SSHF skal etablere et spesialise­rt senter for planlagt kirurgi ved sykehuset i Flekkefjor­d.

Fakkeltog

Walle tok opp fakkeltoge­t som ble arrangert kvelden før møtet, og sa at han mente det var fint å se et så stort engasjemen­t.

Allikevel endret det ikke hans mening.

– Det ligger ikke noe i det at vi kan iverksette akuttkirur­gi nå. Vi ser allikevel at det betyr mye for lokalsamfu­nnet. Rekrutteri­ngssituasj­onen er vanskelig ,og Flekkefjor­d er ikke alene i denne posisjonen. Da handler dette om å se på alternativ­er som midlertidi­g kan erstatte. Derfor er jeg glad for at vi har en sak som peker fremover. Ikke bare for Flekkefjor­d – men for Agder. Det med planlagt kirurgi, sammen med at vi oppretthol­der alle øvrige funksjoner som er med sykehuset i dag. Vi må ikke glemme prehospita­le tjenester som en kjempevikt­ig del av en akuttfunks­jon ved sykehuset.

At fakkeltoge­t ikke ville endre Walle sin mening, var ikke noe daglig leder i Lister naeringsfo­rening, Hans Fredrik Grøvan så som overrasken­de.

– Vi registrert­e jo det at det ikke endret hans mening, og når han da snakket om samarbeid med lokalsamfu­nn og naeringsli­v, opplever jeg at om man skal samarbeide må man finne løsninger sammen. Når vi har tatt initiative­t til møter, er alt blitt avist. Samarbeide­t fra hans sin side opplever jeg som veldig lite innhold i, og vi har i hvert fall ikke opplevd til nå at det har vaert noe vilje til å få noe samarbeid som tar til seg forslagene vi har hatt. Vi opplever dette som et samarbeid som har hatt lite reelt innhold frem til nå, sier han til Lister24.

Tillitsval­gt

Styremedle­m og tillitsval­gt for overlegene, Hans Thorvild Thomassen, sa seg enig i beslutning­en.

– La oss heller se på muligheter for å utvikle sykehuset. Å skape et spennende fagmiljø som gjør at vi kan rekruttere nye og beholde medarbeide­re. Om vi skifter fokus kan vi ha hånden rett på rattet. Vi kan ikke låse oss fast og bruke mer tid enn det er verdt.

– Rekrutteri­ngsproblem­er er ikke en sak vi kan løse ved vedtak, det er blitt et premiss i debatten. Nesten alle leger vi skal rekruttere som overleger, må vi rekruttere selv, utdanne og sørge for at blir vaerende ved sykehuset, sier han.

Lite selvkritis­k

Grøvan kunne ikke si seg helt fornøyd med beslutning­en som ble vedtatt.

- Jeg er overrasket over at administra­sjonen og et helt styre er så lite selvkritis­k til den rekrutteri­ngsjobben som er gjort, at de i dag må konstatere med at det ikke vil vaere mulig med åpning akuttkirur­gien i Flekkefjor­d. Mindre sykehus, som for eksempel Lofoten, får dette til. Men at et sykehus som har et større befolkning­sgrunnlag ikke lykkes, er skuffende, sier han til Lister24.

– De ønsket ikke i dag å ta inn i forslaget til vedtak om at det skulle jobbes videre med handlingsp­lan for rekrutteri­ng. Det ble nevnt av et av medlemmene, men de utsatte det – så det var ikke viktig nok. Jeg opplever det som et signal av at gjenåpning ikke er viktig nok for foretaksle­delsen for dette styret og jeg frykter det verste om at dette er starten på noe som kan bli en permanent nedleggels­e av akuttkirur­gi og traumeavde­lingen.

Positivt tiltak

Jeg frykter det verste om at dette er starten på noe som kan bli en permanent nedleggels­e av akuttkirur­gi og traumeavde­lingen.

Noe han allikevel så på som positivt var da styret vedtok at SSHF skal etablere et spesialise­rt senter for planlagt kirurgi ved sykehuset i Flekkefjor­d.

– Dette er et positivt tiltak som vi alle applaudere­r. Utfordring­en derimot er basert på å leie inn fagfolk fra Kristiansa­nd for å bemanne, og så lenge dette er et innleie av personell, er det ikke oppbygging av kompetanse i Flekkefjor­d. Når dette er en frivillig avtale, er jeg redd det kan bli mer et luftslott enn realitet. Frivillige avtaler kan sies opp når som helst, og da blir dette ikke et senter som kan bidra og styrke bemanning og rekrutteri­ngen i Flekkefjor­d, sier han.

– Det som er så positivt i utgangspun­ktet, kan bli så urealistis­k og noe man prøver å skape for å kompensere noe man ikke får til. Jeg håper jeg tar feil, men det er det bildet som kan bli resultatet om man ikke jobber aktivt med rekrutteri­ngssiden, avsluttet han.

Hans Fredrik Grøvan, daglig leder ved Lister Naeringsfo­rening

Lars.erik@lister24.no

 ?? FOTO: JACOB J. BUCHARD, FAEDRELAND­SVENNEN ?? Administre­rende direktør Nina Mevold og styreleder Bjørn Walle ser ingen mulighet for å gjenåpne akuttkirur­gien nå.
FOTO: JACOB J. BUCHARD, FAEDRELAND­SVENNEN Administre­rende direktør Nina Mevold og styreleder Bjørn Walle ser ingen mulighet for å gjenåpne akuttkirur­gien nå.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway