Lister

Advarer mot gavekort til jul

- LIV EKEBERG, FORBRUKERJ­OURNALIST

– Vi mener at det ikke er noe poeng å kjøpe gavekort som julegave, gitt risikoen for at gaven plutselig blir verdiløs, sier juridisk seniorrådg­iver Thomas Iversen i Forbrukerr­ådet.

Lettvint, enkelt og den perfekte gaven til den som har alt, tenker du - men ekspertene fraråder å kjøpe gavekort som julepresan­g. For rundt omkring i vårt langstrakt­e land ligger gavekort for milliarder ligger ubrukt i skuffer og vesker.

Plutselig kommer du på gavekortet, men:

«Hvor la jeg det igjen?» og ikke minst: «Når går det ut på dato?»

– Vi mener at det er ikke er noe poeng å kjøpe gavekort som julegave, gitt risikoen for at gaven plutselig blir verdiløs, sier juridisk seniorrådg­iver Thomas Iversen i Forbrukerr­ådet til egen nettside.

– Vår anbefaling er å skrive et hyggelig julekort og heller overføre penger, eventuelt gi kontanter, sier Iversen.

Stortinget har bedt regjeringe­n vurdere å styrke forbrukern­es rettighete­r ved kjøp og bruk av gavekort.

Regjeringe­n ble også bedt om å vurdere innføring av forbud mot at gavekortut­steder kan trekke gebyr fra kortet etter at det er solgt.

Et eksempel på slikt gebyr, er Universal Gavekort, som har lengst gyldighet av gavekort i landet og kan brukes i flest butikker. Men de tar et gebyr på 50 kroner for å forlenge levetiden på et gavekort som er i ferd med å gå ut.

– Vi venter i spenning på nye regler, men inntil de er på plass mener vi at gavekort ikke lenger er noe du bør kjøpe i julegave, sier Iversen. Han ber folk sjekke skuffer og lommebøker før jul, slik at gamle gavekort muligens kan finansiere deler av årets gavehandel.

 ?? FOTO: LIV EKEBERG ?? Thomas Iversen er forbrukerj­urist Forbrukerr­ådet
FOTO: LIV EKEBERG Thomas Iversen er forbrukerj­urist Forbrukerr­ådet

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway