Lister

– Ingen andre i verden har fått dette til

Henry Østhassel har endelig nådd et betydnings­fullt gjennombru­dd. Han kaller det en milepael.

- CECILIE NILSEN cecilie.nilsen@lister24.no

For å forstå betydninge­n av det Henry Østhassel forteller at han har oppnådd, må vi ta det fra start.

Han var skiltmaker siden 1981. Han leverte flere lysskilt som var veldig dyre og veldig klumsete å montere og vedlikehol­de. Han fikk inspirasjo­nen til NeoSign fra noen fluorisert­e produkter han kjøpte i Amsterdam 1987.

– Vanvittig løp

– Et lysskilt skal vaere noe vakkert å se på med varme vakre farger uten forstyrren­de lys – såkalt lysforuren­sing. Jeg har drevet med forskning og utvikling på Neosign-systemet i 33 år og det har vaert et vanvittig løp, innleder han, og forklarer begrepene:

– Neofilm er en folie av ulike farger som kan aktivisere­s med Uv-lys. Neolight er et lys som aktiverer pigmenter i folien, altså Neofilmen. Neofilmen er bygget opp av flere lag, og er en egen vitenskap.

Siden 2004 har Østhassel jobbet med å forbedre produktet.

– Lysforuren­sing er blitt et stort globalt miljøprobl­em. Dessuten går all varmen fra tradisjone­lle, utvendige lysskilt tapt rett ut i luften. All varmen fra Neolight og Neospot gjenvinnes alltid på innsiden av byggene som igjen fører til at de bruker akkurat det mindre til oppvarming på kveld og natt. Bare i Europa sløses det bort energi tilsvarend­e over 4 millioner tonn kull i året på utvendige, lysforuren­sende lysskilt. I Norge sløses der energi tilsvarend­e 30.500 tonn med kull i året. Neosign er verdens mest miljøvennl­ige lysskilt på alle områder, sier gründeren.

Alle gode ting er fire?

I november 2003 fikk han anerkjenne­lse gjennom den høythengen­de Reodorpris­en fra SND, i dag kalt Innovasjon Norge- og NITO. Det gjaldt bare problemati­kken rundt lysforuren­sing. Da var ikke energibesp­arelsen med.

Deretter møtte Østhassel motgang. Neofilm-teknologie­n som Østhassel nå betegner som en milepael, forelå også i 2004, men ble aldri tatt i bruk på grunn av det han beskriver som Skattefunn-fadesen.

Helt tilfeldig startet han opp igjen 2. september 2019, da hans sønn kjøpte lokalene til Globalen i Vanse.

4 år og 3 måneder etter oppstarten av Neosign har Østhassel

endelig nådd et betydnings­fullt gjennombru­dd.

– Du vil ikke tro hvor mye styr jeg har hatt gjennom de 33 årene. Enorme mengder arbeid har gått med på utviklinge­n. Og du aner ikke hvor mye galskap jeg har opplevd, det har vaert totalt galematias. Alle så potensiale­t, men skjønte ikke paera av teknologie­n og markedet. Nå er det fjerde oppstarten og alt ligger nå til rette for suksess, da jeg endelig har gode støttespil­lere med meg, sier han.

Neosign er verdens mest miljøvennl­ige lysskilt på alle områder.

Milepaelen

Henry Østhassel

Og så til milepaelen:

– Dette har det vaert umulig for alle store konsern i bransjen i verden å få til. Unntatt for det amerikansk­e konsernet vi har samarbeid med. De har igjen klart å lage en perfekt hvitfarge og gulfarge som de gjorde i 2004, proklamere­r Østhassel i ekstase. – Hva betyr det for firmaet?

– Det betyr alt, slår han fast. – Den viktigste av alle farger, er hvitfargen. Å utvikle en perfekt hvitfarge er en stor milepael! Det har en vanvittig stor betydning for firmaet. Nå skal vi ut i det europeiske markedet ganske snart, sammen med internasjo­nale samarbeids­partnere.

Han er hemmelighe­tsfull rundt den videre utviklinge­n av firmaet, men lover store nyheter i januar.

Utviklinge­n av en rull hvitfarge og en rull gulfarge har kostet selskapet halv million kroner.

– Det har vaert mye mer arbeid for samarbeids­partneren å gjenskape hvit- og gulfargen enn de selv trodde. Helt nødvendige kjemikalie­r de brukte i 2003 og 2004 måtte gjenskapes av leverandør­ene. Og tenk: Det er ingen andre i verden som har fått dette til! Flere av de største konsern i verden i bransjen har prøvd og feilet grovt.

– Verdens fremste spesialist

Han understrek­er at Neosignsen­teret i Vanse er det eneste av sitt slag i verden.

– Her sitter det en gründer i Vanse, som har folkeskole­n, ett år på universite­tet på Hassel og ett år på yrkesskole­n - og sitter og dirigerer kjemikere og ingeniører i store internasjo­nale konsern i utlandet. Jeg forteller i detalj hva de må gjøre. Og da lykkes vi! Jeg er verdens fremste spesialist på dette – og det sier jeg uten å overdrive men det er farlig å si i janteloven-land.

Forrige uke mottok Østhassel en konvolutt med de første prøvene av hvit- og gulfargen.

– Du kan tro det var spennende å åpne konvolutte­n og teste folien under Uv-lyset. Gleden var stor da folien og fargen viste seg å vaere like perfekt som i 2004, sier Østhassel.

En annen 25 år gammel drøm er Neotint. Det fikk Østhassel montert i november.

– Dette har heller ikke noen i verden tenkt på enda. Det er en film som blokkerer til og med de usynlige Uv-strålene. Det gjør at det hverken kommer synlig eller usynlig lys ut av vinduene, altså null lysforuren­sing. Vi blir nå snart anbefalt av en stor og kjent internasjo­nal aktør som det eneste lysskiltet i verden som ikke lysforuren­ser – det er verdt 100 ganger mer enn Reodorpris­en. Mer om dette senere, sier Østhassel.

– Å virkelig lykkes

Han har også fått utviklet Neospot, som er en Uv-lys-kaster, som gjør at man kan aktivere Neofilmen på nesten ubegrensed­e større flater.

– Så nå kan man aktivere et Neosign gjennom luften 250 meter oppe i skauen eller fjellene om man vil.

Østhassel beskriver Neosign som den geniale skiltmetod­en som forsvant - og kom igjen.

– Nå ligger alt til rette for å virkelig lykkes! avrunder han.

 ?? ?? – Vi sitter på helt unike teknologie­r i Vanse som løser store, globale miljøprobl­emer som lysforuren­sing, energisløs­ing og fasadefors­øpling, slår Henry Østhassel fast.
– Vi sitter på helt unike teknologie­r i Vanse som løser store, globale miljøprobl­emer som lysforuren­sing, energisløs­ing og fasadefors­øpling, slår Henry Østhassel fast.
 ?? ?? Vi blir nå snart anbefalt av en stor og kjent internasjo­nal aktør som det eneste lysskiltet i verden som ikke lysforuren­ser – det er verdt 100 ganger mer enn Reodorpris­en. Mer om dette senere, sier Østhassel.
Vi blir nå snart anbefalt av en stor og kjent internasjo­nal aktør som det eneste lysskiltet i verden som ikke lysforuren­ser – det er verdt 100 ganger mer enn Reodorpris­en. Mer om dette senere, sier Østhassel.
 ?? ?? Her ser dere konseptet slik jeg drømte om for over 20 år siden – nå er det her. Men der er mer enn dette, dette viser bare Neolight og Neospot konseptet, forklarer Østhassel.
Her ser dere konseptet slik jeg drømte om for over 20 år siden – nå er det her. Men der er mer enn dette, dette viser bare Neolight og Neospot konseptet, forklarer Østhassel.
 ?? ?? – Det er ingen andre i verden som har fått dette til! sier Henry Østhassel om den nye milepaelen.
– Det er ingen andre i verden som har fått dette til! sier Henry Østhassel om den nye milepaelen.
 ?? ALLE FOTO: CECILIE NILSEN ??
ALLE FOTO: CECILIE NILSEN

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway