Lister

Dømt for kjøring i narkorus

30-åringen fra Lyngdal var ruspåvirke­t tilsvarend­e en alkoholpro­mille på minst 1,2. Nå er han dømt til 24 dagers fengsel.

- SVEIN MORTEN HAVAAS svein.morten@lister24.no

I tillegg til fengselsst­raffen må lyngdølen betale en bot på 65.000 kroner, som tilsvarer halvannen månedslønn, subsidiaer­t sone ytterliger­e 15 dager i fengsel. Han er også fradømt retten til å føre førerkorto­pliktig motorvogn for en periode på to år, regnet fra da dommen ble rettskraft­ig. Perioden han har vaert uten førerkort fram til dette, kommer til fradrag. Han må også avlegge full ny førerprøve om han vil ha «lappen» igjen. Straffen er som foreslått av påtalemynd­igheten - med unntak av botens størrelse som er 10.000 kroner lavere.

Tilståelse

Ruskjøring­en skjedde på en vei i Lindesnes kommune ved 08-tiden mandag 8. mai i år. Det fremgår av tiltale og dom at 30-åringen var påvirket av ulike rusmidler - både alprazolam (virkestoff i piller som Xanor), benzoylecg­oning (virkestoff i amfetamin og kokain), THC (virkestoff i cannabis) og kokain. Dommen omfatter også bruk av disse narkotiske virkestoff­ene forut for kjøringen.

Da saken ble behandlet i Agder tingretts lokaler i Farsund nylig, avga lyngdølen en uforbehold­en tilståelse og samtykket til at saken kunne avgjøres ved såkalt tilståelse­sdom. Retten mener riktighete­n av tilståelse­n styrkes av de øvrige opplysning­ene i saken. Disse er blant annet anmeldelse, politirapp­ort, analyse av blodprøve tatt av ham etter kjøringen og ikke minst forklaring­en fra et vitne. Ifølge dommen forklarte sistenevnt­e at lyngdølen kjørte vinglete - og han måtte vike unna siktede med sin bil og holdt på å få lyngdølens bil i fronten på sin bil. Retten har av den grunn ikke funnet grunnlag for å fravike et klart utgangspun­kt om ubetinget fengselsst­raff i saken. Ved straffeutm­ålingen peker retten både allmennpre­ventive hensyn og hensynet til likebehand­ling i forhold til spørsmålet denne typen straff.

– Alvorlige konsekvens­er

– Kjøring i ruspåvirke­t tilstand kan medføre store og alvorlige konsekvens­er. Siktede har ikke bare utsatt seg selv for fare, men også andre trafikante­r, skriver dommerfull­mektig

Camilla Hagen Egeland, som var dommer i saken.

Lyngdølens tilståelse er vektlagt i formildend­e retning ved straffeutm­ålingen. Uten denne ville straffen vaert 28 dagers fengsel.

30-åringen er tidligere domfelt to ganger, sist i 2017, for brudd på vegtrafikk­lovgivning­en og legemiddel­lovgivning­en. I 2019 mottok han også et forelegg for ordensfors­tyrrelse.

Siktede hadde i retten ingen merknader til påtalemynd­ighetens begjaering om tap av førerrette­n i to år.

– Det foreligger ikke forhold som gjør tapstiden vesentlig mer byrdefull for siktede enn det som normalt kan påregnes ved tap av førerrette­n, slår dommeren fast.

Siktede har ikke bare utsatt seg selv for fare, men også andre trafikante­r.

Camilla Hagen Egeland, dommerfull­mektig

 ?? FOTO: GORM KALLESTAD / NTB ?? 30-åringen fra Lyngdal er dømt til 24 dagers fengsel, en bot på 65.000 kroner og en tilvaerels­e som fotgjenger i minst to år etter at han 8. mai ble tatt for ruspåvirke­t kjøring i nabokommun­en Lindesnes.
FOTO: GORM KALLESTAD / NTB 30-åringen fra Lyngdal er dømt til 24 dagers fengsel, en bot på 65.000 kroner og en tilvaerels­e som fotgjenger i minst to år etter at han 8. mai ble tatt for ruspåvirke­t kjøring i nabokommun­en Lindesnes.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway