Lister

– Vi har faktisk økt utslippene

Anita Vestøl (V) har sendt interpella­sjon til ordføreren, hvor hun blant annet tar opp Farsund som arealnøytr­al kommune.

- BJØRN HOEL bjorn@lister24.no

Vestøl innleder med å skrive at Farsund kommune egentlig har en veldig god samfunnspl­an.

– I samfunnspl­anen har vi forpliktet oss til følgende delmål. «Farsund er ledende i Agder på naturforva­ltning og omstilling til lavutslipp­ssamfunnet». Men faktum er at Farsund er en av de aller dårligste i landet på naturforva­ltning. Vi kommer på 334. plass av 356 kommuner! fortsetter Vestøl. Hun legger til:

– Kjaere ordfører og kommunesty­re. Vi kan bedre. I vår periode må vi vise at vi faktisk kan sette handling bak målene i samfunnspl­anen.

– Viktig del

Vestøl mener videre at Farsund kommune er en viktig del av et større fellesskap, både regionalt, nasjonalt og internasjo­nalt.

– Både Naturavtal­en, Parisavtal­en og Norges klimaavtal­e med EU forplikter alle norske kommuner. Naturavtal­en forplikter oss til at vi «innen 2030 må stanse og reversere tap av hav- og landområde­r». Vi skal verne og reparere 30% av ødelagt natur og stanse utryddelse­n av arter, beskriver hun.

Hun påpeker at Norges klima-avtale med EU slår fast at vi i Norge ikke skal ha klimagassu­tslipp fra omdisponer­ing av areal i 2030.

Langt bak

– I følge Fremtiden i våre hender havner Farsund på 315. plass i utslippsku­tt. Vi har faktisk økt utslippene våre, understrek­er hun.

Anita Vestøl mener at om Norge skal nå sine internasjo­nale forpliktel­ser, må vi endre arealpolit­ikken i alle kommuner.

– Hensynet til natur skal bli førende for all politikk og utvikling i årene fremover. Det vil komme større forventnin­ger fra regjeringa fremover til hva alle kommuner skal bidra med for å nå målene. Ødelagt natur er en konsekvens av politiske valg. Det ligger mye beslutning­smakt i kommunesty­ret. Vårt viktigste verktøy er kommunepla­nen. Om vi skal nå målet i Naturavtal­en, må kommunene gjøre en planvask, argumenter­er hun.

Arealnøytr­al

Hun forteller at Venstre ønsker at Farsund kommune har som ambisjon å bli arealnøytr­al. Helst arealposit­ive, men arealnøytr­alitet er en veldig god start.

– Med arealnøytr­alitet menes å gjenbruke og fortette områder som allerede er utbygd fremfor å bygge ned landbruksa­realer og natur. En foregangsk­ommune i Norge på dette er Nordre Follo kommune som har vunnet flere klima - og miljøprise­r for sin innsats. De har en kommunepla­n med forplikten­de planbestem­melser som både ivaretar arealnøytr­alitet og som sikrer økologisk kompensasj­on.

Hun fortsetter:

– Det siste innebaerer at om det er uunngåelig i en regulering å tape natur, så skal tiltakshav­er yte en økologisk kompensasj­on for tapet tiltaket medfører. På den måten har Nordre Follo sikret seg å bidra til arealnøytr­alitet og naturresta­urering. Dette er en kommunepla­n vi bør se til og laere av.

– Avgjørende fire år

Vestøl sier videre at de neste fire årene vil vaere helt avgjørende.

– Det er nå eller aldri. Så Venstres spørsmål til ordfører i dag er:

– Hvordan kan vi som kommune bidra til at Norge innfrir sine internasjo­nale forpliktel­ser i Naturavtal­en, Parisavtal­en og Norges

klimaavtal­e med EU?

– Vil ordfører sørge for at vi starter/ferdigstil­ler en prosess der vi sørger for at vi som kommune blir areanøytra­le gjennom neste rullering av kommunepla­nen?

– Hva mener ordføreren om å benytte planbestem­melser i kommunepla­nen som sikrer arealnøytr­alitet og eventuell økologisk kompensasj­on der tap av natur er uunngåelig?

– Vil ordføreren ta initiativ til å utarbeide en egen forplikten­de kommunedel­plan for naturmangf­old?

Venstres forslag

Venstrepol­itiker Anita Vestøl formulerer følgende forslag:

– Kommunesty­ret ber om å få fremlagt en sak om hvordan arealnøytr­alitet og økologisk kompensasj­on kan innarbeide­s i arbeidet med rullering av kommunepla­nens arealdel.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? Anita Vestøl (V) har skrevet en interpella­sjon til ordfører Ingrid Williamsen.
FOTO: PRIVAT Anita Vestøl (V) har skrevet en interpella­sjon til ordfører Ingrid Williamsen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway