Lister

Støtter forslag til ny kystlinje

Statsforva­lteren støtter i store trekk forslagene til plassering av ny 132 kilovolt ledning mellom Vallemoen, Lyngdal og Kvinesdal

- TORREY ENOKSEN

– Statsforva­lteren støtter derfor valg av systemløsn­ing 2 som omsøkt i konsesjone­n (med linjevalge­ne 1.0 fra Vallemoen transforma­torstasjon til Lyngdal transforma­torstasjon og linjevalg 2.0 fra Lyngdal transforma­torstasjon til Tjomsland og linje 2.1 fra

Tjomsland til Kvinesdal koblingsst­asjon). Vi støtter også løsningen med omlegging av traseen fra Lista Vindpark til Kvinesdal koblingsst­asjon,

Det er Glitre Nett, som er et dattersels­kap av Å Energi, som for tiden jobber med en konsesjons­søknad på en helt ny 132 kilovolts ledning som skal forsyne strømkunde­ne i Lyngdal, Farsund og Kvinesdal.

Den planlagte kystlinjen fra Vallemoen like ved Vigeland i Lindesnes, via Lyngdal koblingsst­asjon på Bringsjord til Øye stasjon i Kvinesdal, skal erstatte den rundt 50 år gamle eksisteren­de kystlinjen.

Tilstanden på både stolper og traverser langs dagens 110 kilovolt linje, er dårlig.

Etter som det er utbyggings­planer for nye virksomhet­er i regionen, er det behov for å øke overføring­skapasitet­en til forbrukern­e i regionen.

Den nye ledningen som skal øke kraftkapas­iteten i regionen, kan stå ferdig utbygd i 2027. Mellom Vallemoen og Lyngdal skal den i hovedsak legges langs dagens linje. Mellom Tjomsland og Fedafjorde­n foreligger det to alternativ­er til plassering av linjen.

Alternativ­et som Statsforva­lteren foretrekke­r går i en rettere linje fra Tjomsland før den krysser Fedafjorde­n like øst for dagens Fedafjorde­n bru.

Statsforva­lteren stiller utbyggeren spørsmål til utbyggeren om det er mulig å flytte deler av den foreslåtte linjen til nord for Skoland naturreser­vat. Dette reservatet har stor variasjon av edellauvsk­og og biologisk variasjon torrey@lister24.no

 ?? FOTO: TORREY ENOKSEN ?? Statsforva­lteren i Agder støtter utbygging av en ny 132 kilovolt strømledni­ng fra Vallemoen ved Vigeland via Lyngdal til Kvinesdal.
FOTO: TORREY ENOKSEN Statsforva­lteren i Agder støtter utbygging av en ny 132 kilovolt strømledni­ng fra Vallemoen ved Vigeland via Lyngdal til Kvinesdal.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway