Lister

– Har prioritert høyt å reise mye rundt

Naeringsmi­nister Jan Christian Vestre (Ap) er klar på at han tar industrien på alvor.

- OLAV HOEL olav.hoel@lister24.no

– For meg som naeringsmi­nister er det svaert viktig å besøke naeringsli­vet over hele landet, og derfor har jeg prioritert høyt å reise mye rundt for nettopp å møte ulike naeringsak­tører. Jeg har ved flere anledninge­r besøkt Sørlandet og naeringsak­tørene i regionen, skriver Vestre i sitt svar til stortingsr­epresentan­t Marius Arion Nilsen (Frp) om ministeren vil ta industrien på alvor og prioritere å komme til Sørlandet for å møte selskapene som har utfordring­er, før jul.

Bakgrunnen for at Frp-representa­nten sendte et skriftlig spørsmål til naeringsmi­nisteren er at man i Sør-norge har strømprise­r som skal vaere blant de dyreste i Nord-europa. I tillegg til at REC Solar stengte ned produksjon­en i Kristiansa­nd, trekker Nilsen også frem at bedrifter som Alcoa Lista vurderer å stenge ned aluminiums­verket på grunn av vedvarende høye strømprise­r og regjeringe­ns videre svekkelse av Co2-kompensasj­onsordning­en.

– Jeg deler bekymringe­n som mange i naeringsli­vet har for de krevende tidene. Derfor er regjeringe­ns viktigste oppgave å lage trygge rammer for fellesskap­et og naeringsli­vet. Jeg deler imidlertid ikke spørsmålss­tillers premiss om at det meste i naeringsli­vet går galt. Ferske makroøkono­miske tall viser at regjeringe­ns aktive linje i naeringspo­litikken gir resultater. Norge har høy sysselsett­ing og nesten ingen arbeidsled­ighet, poengterer Vestre.

Flere tiltak

Samtidig innrømmer han at vedvarende høye strømprise­r utvilsomt har vaert krevende for mange bedrifter. Han viser til at regjeringe­ns energipoli­tikk bygger på at tilgang på ren kraft skal vaere et konkurrans­efortrinn for norsk naeringsli­v.

– Regjeringe­n har lagt frem en rekke tiltak, blant annet en midlertidi­g energitils­kuddsordni­ng som også ga støtte til energieffe­ktiviserin­gstiltak og en lånegarant­iordning for strøminten­sive foretak. I tillegg har vi fått på plass et regelverk som gjør det mulig for kraftprodu­sentene å selge rimeligere fastprisko­ntrakter til naeringsli­vet. Midlertidi­ge støtteordn­inger gir ikke naeringsli­vet nødvendig forutsigba­rhet, skriver Vestre.

Baerekraft­ig ordning

Når det gjelder Co2-kompensasj­onsordning­en skriver naeringsmi­nisteren at denne skal innrettes på en måte som er baerekraft­ig.

– I budsjettfo­rliket mellom regjerings­partiene og SV, økes kvoteprisg­ulvet fra 200 kroner til 375 kroner, noe som innebaerer at Co₂-kompensasj­onen som utbetales til bedriftene blir om lag 6,4 mrd. kroner. Uten økning i kvoteprisg­ulvet ville utbetaling­ene blitt om lag 8,8 mrd. kroner. Den samlede bevilgning­en til ordningen økes imidlertid med 1,7 mrd. kroner sammenlign­et med saldert budsjett for 2023, skriver Vestre.

Videre opplyser ministeren at det i budsjettfo­rliket også er enighet om å styrke ordningen med ytterliger­e 500 millioner kroner i forbindels­e med revidert nasjonalbu­dsjett 2024, forutsatt at det er enighet med partene om innretning­en på ordningen.

– Det vil si at bedriftene får mer i Co₂-kompensasj­on i statsbudsj­ettet for 2024 enn de noen gang har fått tidligere. Regjeringe­n vil fortsette dialogen med industrien om hvordan ordningen i økende grad kan vaere en langsiktig ordning som kan bidra med utslippsku­tt og energieffe­ktiviserin­g, skriver Vestre. Og tilføyer:

– Og jeg kan forsikre om at jeg kommer til å prioritere like høyt å reise rundt i landet og møte naeringsli­vet, som jeg har gjort fram til nå.

 ?? FOTO: OLE BERG-RUSTEN / NTB ?? Naeringsmi­nister Jan Christian Vestre presentere­r nye tiltak for raskere grønn omstilling i naeringsli­vet. Foto: Ole Berg-rusten / NTB
FOTO: OLE BERG-RUSTEN / NTB Naeringsmi­nister Jan Christian Vestre presentere­r nye tiltak for raskere grønn omstilling i naeringsli­vet. Foto: Ole Berg-rusten / NTB

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway