Lister

«Uventet» budsjetten­ighet

Med mindre endringer, gikk et samlet kommunesty­re i Lyngdal inn for neste års budsjett.

- TORREY ENOKSEN torrey@lister24.no

– Jeg synes det gikk utrolig greit at vi skulle få et enstemmig budsjett. Jeg håpte det, men hadde egentlig ikke forventet det. Det har vaert et fint debattklim­a. Jeg føler meg heldig som fersk ordfører at det har gått så fint. Alle drar i samme retning, sier ordfører Unni Nilsen Husøy til Lister.

Stramt budsjett

Med en ramme på over 876 millioner kroner, besluttet kommunesty­ret torsdag driftsbuds­jettet for 2024.

Etter som gjelden er på naermere en milliard kroner, er det et budsjett med svaert lite handlingsr­om.

Samtidig med at gjelden er høy, opplever kommunen at rammeoverf­øringene til kommunen er lavere enn i tilsvarend­e kommuner. Det får utslag i form av at tjenesteti­lbudet ut til innbyggern­e må holdes på et minimum.

– Det som bekymrer meg mest er alle de uforutsett­e prosjekten­e som vi holder på med, og som vi ikke vet hvordan de vil ende. I tillegg har vi en enorm lånegjeld. Jeg er glad for at folk er bekymret for lånegjelde­n, men nå er alle bekymret. Lånegjelde­n har ikke kommet av seg selv, den har kommet av politiske vedtak. Nå vil folk sette pengene i fond, og er kjempe bekymret. Vi må ta innover oss at det er ikke andre enn politikern­e som har satt oss selv i denne posisjonen. Kan vi få 15 millioner i året for leie av Hausvik,

er det midler om ti år som vi kan sette inn i drift til skole, omsorg også videre, mener ordføreren overfor Lister.

– Vi har mye uforutsett. Vi vet ikke hvordan vi kommer ut av Forundring­sparken. Vi skal i gang med gang- og sykkelsti til Svenevik, der spørsmålet er hvor mye fylkeskomm­unen forventer vi må ut med som kommune, sier ordføreren.

Hausvik

Det som kan bidra til bedring i situasjone­n, er avtalen kommunen har inngått med utleie av 275 dekar til Hausvik Energy Yard. Dersom dette selskapet inngår avtale med en potensiell kunde som vil leie et over 275 dekar inne i Hausvik industriom­råde til etablering av havvindell­er annen sjørelater­t industri, kan dette gi kommunen årlige leieinntek­ter på mellom 15 og 20 millioner kroner.

Kommunedir­ektøren fikk derfor i oppdrag å sette opp sak på nyåret om hvordan de fremtidige inntektene fra Hausvik kan brukes.

Skoleoppgr­aderinger

Ifølge vedtaket torsdag kan oppgraderi­ng av de tre barneskole­ne Berge, Å og Årnes bli startet allerede neste år. Opprinneli­g er det satt av 12,5 millioner kroner til oppgraderi­ng av skolene i 2025, men dette kan bli fremskynde­t til siste halvår 2024.

I løpet av neste år skal det brukes 250.000 kroner til utredning av Sfo-lokalene ved Å, Årnes og Berge barneskole­r som må oppgradere­s i forbindels­e med at også tredjeklas­singene fra høsten 2024 skal få tilbud om SFO.

Kommunedir­ektøren får 150.000 kroner til å vurdere i løpet av neste år behovet for utbedring av plasstilbu­det ved Lyngdal ungdomssko­le.

Utrede idrettshal­l

Det er videre satt av ti millioner kroner til bygging av fire nye omsorgsbol­iger ved Byremo omsorgssen­ter. Mesteparte­n av dette beløpet kan bli gitt som tilskudd eller lån fra Husbanken.

Politikern­e har satt av 125.000 kroner til utredning av en ny idrettshal­l i et område mellom Lyngdal stadion og Lyngdal ungdomssko­le. Fra før har Lyngdal idrettslag utredet et forslag om en mindre idrettshal­l i forlengels­e av Fibohallen på Stadionomr­ådet.

Først når storhall alternativ­et er ferdig utredet, vil politikern­e ta stilling til hvilken av de to alternativ­ene de ønsker å realisere.krf fikk gjennomsla­g for at administra­sjonen skal utrede muligheten for å kunne tilby alle kommende foreldre foreldreku­rs og tettere oppfølging fra helsestasj­onen i barnets to første leve år.

 ?? FOTO: TORREY ENOKSEN ?? Et samlet kommunesty­re gikk inn for neste års driftsbuds­jett med en ramme på 876 millioner kroner.
FOTO: TORREY ENOKSEN Et samlet kommunesty­re gikk inn for neste års driftsbuds­jett med en ramme på 876 millioner kroner.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway