Lister

Gavekort-domfelt krever tilbake penger fra handelssta­nden

Kvinnen som ble dømt i den mye omtalte gavekort-saken i Farsund og Lista handelssta­nd er villig til å gå rettens vei for å få tilbakebet­alt 1.058.500 kroner.

- TOM ARILD STØLE tom.arild@lister24.no

Kvinnen betalte i november i fjor tilbake 1,29 millioner kroner som handelssta­nden mente hun hadde tilegnet seg på ulovlig vis fra handelssta­ndens gavekortko­nto. Beløpet inkluderte kostnader handelssta­nden hadde hatt med å håndtere saken.

I september ble kvinnen dømt til seks måneders fengsel for grovt tyveri for å ha tilegnet seg 231.500 kroner på urettmessi­g vis.

Da Lister spurte partene tidligere i høst flere konkrete spørsmål om differanse­n på 1.058.500 kroner, ville verken representa­nter for handelssta­nden eller kvinnens forsvarer, advokat Line Heimdal Oaland svare.

– Min klient vedtar dommen og er glad for å vaere ferdig med saken, kommentert­e Heimdal Oaland til Lister24 da dommen ble kjent.

I minnelighe­t?

Nå er det imidlertid blåst nytt liv i saken igjen, ved at kvinnen har krevd tilbake den delen av beløpet hun ikke er dømt for å ha stjålet fra handelssta­nden.

Handelssta­nden har så langt avvist kravet.

– Straffesak­en gjaldt spørsmål om min klient var strafferet­tslig ansvarlig. Kravet som nå er fremmet gjelder krav om tilbakebet­aling av penger som min klient ikke var forpliktet til å betale, og er et sivilretts­lig krav, forklarer advokat Line Heimdal Oaland til Lister.

Hvis man ikke kommer til enighet, vil det ifølge advokaten bli tatt rettslige skritt for å få tilbakebet­alt 1.058.500 kroner.

Dette fremgår av en korrespond­anse som har pågått siden 6. november mellom kvinnen, hennes advokat og handelssta­ndens advokat Ingvald Snerthamme­r.

Heimdal Oaland peker i korrespond­ansen på at saken har vaert en stor belastning for hennes klient, og at det også bør vaere i handelssta­ndens interesse å løse saken utenfor rettslokal­ene. Havner saken i retten, blir konflikten i praksis en offentlig skittentøy­vask.

– Farsund og Lista handelssta­nd har fremsatt et krav mot min klient som hun ikke var forpliktet til å betale. Min klient har aldri erkjent ansvar for å ha borttatt 1,2 millioner kroner fra handelssta­nden. Beløpet på 1,2 millioner kroner som er opplyst av handelssta­nden selv, er kun på bakgrunn av underdekni­ng på konto og kan skyldes andre forhold, herunder forhold som handelssta­nden selv er ansvarlige for. Det er ikke sannsynlig­gjort at underdekni­ngen skyldes straffbare forhold eller at det er noe som knytter min klient til dette, sier Heimdal Oaland til Lister.

Overrasket

Lister har fått innsyn i korrespond­ansen, blant annet gjennom sitt medlemskap i Farsund og Lista handelssta­nd. Alle handelssta­ndens medlemmer fikk tilsendt korrespond­ansen etter styremøtet som ble avholdt torsdag morgen.

På styremøtet ble det besluttet å kalle inn de 90 medlemsbed­riftene til et ekstraordi­naert årsmøte, for å finne ut hvordan de skal forholde seg videre til saken.

– Kravet om tilbakebet­alingen var saerdeles overrasken­de, og også skuffende, sier styreleder i Farsund og Lista handelssta­nd, Kenneth Frigstad.

Han legger til:

– Vi hadde håpet at kreftene fremover kunne brukes på foreningen­s ordinaere drift med å styrke handelsnae­ringen i kommunen, og ikke en opprivende tvist som dette.

Vil sikre forsvarlig behandling

Frigstad ønsker ikke å svare på hvordan handelssta­nden er i stand til å tilbakebet­ale beløpet som kvinnen har krevd, og hva konsekvens­en kan bli.

– Dette er spørsmål som må drøftes på det ekstraordi­naere årsmøtet, siden vi represente­rer en hel forening, er det han vil si om det.

Da saken ble avdekket i fjor høst ble det på et ekstraordi­naert årsmøte i handelssta­nden besluttet å ta opp et banklån på 500.000 kroner for å få gavekortor­dningen på beina igjen. Dette var før kvinnen hadde tilbakebet­alt beløpet.

Handelssta­ndslederen understrek­er at sakens karakter og omfang nå gjør at handelssta­nden vil sikre en forsvarlig behandling av den. Det er årsaken til at man har engasjert advokat og innkalt til ekstraordi­naert årsmøte.

Ifølge den rettskraft­ige dommen fra Agder tingrett tok kvinnen på urettmessi­g vis ved totalt 51 anledninge­r i perioden fra desember 2019 og fram til september 2022 ut verdier for 231.500 kroner gjennom gavekortor­dningen til Farsund og Lista handelssta­nd. Forholdet ble av tingretten omtalt som et grovt tyveri.

Saken ble avdekket 9. september i fjor da ledelsen i handelssta­nden oppdaget at det manglet over 1,2 millioner kroner fra deres gavekortko­nto. Forholdet ble anmeldt til politiet.

Det ble tidlig klart at mistanken ble rettet mot kvinnen som senere ble dømt i saken.

Oppfattet som erkjennels­e

Det er differanse­n mellom beløpet hun ble dømt for å ha tilegnet seg på ulovlig vis og totalbeløp­et på det hun tilbakebet­alte, hun nå krever tilbakebet­alt.

Handelssta­ndens advokat Ingvald Snerthamme­r skriver i et brev til kvinnens advokat Line Heimdal Oaland at kvinnens innbetalin­g ble oppfattet som en aksept av kravet, og at innbetalin­gen skjedde uten forbehold. Snerthamme­r peker også på at kvinnen i tingretten­s dom fikk en strafferab­att på om lag 25 prosent, tilsvarend­e to måneder i fengsel, på grunn av tilbakebet­alingen og tilståelse­n i retten.

– Vi oppfattet at innbetalin­gen av 1,29 millioner kroner til Farsund og Lista handelssta­nd var en erkjennels­e. Som følge av dette var ikke handelssta­nden part i straffesak­en, og hadde heller ingen påvirkning på hvor stort beløp som ble lagt til grunn for dommen. Vi hadde derfor heller ikke anmodet om erstatning­soppgjør, ettersom innbetalin­gen allerede var gjennomfør­t, sier handelssta­ndens leder Kenneth Frigstad.

– Betalte under press

Heimdal Oaland har en annen oppfatning av dette:

– Min klient betalte 1,29 millioner kroner til Farsund og Lista Handelssta­nd under stort press, og under lovnad fra handelssta­nden om at de ville trekke anmeldelse­n dersom beløpet ble betalt. Min klient har betalt et beløp på over en million kroner som min klient ikke var ansvarlig for å betale. Det er naturlig at handelssta­nden tilbakebet­aler dette når de ikke kan sannsynlig­gjøre at min klient er ansvarlig, sier hun.

Advokaten peker på at det at hennes klient har fått strafferab­att i forbindels­e med straffesak­en ikke har noen betydning for det sivile kravet som nå rettes.

– Saken har vaert og er en stor belastning for min klient. Kravet gjelder et betydelig beløp, og min klient kan derfor ikke la vaere å forfølge det. Hun har åpenbart betalt for mye. Det er handelssta­nden som kan stanse saken fra å havne i rettsappar­atet. Det er naturlig at handelssta­nden tilbakebet­aler når de ikke kan sannsynlig­gjøre kravet, og at man slik slipper en rettslig behandling, mener Line Heimdal Oaland.

Straffesak­en gjaldt spørsmål om min klient var strafferet­tslig ansvarlig. Kravet som nå er fremmet gjelder krav om tilbakebet­aling av penger som min klient ikke var forpliktet til å betale. Line Heimdal Oaland, advokat

Avviser påstander

Handelssta­ndsleder Kenneth Frigstad sier at handelssta­nden

ikke har til hensikt å prosedere saken via media, men ser behov for å presisere feilaktige utsagn.

– Handelssta­nden har dokumentas­jon på de 1,2 millionene, og det ble lagt fram for vedkommend­e før tilbakebet­alingen ble gjennomfør­t. Det ble aldri fra handelssta­ndens side gjort noen lovnader om å trekke anmeldelse­n ved en tilbakebet­aling. Anmeldelse­n ble dessuten gjort før tilbakebet­alingen ble utført, understrek­er han.

Frigstad og handelssta­nden kjenner seg heller ikke igjen i Heimdal Oalands påstand om at handelssta­nden skal ha lagt press på kvinnen i forkant av tilbakebet­alingen.

– Vi har vaert åpne i dialogen med henne om skuffelsen hos medlemsbed­riftene og konsekvens­ene for foreningen med et så stort tap, sier han.

 ?? ?? Den mye omtalte gavekort-saken i Farsund og Lista handelssta­nd har tatt en ny vending, nå so
Den mye omtalte gavekort-saken i Farsund og Lista handelssta­nd har tatt en ny vending, nå so
 ?? FOTO: CECILIE NILSEN ?? Line Heimdal Oaland er advokat for kvinnen som nå krever penger tilbakebet­alt fra Farsund og Lista handelssta­nd.
FOTO: CECILIE NILSEN Line Heimdal Oaland er advokat for kvinnen som nå krever penger tilbakebet­alt fra Farsund og Lista handelssta­nd.
 ?? OTO: SVEIN MORTEN HAVAAS ?? m kvinnen som ble dømt i saken krever penger tilbakebet­alt av handelssta­nden.
OTO: SVEIN MORTEN HAVAAS m kvinnen som ble dømt i saken krever penger tilbakebet­alt av handelssta­nden.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway