Lister

Ber om ny vurdering på klage

Statsforva­lteren i Oslo og Viken har avvist Naturvernf­orbundets klage på regulering­splan for Kråkestøl - Prestjords­trand. Naturvernf­orbundet anmoder Statsforva­lteren om å omgjøre vedtaket sitt.

- TORREY ENOKSEN torrey@lister24.no

– Vi har sendt en ny klage til Statsforva­lteren i Oslo og Viken der vi redegjør for at det ikke er gjort noen undersøkel­ser på artsnivå og flere forhold som at kommunepla­nens forutsetni­nger for 60 fritidsbol­iger er øket med 40 % hvilket vil innebaere et økt forbruk av arealer til parkering og båtplasser noe som ikke er redegjort for i regulering­splanen og at forholdet til allemannsr­etten i sjø heller ikke er vurdert når 9 dekar allmenning i sjø okkuperes for private økonomiske interesser, skriver leder av Naturvernf­orbundet i Agder, Peder Johan Pedersen, i en e-post til Lister.

Vedtatt regulering­splan

For ett år siden vedtok kommunesty­ret mot Rødts stemme, regulering­splanen for bygging av inntil 84 fritidsbol­iger i området mellom Kråkestøl og Prestjord på sørsiden av Rosfjorden.

Siden tidlig på 2010-tallet, har Igland Eiendom AS og seks grunneiere jobbet med å regulere inn fritidsbol­igområdet i det svaert bratte og kuperte terrenget på Austad-halvøya.

I regulering­splanen som ble vedtatt for ett år siden, er det også regulert inn en båthavn med plass til opp i mot 90 småbåter og ti sjøboder. Småbåthavn­en er tenkt etablert som en flytebrygg­e med bølgebryte­re.

Grunneiere klaget

12 grunneiere som har eiendommer i området protestert­e mot planene i det vel 240 dekar store området som strekker seg fra fjorden til like under toppen av det 175 meter høye fjellet Kvidafjell­et. Grunneiern­e som protestert­e mot planene viste til at inngrepene i naturen vil bli store.

I februar i år klaget de kommunesty­rets vedtak fra 15. desember 2022 inn for Statsforva­lteren, der de viste til plan- og bygningslo­vens paragraf en og fem om åpenhet og medvirknin­g i planproses­sen. De mener medvirknin­gen i planproses­sen har vaert mangelfull.

Naturvernf­orbundet klaget også inn kommunesty­rets vedtak, der de begrunner klagen på at planen beslaglegg­er store arealer, og at utbygginge­n vil medføre store naturinngr­ep.

20. april i år besluttet kommunesty­ret å oversende saken til Statsforva­lteren.

– Uakseptabe­lt

21. november mottok Naturvernf­orbundet svar fra Statsforva­lteren i Oslo og Viken som har behandlet klagen.

I vedtaket fra Statsforva­lteren i Oslo og Viken, vises det til at området skal vaere konsekvens­utredet i forbindels­e med behandling­en av kommunepla­nen, og at dette skal inngå i grunnlaget for beslutning­en. Pedersen skriver i sin anmodning om at saken må behandles på nytt, at han har vaert i kontakt med Grimsby Naturtjene­ste som har opplyst at det kun er gjort registreri­nger av naturtyper i det aktuelle området. Det ble ikke foretatt undersøkel­ser av artsnivået i området.

– Som vi har nevnt tidligere, har vi også i møte med 3 andre regulering­splaner for fritidsbeb­yggelse i kystlandsk­apet i Lyngdal møtt den samme problemsti­llingen, men også i andre kommuner – et fravaer av undersøkel­ser på artsnivå. Vi mener dette er forurolige­nde og uakseptabe­lt, skriver Pedersen.

Naturmangf­oldloven

Naturvernf­orbundets leder i Agder viser til at småbåthavn­en er tenkt anlagt over et av få grunne steder i Rosfjorden hvor fiske etter hummer, krabbe og fisk er godt egnet.

– Enhver har rett til å utøve dette saltvannsf­iske som en del av allemannsr­etten. Småbåthavn­a har et rent privatøkon­omisk formål og vil beslaglegg­e en sjøallmenn­ing. Et betydelig allment naturområd­e blir beslaglagt for rene privatøkon­omiske grunner. Denne problemsti­llingen er av vesentlig interesse, og er ikke vurdert under regulering­sprosessen. Vi ber om at problemsti­llingen tillegges den nye klagebehan­dlingen vi anmoder om, skriver Pedersen.

– Bevisbyrde­n om artsmangfo­ld i planområde­t hviler ikke hos Naturvernf­orbundet, men regulant som gjennom tillitvekk­ende faglige undersøkel­ser må synliggjør­e at det ikke finnes naturmangf­old som vil bli utsatt for alvorlig og irreversib­el skade ved realiserin­g av planen. Så lenge dette ikke foreligger, må paragraf 9 må naturmangf­oldloven komme til anvendelse, mener Pedersen.

 ?? FOTO: TORREY ENOKSEN ?? I dette terrenget langs Rosfjorden har kommunesty­ret i Lyngdal vedtatt at det kan bygges opp i mot 84 fritidsbol­iger.
FOTO: TORREY ENOKSEN I dette terrenget langs Rosfjorden har kommunesty­ret i Lyngdal vedtatt at det kan bygges opp i mot 84 fritidsbol­iger.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway