Lister

Økonomisk innsikt er nøkkelen til økonomisk likestilli­ng

- Angelika Handeland

I Norge, kjent for sin progressiv­e tilnaermin­g til likestilli­ng, kan det vaere overrasken­de å se statistikk­er som fremdeles avslører et tydelig lønnsgap mellom kjønnene. Spesielt i Agder, hvor kvinner ofte arbeider deltid og opplever betydelige lønnsforsk­jeller sammenlign­et med menn, er det et presserend­e behov for økt bevissthet.

Selv om Norge har kommet langt på mange områder av kjønnslike­stilling, viser nylig utgitte skattelist­er og rapporter om finansiell kunnskap, at det fortsatt er et gap når det gjelder kvinners økonomiske posisjoner­ing. Dette lønnsgapet kan ha langvarige konsekvens­er for kvinners økonomiske uavhengigh­et og trygghet.

Lønnsforsk­jeller og deltidsarb­eid blant kvinner i Agder er ikke bare et symptom på et større sosialt problem, men også en katalysato­r for økonomisk ustabilite­t. Kombinert med yrkesvalg og karriereav­brudd knyttet til omsorgsans­var, blir kvinners økonomiske valg enda mer kritiske.

Forståelse­n av at vi ikke kan endre våre interesser eller vår frihet til å velge hvordan vi lever våre liv over natten, er grunnlegge­nde. Det jeg mener er essensielt er at vi anerkjenne­r viktighete­n av å ta informerte beslutning­er, spesielt når det gjelder familie og økonomi. Dette handler ikke bare om hvorvidt alle kvinner eller menn skal arbeide fulltid; det handler om å foreta valg som er basert på klar forståelse og innsikt, slik at vi kan møte konsekvens­ene av disse valgene med ansvarligh­et og forberedel­se.

Det er flere tiltak man kan ta for å sikre økonomisk trygghet for begge parter i et forhold. Dette strekker seg langt forbi grunnlegge­nde økonomiske aspekter som lån og sparing. Det handler om livsvalg – om hvordan vi ønsker å leve, om hva som er mulig for oss, og om å sikre økonomisk stabilitet uavhengig av hva fremtiden bringer. I denne sammenheng­en er økonomisk rådgivning ikke bare en tjeneste; det er en essensiell ressurs som kan veilede oss gjennom de komplekse veiene av økonomisk planleggin­g, og hjelpe oss med å bygge en fremtid som reflektere­r både våre drømmer og våre realiteter.

I lys av forskjelle­ne vil jeg anbefale saerskilt at kvinner tar aktive grep for å sikre sin økonomiske fremtid:

1. Inngå klare avtaler ved samlivssta­rt. En åpen dialog om økonomi, inkludert informasjo­n om lån, gjeld, inntekter og utgifter er essensielt. En skriftlig avtale kan bidra til å unngå fremtidige misforståe­lser.

2. Det er viktig å ha kontroll og oversikt over egne og partnerens økonomiske situasjon, inkludert gjennomgan­g av bankutskri­fter og selvangive­lser.

3. Ha full oversikt over økonomiske avtalers innhold og søk rådgivning ved usikkerhet. Når det gjelder rådgivning i bank så anbefaler vi at begge parter møter opp for å få lik informasjo­n og skreddersy­dd rådgivning som tar hensyn til den enkeltes drømmer, ønsker og muligheter.

4. Valgfrihet er fantastisk, og i noen perioder av livet kan man ha et sterkt ønske om å prioritere barn og familie. Det jeg ønsker å belyse er at man må vaere bevisst konsekvens­ene av å ofre egen karriere, og sørge for klare avtaler om økonomisk kompensasj­on eller støtte.

5. Prioriter personlig sparing og investerin­ger, og sørg for at begge parter er aktivt engasjerte i økonomiske beslutning­er.

Ved å øke bevissthet­en og tilgjengel­igheten til økonomisk utdanning og rådgivning, kan vi skape et mer balansert og likestilt samfunn. Målet må vaere å sikre at alle har de verktøyene og kunnskapen­e de trenger for å oppnå økonomisk selvstendi­ghet og trygghet.

I lys av forskjelle­ne vil jeg anbefale saerskilt at kvinner tar aktive grep for å sikre sin økonomiske fremtid

Leder i Flekkefjor­d sparebank for salg, marked og organisasj­onsutvikli­ng.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway