Lister

Takknemlig jubilant

I snart 30 år har Dagfinn Kroslid engasjert, organisert og inspirert lokalbefol­kningen i Lister til å sende nødhjelp til det krigsramme­de landet, Ukraina.

- MARLENE TOLLAKSEN NILSEN marlene.nilsen@lister24.no

Som en erkjennels­e for sitt arbeid ønsket noen å nominere Kroslid til å motta en julestjern­e fra avisen.

– Gjennom hans engasjemen­t, har vi andre enkelt kunne bidra med å levere klaer og utstyr, som vi vet kommer frem til de som trenger det mest, innledes det i begrunnels­en.

Videre fortsetter begrunnels­en slik.

– Han har gitt utallige timer av sin fritid, til å planlegge og gjennomfør­e dugnad, organiseri­ng av transport, mottaks-lokaler til nødhjelp, skaffet sponsorer, møtt opp på ulike tilstelnin­ger, bedrifter, skoler og barnehager for å fortelle om arbeidet som gjøres via organisasj­onen han leder, «Barn fra Ukraina.

Deler julestjern­en

– Dette er jo veldig fint å høre. Men jeg må jo dele den med de andre som arbeider her. Først er det Kirsten på lageret, og så Harry. De er de faste hjelperne. Så har vi den store lastegjeng­en som er med når vi laster trailere. Uten de gode hjelperne hadde ikke dette gått, sier en smilende Kroslid.

Siden 1994 har Kroslid brukt fritiden sin til å bidra med veldedige formål for «Barn fra Ukraina». Det hele startet med at han ønsket å hjelpe barn i områdene rundt som var rammet av katastrofe­ulykken: Tsjernobyl.

– Da begynte vi med hjelpesend­inger. Og slik har vi holdt på helt frem til to år før krigen brøt ut. Da krigen startet begynte vi igjen med sendinger. Det var helt enormt med respons da, forteller han.

Videre informerer han om at det var da i 1994 han kjente et kall i livet på å hjelpe barn som var rammet av fattigdom, katastrofe­r, og krig.

– Vi har jo og vaert i Ukraina og sett resultater av det som er gitt. At man er i en organisasj­on som gjør en forskjell er veldig fint. Vi er en hjelpende hånd i dette.

70 år

I anledning med mottakelse­n av julestjern­en, fyller også Kroslid 70 år.

– Jeg begynner å bli en gammel mann. Men så lenge jeg har helse, håper jeg at jeg kan holde på med det jeg gjør nå. Jeg ser ikke for meg å stoppe. Behovet i Ukraina vil nok vaere enorm og over lengre tid. Da er det ikke tid til å pensjonere seg, presiserer han med en latter på slutten.

På dagen hans skal han først og fremst vaere med familien.

– På søndag samles familien (to dager siden, journ.anm.). Jeg har to barnebarn som har bursdag på nokså samme tid som meg. Da slår vi sammen dagene, og har en god middag, etterfulgt av bowling. Det har vi gjort i mange år, sier han.

Hemmelig handlebuds­jett – Fortell litt om dine juletradis­joner?

– Mine tradisjone­r går ut på at den vi feirer jul for skal vaere i sentrum. Altså Jesus. Ellers samler vi familien. Vi har tre barn og seks barnebarn som vi feirer jul sammen med. Vi samles også hos oss 1. juledag, og spiser kalkun. Før jul har vi alltid lutefisk, men det må jeg og konen ha for oss selv. De andre liker ikke lutefisk.

– Plast eller ekte juletre?

– Det har blitt kunstig etter hvert. Det sitter litt langt inne å si.

– Handlebuds­jettet til jul?

– Mitt handlebuds­jett er hemmelig. For jeg tar meg kun av gave til konen. Det er kona mi som kjøper gaver til de andre. Handlebuds­jett til barn og barnebarn fikser hun.

– Hva slags julevaer håper du på?

– Ideelt sett hadde jeg likt frost, slik at vi fikk is på vannet i naerheten av der vi bor. Og snø. Hvit jul hadde vaert fint.

– Hva ønsker du deg til jul?

– Egentlig ikke noe spesielt. Jeg koser meg bare med å vaere sammen med familien.

– Hvem feirer du jul sammen med?

– Konen, barn og barnebarn. Noen ganger splittet opp. Vi pleier å ha ribbe, og hvis det passer for de andre: pinnekjøtt.

– Hva får deg i julestemni­ng? – Å synge jula inn i menigheten. Da siger det innpå.

 ?? FOTO: MARLENE TOLLAKSEN NILSEN ?? Dagfinn Kroslid mottok en julestjern­e fra avisen for hans arbeid i organisasj­onen «Barn fra Ukraina».
FOTO: MARLENE TOLLAKSEN NILSEN Dagfinn Kroslid mottok en julestjern­e fra avisen for hans arbeid i organisasj­onen «Barn fra Ukraina».

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway