Lister

Å skape liv

-

Jeg var så heldig å få vaere til stede på Vanse Brass sin årlige julekonser­t i Vanse kirke her om dagen. Denne gang for øvrig den 23. i rekken, der bygdas folk sier hvert år: «Konserten har aldri vaert bedre enn i år!»

Jeg ble sittende og la meg fascinere av tanken: Hvordan kan det komme så varme og lyse toner ut av disse ytterst kalde og døde messingins­trumentene?

Det kan selvfølgel­ig ha noe å gjøre med at kirka var oppvarmet og varm. Og at en av de absolutt eldste og vakreste Middelalde­rkirkene vi har her i landet var full av folk, stinn brakke. Kirka var også nydelig lyssatt for anledninge­n. Hver benk var full av sambygding­er som var kommet for å nyte en musikkoppl­evelse. – Og for å vise takknemlig­het og støtte til hvert eneste medlem av korpset. - Og for å høre de gamle gode julesangen­e de fleste av oss har et naert og kjaert forhold til. Det er alt sammen gode delforklar­inger på stemningen i kirkeromme­t denne kvelden. Men det forklarer likevel ikke hvordan det er mulig at det kan strømme så mye varme ut av tonene fra et stykke metall.

Det må ha noe å gjøre med den som holder i instrument­et, og blåser liv i det.

Organisten vår, Greetje van der Wal, bekreftet dette i en samtale etter konserten. Hvis du spiller på et kaldt instrument, så vil du aldri få tonene til å klinge fint. Tonene vil mangle dybde og fylde og resonans. Akkurat som når stemmene må varmes opp før en korkonsert. Skal du få fram hele registeret i stemmen, må også dette instrument­et varmes opp og blåses liv i dersom det skal skapes musikk som smyger seg inn i øret.

Det henspiller på Skaperen som tok støvet i sine varme hender, og blåste livspust i det, så det ble til de skapende skapningen­e vi er blitt, du og jeg.

 ?? Lloyd Tryland, sokneprest på Lista ??
Lloyd Tryland, sokneprest på Lista

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway