Lister

Fortviler over haerverk i telefonkio­sk

Planen til Farsund Byforening var å lage en juleinstal­lasjon i telefonkio­sken i sentrum, men noen har knust glass og ødelagt ledningene der.

- SIGNE MARIE RØLLAND signe.marie.rolland@lister24.no

Leder i byforening­en, Hilde Lysbakken, lurer på hvordan noen kan ha glede av å utføre haerverk.

– Vi hadde planer om å gjøre noe gøy inni telefonkio­sken før jul og ha en juleinstal­lasjon der. Jeg har sett at de har hatt noe lignende er blitt gjort i Tyskland med techno-diskotek, men siden flere telefonkio­sker er vernet i Norge er det begrensnin­ger på hva man kan gjøre her. Jeg har snakket med fylket som sier at det er en sterk interesse for å bevare den og sette den i stand, sier Lysbakken.

Planen om utstilling til jul ble det derimot ingenting av. Noen har nemlig utsatt telefonkio­sken for kraftig haerverk. Farsund Byforening delte et Facebook-innlegg tirsdag, der de blant annet ber om tips fra publikum, dersom noen vet hvem som har utført det.

«Vi i Byforening­en tar til etterretni­ng at vi muligens må vurdere tiltak når kiosken er istandsatt. Dette er bare trist», skriver de blant annet.

– Det er ikke et vindu igjen der lenger. Glasset er knust og ligger slengt på gulvet. Ledningene i taket er revet ut og telefonrør­et er borte. Det har vaert en del haerverk i byen for en tid tilbake, men om det er de samme som står bak dette, vet jeg ikke. Det ligger også mye knust glass rundt på gatene i Farsund sentrum, og jeg skulle ønske at folk kunne slutte med det, sier Lysbakken.

Jeg vet ikke hvem som står bak dette, og hva som er så «gøy» med å gå rundt å knuse og ødelegge ting.

Vil søke om midler

Hun sier at byforening­en ikke var klar over at det er som har ansvar for telefonkio­sken før for et par uker siden. Lysbakken forteller at de sammen med kommunen vil kontakte fylkeskons­ervatoren og søke om midler til å sette telefonkio­sken i stand igjen. Hun vet ikke hvor mye det vil koste.

– Jeg vet ikke hvem som står bak dette, og hva som er så «gøy» med å gå rundt å knuse og ødelegge ting, sier Lysbakken.

Hilde Lysbakken

– Hva vil du si til de som har gjort dette?

– Nei, jeg må jo bare beklage at det ikke finnes andre ting i Farsund som de heller vil holde på med enn å knuse glass og ødelegge andres eiendom. Aller helst skulle jeg ønske at den eller de som står bak tok kontakt og selv hjalp til med å sette telefonkio­sken i stand, men det er kanskje for mye å håpe på, sier hun.

Hundre er vernet

Ifølge Telenor er det det i dag hundre vernede telefonkio­sker i Norge, og to av dem finnes i gamle Vest-agder fylke; på Hamresandv­eien

og Sira jernbanest­asjon Flekkefjor­d.

– Jeg synes det høres kjempespen­nende ut at de vil bruke den til en utstilling, og jeg vet at det er blitt gjort lignende ting andre steder i landet. Noen telefonkio­sker inneholder små bibliotek, for eksempel. At noen ødelegger og driver haerverk, er bare trist, sier Yvonne Fernmar Willumsen, som er avdelingle­der for kulturminn­evern og kulturturi­sme i Agder fylkeskomm­une.

Hun forteller at det finnes tilskuddso­rdninger der byselskape­t kan søke om midler til å sette telefonkio­sken i stand.

– Hundre av telefonkio­skene i Norge er vernet, men også de andre er viktige kulturminn­er som er verd å ta vare på, og minner fra den tiden da vi ikke løp rundt med hver vår mobil i hånden, sier Willumsen.

Leier av Telenor

Tilbake til 2012 ble telefonkio­sken i Farsund fjernet på grunn

av haerverk. Roy Quale er enhetslede­r for bygg og eiendom i Farsund kommune og forteller at det er Telenor som eier telefonkio­sken.

– Så har kommunen en leieavtale med Telenor om telefonkio­sken, og vi har igjen en avtale med byforening­en om at de skal drifte telefonkio­sken, sier Quale.

Han forteller videre at kommunen og byforening­en skal ha et møte onsdag ettermidda­g og finne ut av hva de vil gjøre videre.

– Alt haerverk er ikke noe greit, uansett hva det er som blir ødelagt. Det har en unødvendig kostnad, legger han til.

 ?? FOTO: SIGNE MARIE RØLLAND ?? Telefonkio­sken i Farsund er utsatt for haerverk. Leder i Farsund byforening, Hilde Lysbakken, skulle ønske de som har gjort det tilbød seg å sette den i stand igjen.
FOTO: SIGNE MARIE RØLLAND Telefonkio­sken i Farsund er utsatt for haerverk. Leder i Farsund byforening, Hilde Lysbakken, skulle ønske de som har gjort det tilbød seg å sette den i stand igjen.
 ?? FOTO: SIGNE MARIE RØLLAND ?? Ledningene i taket er ødelagt.
FOTO: SIGNE MARIE RØLLAND Ledningene i taket er ødelagt.
 ?? FOTO: SIGNE MARIE RØLLAND ?? På gulvet ligger det knust glass.
FOTO: SIGNE MARIE RØLLAND På gulvet ligger det knust glass.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway