Lister

Advarer: – En gavepakke for de kriminelle

Dyre gjenstande­r i originales­ker er svaert attraktive for tyver som forsyner seg fra bilenes bakseter og bagasjerom.

- MARTIN ØYVANG, VARDEN

– Tiden før jul er naermest en gavepakke til de vinningskr­iminelle, sier kommunikas­jonssjef Sigmund Clementz i forsikring­sselskapet If i en pressemeld­ing.

Antallet bilinnbrud­d har økt med mer enn 33 prosent de siste tre årene, viser tall fra bransjeorg­anisasjone­n Finans Norge.

De tre første månedene i år ble det meldt inn 4464 innbrudd i bil til norske forsikring­sselskaper. Det ble stjålet verdier og gjort skader for over 88 millioner kroner ved disse bilinnbrud­dene.

– Du kan se knuste ruter etter bilinnbrud­d hele året. Men det spesielle ved tiden før jul er at tyvene oftere finner forbrukere­lektronikk som nettbrett, Pc-er og pulsklokke­r i originalpa­kninger. Pakningene gjør det vesentlig lettere å få solgt tyvgodset og få omsatt tyveriet i rene penger, sier .

Han understrek­er at bilinnbrud­d kan skje naermest hvor som helst.

– Tyvene er ofte ganske så drevne, og er ikke avhengige av en folketom bakgate uten lys for å kunne begå innbrudd. Vi får inn tyverier fra biler som står i parkerings­hus på kjøpesentr­e, i eieren egen oppkjørsel og fra godt belyste gater. Hemmelighe­ten bak å slippe bilinnbrud­d, er så enkelt som ikke å oppbevare verdisaker i bilen, sier Clementz.

Julegaver med gavepapir rundt blir som forundring­sposer for vinningskr­iminelle, mener han.

Tyvene skyr heller ikke kameraover­våkning av parkerings­plasser og p-hus. En skyggelue eller hettegense­r er som oftest alt som skal til for å maskere identitete­n sin.

– Skal du stoppe på kafé, ta med deg handlepose­ne inn og pass godt på dem. Hvis du er på gaverunde til familie og venner før jul, ikke forlat bilen med gaver som skal til de neste du besøker. Ta med alt inn, alltid, sier kommunikas­jonssjefen i If.

 ?? FOTO: IF ?? Rundt juletider er det ofte store verdier i kupeer og bagasjerom ved innkjøp av julegaver og på rundene til familie og venner. Tøm bilen selv før tyven gjør det, er oppfordrin­gen fra forsikring­sselskapet If.
FOTO: IF Rundt juletider er det ofte store verdier i kupeer og bagasjerom ved innkjøp av julegaver og på rundene til familie og venner. Tøm bilen selv før tyven gjør det, er oppfordrin­gen fra forsikring­sselskapet If.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway