Lister

Her renner pengene ut for de fattigste familiene: – Vesentlig økning!

I familier med lav inntekt, går 44 prosent av forbruket til bolig, viser ferske tall. De med høyest inntekt, bruker mer på reiser, alkohol og fritid.

- LIV EKEBERG, POLARIS MEDIA

Mandag morgen leverte SSB tall fra den største forbrukeru­ndersøkels­en for 2022. Den viser at lavinntekt­sfamilier nå bruker langt større del av inntekten sin på å bo, sammenlign­et med for 10 år siden. Hele 44 prosent av forbruket går til bolig. Gjennomsni­ttlig utgift til bolig og oppvarming for denne gruppen var i fjor 154.000 kroner.

– Dette er en vesentlig økning siden 2012, og reflektere­r utviklinge­n i boligmarke­det med sterk prisvekst på boliger og økte leiepriser, saerlig i byene, økning i kommunale avgifter og de uvanlig høye strømprise­ne i 2022, sier Kristin Egge-hoveid, seniorrådg­iver i Statistisk sentralbyr­å.

Den firedelen av befolkning­en som har høyest inntekt, bruker til sammenlign­ing bare 33 prosent av inntekten i husholdnin­gen til bolig og oppvarming – i snitt 258.168 kroner.

Snittet for alle inntektsgr­upper var 36,4 prosent av utgiftene til bolig og oppvarming.

Rammer de med dårlig råd

Vi er blitt vant til prisstigni­ng, rekordhøye strømprise­r og økt boliglånsr­ente. ’

Sterk økning i KPI (konsumpris­indeksen) som viser prisutvikl­ingen på varer og tjenester som private husholdnin­ger kjøper, rammer spesielt de som i utgangspun­ktet har dårlig råd.

Fjoråret var preget av historisk høye strømprise­r og starten på det som skulle bli den sterkeste renteoppga­ngen siden 2008.

De som har høy inntekt, bruker betydelig mer på feriereise­r, fritid og alkohol:

Dette er en vesentlig økning siden 2012, og reflektere­r utviklinge­n i boligmarke­det med sterk prisvekst på boliger og økte leiepriser.

Ferie og alkohol

Den firedelen av befolkning­en med høyest inntekt oppgir å bruke 13.260 kroner i året på alkoholhol­dig drikke. Det er mer enn tre ganger så mye som lavinntekt­sfamiliene bruker (i snitt 4.399 kroner).

Naturlig nok er det også store forskjelle­r i hva de med høyest og de med lavest inntekt bruker på ferier.

Gruppen med lavest inntekt brukte snaut 700 kroner per husholdnin­g på pakkereise­r i fjor, mens høyinntekt­sgruppen brukte drøyt 5.100 kroner.

I snitt brukte vi naer 8 prosent av inntekten vår på fritid, sport og kultur (44.714,-).

Kristin Egge-hoveid

Dyrest å ha store barn

Par med de største barna er også den husholdnin­gstypen som har den høyeste forbruksut­giften totalt, med nesten 840.000 kroner i gjennomsni­ttlig årlig forbruk, 270.000 kroner mer enn gjennomsni­ttet for alle husholdnin­ger.

Statistikk­en gir et detaljert bilde av norske husholdnin­gers årlige forbruk av ulike varer og tjenester. Den forteller oss

også hvordan forbruket varierer mellom ulike husholdnin­ger og hvordan forbruksmø­nstre endrer seg over tid.

Det er 10 år siden sist SSB gjorde en slik undersøkel­se. Framover skal undersøkel­sen gjøres oftere.

Her finner du tabell over alle varegruppe­r og gjennomsni­ttsforbruk­et.

Tre ganger mer på kjøtt

Selv etter sterk prisvekst på mat i 2022 er andelen av forbruket til mat relativt stabilt og ligger på samme nivå som de siste 20 årene.

I snitt brukte vi 66.000 kroner på mat og alkoholfri drikke i 2022. Dette utgjør 11,6 prosent av husholdnin­gers totale forbruksut­gifter.

Husholdnin­gene rapportert­e å bruke rundt 12.000 kroner på kjøtt i 2022, omtrent det samme som vi brukte på grønnsaker og frukt og nøtter. Utgiftene til fisk var i snitt 3600 per husholdnin­g, omtrent en tredjedel av hva vi brukte på kjøtt.

 ?? FOTO: LIV EKEBERG ?? Den høyeste utgiftspos­ten er bolig og oppvarming. Gjennomsni­ttshushold­ningen bruker naer 206.000 kroner på dette.
FOTO: LIV EKEBERG Den høyeste utgiftspos­ten er bolig og oppvarming. Gjennomsni­ttshushold­ningen bruker naer 206.000 kroner på dette.
 ?? FOTO: LIV EKEBERG ?? I snitt brukte vi naer 8 prosent av inntekten vår på fritid, sport og kultur i fjor. Mer enn dobbelt så mye som vi brukte på klaer og skotøy.
FOTO: LIV EKEBERG I snitt brukte vi naer 8 prosent av inntekten vår på fritid, sport og kultur i fjor. Mer enn dobbelt så mye som vi brukte på klaer og skotøy.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway