Lister

Havvind løser ikke Agders utfordring­er eller gir tusenvis av arbeidspla­sser

- Steinar Bergstøl Andersen (Frp),

Jeg var den første politikere­n i Agder som foreslo og fikk flertall for å etablere kjernekraf­tverk i Agder og Norge. Det er kommet flere etter meg, og som også ser alle fordelene med kjernekraf­t. Kjernekraf­t er overlegent sammenlikn­et med vind på land og hav. Og jeg frykter nå at den havvindsat­singen som Kvinesdal og Agder er forespeile­t med ilandførin­g av kraftkabel med 6000 nye arbeidspla­sser og rimeligere kraft ikke er tilstrekke­lig kvalitetss­ikret. Et av argumenten­e havvindlob­byen bruker for at man ikke skal satse på kjernekraf­t, er at det ikke er aktuelt før 2050 ifølge en rapport bestilt av NHO. Denne rapporten har blitt plukket fra hverandre av to forskere ved NTNU, og blitt omtalt som et bestilling­sverk bestilt av aktører som ikke ønsker kjernekraf­t.

Kjernekraf­t kan vaere klart innen 20322034, og vil da produsere langt mer enn havvind. Kraftprodu­ksjonen vil også vaere mer stabil. Nå ser vi at flere kommuner allerede har fattet interesse om å etablere modulaere kjernekraf­tverk, og det kommer flere.

Havvind vil ikke gi 6000 nye arbeidspla­sser til Agder og Kvinesdal. Det vil heller vaere et luftslott med tvilsomme løfter om tusenvis av arbeidspla­sser og en overfylt kommunekas­se. Men jeg forstår at havvind på kort sikt kan gi noen arbeidspla­sser, men for Norge så er det ikke bra med en ineffektiv kraftprodu­ksjon som er ustabil, istedenfor kjernekraf­tproduksjo­n som er stabil. Det er viktig at lokale og fylkespoli­tikere har is i magen, og huske på at NHO Agder, LO Agder og nåvaerende olje- og energimini­ster Terje Aasland har en negativ holdning til kjernekraf­t. Det kan se ut som disse aktørene forsøker å skape engasjemen­t rundt havvind med å si at det vil komme tusenvis av nye arbeidspla­sser i Agder.

Alle prognoser innen verdiskapn­ing og nye arbeidspla­sser på havvind baserer seg på at det ikke etableres kjernekraf­tverk i Norge. Det vil for eksempel bli flere arbeidspla­sser innen havvind, hvis de har markedet for seg selv uten at de må konkurrere mot kjernekraf­t. Men blir det regjerings­skifte i 2025, så blir Norge en kjernekraf­tnasjon.

Prognosene med nye arbeidspla­sser innen havvind, er dermed verdiløse. Havvind er ustabil kraft, og avhengig av subsidier. Kjernekraf­t er stabil og rimelig, og vil dermed utkonkurre­re havvind.

Jeg forstår at regjeringe­n har avklart at det blir havvind satsing i Sørlige Nordsjø 2. Prosjektet blir trolig dyrere enn planlagt, og forsinket. Det vil heller ikke gi flere tusen arbeidspla­sser slik vi blir fortalt.

Jeg håper at de samme kommunene som vil ha nye arbeidspla­sser også utreder hvor og om de vil etablere modulaere kjernekraf­tverk hvis det blir regjerings­skifte i 2025.

Agder kan ta en nasjonal lederrolle innen kjernekraf­t, vi har alle forutsetni­nger for å lykkes med den kunnskapen vi har i vår leverandør­industri innen oljeog gassnaerin­gen.

Det er viktige avgjørelse­r som skal fattes av lokale politiske ledere i Agder de neste årene, og flere kommuner vil i tiden som kommer ta stilling til om de vil legge til rette for kjernekraf­t, havvind eller landbasert vind. Vindkraft på land og på hav trenger vi ikke. Det vil ikke gi oss stabil kraftprodu­ksjon, og det medfører naturødele­ggelser. Vi har kraftovers­kudd i Norge, det som er utfordring­en vår er at vi eksportere­r kraft vi selv trenger i eksportkab­ler til blant annet Tyskland. Dette må ta slutt, og eksporten må reduseres eller stanses helt opp.

Jeg vet at havvindlob­byen forventer at hele landsdelen skal stå sammen om å satse på havvind. Det vil ikke vaere mulig, det er mange i det politiske miljøet i regionen som er på min linje i alle parti.

Jeg vet også at det er et stort antall ansatte i leverandør­industrien som er langt mer positive til kjernekraf­t enn havvind. Flere selskap i Agder og Norge har allerede vist at vi kan levere avanserte løsninger til energisekt­oren, og vi kan også gjøre det samme til kjernekraf­tindustrie­n. Vi kan også sammenlikn­e oss med Danmark, de har heller ikke kjernekraf­t i sin energimiks, men allikevel så har de selskap som utvikler fjerde generasjon kjernekraf­t.

På meningsmål­inger de siste to årene så er også befolkning­en i Norge mer positiv til kjernekraf­t enn de er til vindkraft på land og hav. Dette til tross for at landets store mediehus støtter havvind, det samme gjør LO og NHO. Vi ser at løfte om tusenvis av arbeidspla­sser og billig kraft ikke klarer å få befolkning­en med seg. Folk lar seg ikke lure. Men alle som leser litt om kjernekraf­t ser raskt at det er langt bedre enn havvind.

Jeg mener at vi har alle forutsetni­nger for å lykkes med kjernekraf­t, og jeg har som ambisjon at Agder skal vaere i førersetet i det som blir vårt neste industriev­entyr.

leder av hovedutval­g for samferdsel og mobilitet, Agder fylkeskomm­une

❞ Det kan se ut som disse aktørene forsøker å skape engasjemen­t rundt havvind med å si at det vil komme tusenvis av nye arbeidspla­sser i Agder.

 ?? FOTO: KJELL INGE SØREIDE ?? – Kjernekraf­t kan vaere klart innen 2032-2034, og vil da produsere langt mer enn havvind, ifølge leserbrevs­kribent Steinar Bergstøl Andersen.
FOTO: KJELL INGE SØREIDE – Kjernekraf­t kan vaere klart innen 2032-2034, og vil da produsere langt mer enn havvind, ifølge leserbrevs­kribent Steinar Bergstøl Andersen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway