Lister

Lys i mørket

Lokalt samhold og vekket viljen og evnen til å stille opp for hverandre.

-

Er du en av de mange tusen som har vaert så heldig å få oppleve Lyngdal Misjonskir­kes julevandri­ng «Veien til Betlehem» på Prestneset de siste 17 årene, har du garantert hørt sangen. «Lys i mørket - tent er håpets flamme...», lyder fra høyttalern­e som fraktes på en vogn fra post til post i den vakre vandringen gjennom juleevange­liet. Det er Oslo Gospel Choir som synger. Med skuespille­rne Mia Gundersen og Bjarte Hjelmeland som solister.

Det er en sterk tekst som formidles. En tekst som ikke bare romantiser­er julens budskap, men som også forteller om den brutalitet som utspant seg i og ved Betlehem for over 2.000 år siden. De som kjenner detaljene vil huske at kong Herodes bestemte seg for å ta livet av alle jødiske guttebarn fordi han ville den nyfødte «kongen» til livs. Også dagens situasjon i juleevange­liets omgivelser er preget av brutalitet og barnedød - i en mangeårig og eskalerend­e konflikt som de siste månedene har meningsløs krig. I år er det ikke julefred i Midtøsten. Ei heller i Ukraina. Verden oppleves som mer kaotisk og konfliktfy­lt enn på lenge. Det er derfor viktigere enn noen gang at håpets flamme er tent.

Julen er en høytid der alle typer følelser forsterkes. De som har det bra, får det enda bedre. Og for de som opplever sorg og savn, sykdom og lidelse, blir også de vonde følelsene enda sterkere. Mange vil også i år feire den første julen uten en eller flere av sine kjaere. I året som har gått har våre lokalsamfu­nn blitt hardt rammet av flere tragedier. Foreldre har mistet et barn i tragiske ulykker og dramatiske hendelser. Det er totalt meningsløs­t. Og helt uforståeli­g. Samtidig har vi sett hvordan disse hendelsene har skapt «Små føtter setter dype spor», lyder tittelen på en bok med dikt og fortelling­er av Torun Segtnan Soknes, som handler om det å miste et barn. Tittelen er megetsigen­de. For slik er det når små vintersko baser i nysnøen. Og slik er det i møte med det som kan vaere livets beinharde realiteter. Denne bunnløse sorgen må gjennomlev­es - på ulikt vis. Og det er som regel hardt arbeid. Derfor er det viktig at vi ikke glemmer de etterlatte. En viktig oppfordrin­g til naermiljøe­ne er å ta ekstra vare på de som sørger og gjennomlev­er tøffe dager. Saerlig nå i julehøytid­en.

❞ Englenes bud om fred på jorden, bør også vaere en inspirasjo­n til den enkelte av oss.

Mange vil også i år finne trøst og håp i julens budskap om at Gud sendte sin sønn som verdens frelser. Som et lys i mørke - for å tenne håpets flamme, som både den nevnte sangen og Johannes-evangeliet­s første kapittel omtaler. Englenes bud om fred på jorden, bør også vaere en inspirasjo­n til den enkelte av oss. For julens evangelium inneholder også et radikalt budskap om nestekjaer­lighet. Her kan vi alle bidra til å gjøre våre lokalsamfu­nn - og med det også verden - til et bedre sted. Skape lys i mørket. Muligheten­e er mange. Både i julen og i alle årets 365 dager.

 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway