Lister

– Dette er vi stolte over å vaere en del av

Ildsjelene Jan Tore Høyland og Tor Henrik Johannesse­n mottar avisas julestjern­e for innsatsen de legger ned i Nexus, en møteplass for barn og unge som har litt «annerledes» hobbyer.

- CECILIE NILSEN cecilie.nilsen@lister24.no

Nexus er en spill- og hobbyklubb for barn og unge, men spesielt fokus på å inkludere de som faller utenfor og føler utenforska­p.

Forslagsst­illeren trekker blant annet frem: «Her tilbringer de stort sett hver eneste lørdag, fullstendi­g på dugnad. Ofte går de selv i minus, for de bruker av egne penger for å skaffe materialer og utstyr til Nexus. I tillegg til alt det positive de gjør via Nexus, er de også utrolig flinke til å engasjere ukrainere fra mottaket, og ellers fastboende i området, og tar dem med på turer i naerområde­t.»

– God, sosial plass

Hver lørdag samles mellom åtte og 20 barn og unge på Nexus.

– Vi setter opp 20 skjermer og rigger playstatio­n og andre spill hver lørdag.

De nevner noe av det de tilbyr på Nexus: Warhammer i miniatyr, Dungeons and Dragons-rollespill­l, 3D-printing, klistremer­ker og droneflygi­ng.

Tor Henrik forteller at Jan Tore har vaert en revolusjon for Nexus og at han har svart belte i tilskuddss­øknader. Jan Tore slår fast at Tor Henrik har stålvilje og at de sammen er et godt lag.

– Alt er på frivillig basis. Men det sammenfall­er med våre personlige hobbyer. Jeg elsker teknologi, warhammer og gaming. Nexus er en god, sosial plass å vaere. Her kan man sitte og bli kjent med nye folk, sier Jan.

– Det er veldig fint å kunne gi videre det tilbudet man selv savnet i ung alder. Det er den største drivkrafte­n til å holde på med dette, sier Tor Henrik.

– Vi er veldig stolte over hva Nexus har blitt og hva vi kan tilby. Og over miljøet vi har. Vi ser på de besøkende på Nexus som vår vennekrets, legger han til.

– Takhøyden skyhøy

De håper å vaere er arena for å motvirke utenforska­p.

– Hos oss er takhøyden skyhøy. Noen av de som kommer til oss, er de som ikke føler seg velkommen eller som føler at de forstyrrer andre plasser, sier Tor Henrik.

– Å vaere her er å vaere sosial på en usosial måte, pleier jeg å si. Når man finner noen med samme interesser, er det lettere å få nye venner. Hos oss har mange fått en større vennekrets, sier Jan.

Begge beskriver det frivillige arbeidet de driver som en uvurderlig suksess, med mange solskinnsh­istorier. Og et stort fokus på inkluderin­g og mangfold.

– Det er mest stas å kunne sette lys på hobbyer utenom det vanlige. Vi gir noen barn mulighet til å gi et annet svar enn «vet ikke», når noen spør hva de skal i helga. Ingen kan forstå gleden vi har av å sitte foran en skjerm i over ti timer. Men vi er med på å normaliser­e dette. Det å få lov til å gi barn og unge en plass å vaere, det er vi stolte over å vaere en del av. Det er det vi brenner for.

Nye lokaler

I starten holdt de til i halvannet år i dansesalen i Romskipet. Der måtte de snekre og rigge opp pulter og skjermer hver lørdag. Den gang het de også Oasen, men da folk stusset over at de ikke solgte verken blomster eller bibler, endret de navn til Nexus.

Nexus betyr betyr knutepunkt eller samlingspu­nkt på latin.

Et halv år før pandemien flyttet Nexus til frivilligs­entralen. Der må de også rigge opp hver gang.

Utover våren til neste år skal Nexus flytte inn i 2. etasje på Bergeheim.

– Det blir fantastisk å komme inn i nye lokaler. Det gir oss mange flere muligheter.

Snø vs. 20 grader

– Fortell litt om deres juletradis­joner.

Jan Tore: – Juletradis­jonen min er middag med familien. Mine foreldre er skilt, så vi feirer annethvert år med mamma og pappa.

Tor Henrik: – Jeg har to tradisjone­r: Askepott på formiddage­n og julemiddag hos foreldrene ● ● mine, samt et styremedle­m fra Nexus.

– Plast eller ekte juletre?

– Plast hos meg, ekte tre hos foreldrene, svarer begge.

– Handlebuds­jettet til jul?

Jan Tore: – Det er ganske normalt - ikke noe storslått. Bortsett fra litt penger til gaver, går det litt til sjokoladeb­udsjett.

Tor Henrik: – Det går en del til gaver. Utenom det står god mat i sentrum.

– Hva slags julevaer håper du på?

Jan Tore: – Jeg håper det blir beinkaldt og snø.

Tor Henrik: – 20 grader og sol, takk!

– Hva ønsker du deg til jul? Jan Tore: – Jeg ønsker meg pokémon-bamse, faktisk. Neida. Jeg har faktisk ikke rukket å ønske meg noe, men kjaeresten min kommer nok til å kjøpe en Warhammer-figur til meg.

Tor Henrik: – Jeg har ikke de store ønskene. Er jeg blitt gammel når ønsket er sokker?

– Hvem feirer du jul sammen med?

Jan Tore: – I år blir julaften hos mamma.

Tor Henrik: – Hos foreldrene mine.

– Hva får deg i julestemni­ng? Jan Tore: – Det må vaere snø og lukten av gran, som jeg ikke har noe av hjemme.

Tor Henrik: – Jeg må rett og slett si julemarked­et her på Bergeheim, i regi av Ingerstift­elsen. På julemarked­et kjente jeg ett eller annet som jeg trodde hadde forsvunnet.

 ?? FOTO: CECILIE NILSEN ?? – Vi er veldig stolte over hva Nexus har blitt og hva vi kan tilby. Og over miljøet vi har. Vi ser på de besøkende på Nexus som vår vennekrets, sier Tor Henrik Johannesse­n (t.h.). Her med Jan Tore Høyland.
FOTO: CECILIE NILSEN – Vi er veldig stolte over hva Nexus har blitt og hva vi kan tilby. Og over miljøet vi har. Vi ser på de besøkende på Nexus som vår vennekrets, sier Tor Henrik Johannesse­n (t.h.). Her med Jan Tore Høyland.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway