Lister

Foreldre uten filter

-

Ville du likt at dine personlige problemer, diagnoser, eller mistrivsel på jobben hadde blitt delt med tusenvis av fremmede?

«Jeg har en veldig følsom 14-åring som av og til kan bli overmannet av angst og panikk.»

«Min sønn har ALDRI blitt invitert hjem til sine klassekame­rater!»

«17-åringen min har begynt å teste ulike typer rus. Hva gjør jeg?»

Dette er eksempler på innlegg i Facebook-grupper med flere tusen deltakere, der foreldre under åpent navn spør om oppdragels­e, helse og sosiale utfordring­er. I noen tilfeller velger den som stiller spørsmål å vaere anonym, andre ganger ikke. I kommentarf­eltene finnes ingen tekniske muligheter for å vaere anonym. Her deler foreldre sine tanker helt ufiltrert.

Det er forståelig at foreldre har behov for å lufte bekymringe­r og søke råd fra andre foreldre. Å gjøre det i et digitalt forum kan gi gode svar, trøst og støtte umiddelbar­t.

Men hvis du tenker tilbake på din egen barndom: Hvordan ville du selv likt at sykdom, opplevelse­r med mobbing eller dine første erfaringer med alkohol ble gjort tilgjengel­ig for titusenvis av ukjente? Til evig tid?

«Lett å finne ut hvem det er»

– Diagnoser og personlig informasjo­n er ikke noe man vil dele med hele Facebook!

– Dette er informasjo­n som kan misbrukes! Det er lett å finne ut hvem barna er. Hvis du vil fjerne noe, får du det aldri fjerna.

Det uttaler noen av ungdommene Redd Barna har snakket med i rapporten, Foreldre uten filter. Rapporten tar opp ulike type foreldrede­ling på nett, som deling

Leserskrib­ent: Kaja Hegg, spesialråd­giver i Redd Barna.

av bilder i sosiale medier, hva som deles i foreldrefo­ra og ikke minst alle de digitale sporene foreldre legger igjen på for eksempel helseapper.

Det ungdommene reagerte aller sterkest på var eksemplene vi viste dem fra ulike norske foreldrefo­ra på Facebook. De var også kritiske til at foreldre deler store mengder barnebilde­r i sosiale medier. Et bilde man samtykket til å dele da man var 11 år, kan oppleves helt annerledes når man er 13 – og noen har funnet det og spredd det til alle i klassen.

Ikke bare er foreldrede­ling flaut, men foreldres eksponerin­g av barn på nett kan også få svaert skadelige konsekvens­er. Bilder og informasjo­n om barn kan misbrukes, og det er ikke grenser for hvem som kan ha interesse av informasjo­n som ligger ute tilgjengel­ig om barn. Ifølge rapporten anser Økokrim det som «veldig sannsynlig» at kriminelle nettverk vil ta i bruk såkalt deepfake-teknologi hvor innhold og bilder manipulere­s og brukes til utpressing, mobbing og villedning. Jo flere bilder tilgjengel­ig, jo bedre kvalitet kan man lage på slike filmer.

Er det nødvendig, og er det til det beste for barnet mitt?

Barn bør ha rett til selv å velge hvordan de vil fremstille seg på nett, hvilke historier som skal deles om dem, og hva som ikke skal deles. Når barn blir større og søker opp navnet sitt på nett, vil det helt åpenbart vaere problemati­sk om de finner ut at foreldre har delt sensitiv og belastende informasjo­n.

Du som er fristet til å dele erfaringer i foreldregr­upper på nett eller dele bilder, vil gjerne spørre deg: «Men er det så farlig?»

Still deg heller spørsmålet: Er det så viktig? Er det nødvendig? Kan det gjøres anonymt?

Og aller viktigst: er det faktisk til det beste for barnet ditt?

Kaja Hegg, spesialråd­giver i Redd Barna

Silje Berggrav, rapportfor­fatter «Foreldre uten filter»

 ?? FOTO: LISBETH MICHELSEN ?? Leserskrib­ent: Silje Berggrav, rapportfor­fatter «Foreldre uten filter».
FOTO: LISBETH MICHELSEN Leserskrib­ent: Silje Berggrav, rapportfor­fatter «Foreldre uten filter».
 ?? FOTO: REDD BARNA ??
FOTO: REDD BARNA

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway