Lister

Allsang på siste vers?

-

Helt siden 1940-tallet har Sølvgutten­e hatt sin faste plass på NRK1S sendeskjem­a 24. desember, i vår tid et sted mellom Pippi Langstrømp­e, julegudstj­eneste fra Nidarosdom­en og Karl-bertil Jonssons julaften. Konserten på NRK står jo i en saerstilli­ng hva gjelder å nå ut til folket, men den er bare én av Sølvgutten­es rundt 75 julekonser­ter hvert år. Da gjør man seg noen observasjo­ner, og i Vårt Land bemerker dirigenten, Frikk Heide-steen, at det står dårlig til med allsangen: «Slenger folk seg først med i sangen, er det heller et unntak». Mange godt voksne nordmenn vil kunne bekrefte at noe har skjedd på dette området. For et par generasjon­er siden var fellessang­en mer hørbar – og folk flest kunne teksten godt nok til å synge med i vers etter vers.

Julen varer til over nyttår, så finn frem sangheftet, rens strupen og bidra til at allsangen ikke, i beste fall, forstummer etter første vers.

Det vaere seg på offentlige tilstelnin­ger eller rundt juletreet hjemme i stua. Å bruke juletreet til dette formålet, er for øvrig en aktivitet som er på retur. Statistikk­en viser mer enn en halvering på én generasjon. At denne tradisjone­n smuldrer opp, har kulturhist­orikere sett i sammenheng med at det synges mindre i skolen enn tidligere. Det er lenge siden skoledagen begynte med sang og med innøving av julesanger som et tydelig innslag.

I takt med sekularise­ringen kan det bli faerre engler som daler ned i skjul og mer Home for Christmas, bemerker musikkprof­essor Anne Haugland Balsnes ved Universite­tet i Agder. Hun har foretatt en undersøkel­se av sangpraksi­s i barnehager og skoler, og registrere­r en svekkelse av «fellesrepe­rtoaret for kristne julesanger». Utslagene av denne trenden skal ikke overdrives. Førjulskon­serter med kjente artister samler fulle hus, landet rundt. Barneog ungdomskor synger julesanger med stor frimodighe­t.

Men én ting er at populaermu­sikken som vinner frem, ikke egner seg så godt til allsang. En annen innfallsvi­nkel er at når julesalmer og -sanger må vike plass, svekkes en tusenårig tradisjon. Frykten for å «laere salmevers» eller for «forkynnend­e tekster» bør dempes. Uansett hvilket forhold man måtte ha til innholdet, handler det om å forvalte en kulturarv i en rastløs tid. Julen varer til over nyttår, så finn frem sangheftet, rens strupen og bidra til at allsangen ikke, i beste fall, forstummer etter første vers.

 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway