Lister

– Det er klart vi har tatt en stor risiko

Eiendomsut­vikler Rune Torsøe gliser fra øre til øre. Samtlige 29 leilighete­r i den gamle sykehusbyg­ningen på Varbak står ferdig. De første flytter inn allerede i romjulen.

- TOM ARILD STØLE tom.arild@lister24.no

– Dette er veldig gøy. Det har vaert et helt spesielt prosjekt. Ikke bare er det det klart største prosjektet jeg har vaert med på å utvikle, men det er også spesielt ettersom det er snakk om et aerverdig bygg som har betydd mye for mange gjennom mange år, og som vi har klart å få til å fremstå i en helt ny drakt. Jeg synes vi har lykkes ganske bra, sier lyngdølen Torsøe, som selv er født på sykehuset.

Sju av 29 solgt

I februar 2021 ble det kjent at Rune Torsøe, gjennom eiendomsse­lskapet Cora Invest AS, og flere andre aktører hadde kjøpt ut de tidligere eierne av sykehuset. Et lite år seinere var man i gang med totalrenov­eringen av den gamle sykehusbyg­ningen på Varbak.

– Hovedentre­prenør Lista Bygg la en fremdrifts­plan da utbyggings­prosjektet startet opp for to år siden. Da ble det sagt at alt skulle vaere ferdig 20. desember i år. Samarbeide­t med dem har vaert kjempebra, og både tidsplan og kostnadspl­an er blitt fulgt fortløpend­e. Leilighete­ne fikk vi overlevert 18. desember, og vi har allerede overlevert videre fem leilighete­r til kunder som har kjøpt før jul. Noen av dem skal flytte inn i romjulen. I tillegg har vi også solgt ytterliger­e to leilighete­r, samt at to-tre leilighete­r skal leies ut, sier Rune Torsøe.

Andre juledag holdt han en aldri så liten omvisning for Lister i leilighets­komplekset, som baerer navnet Varbak Vju.

– Bedre utsikt får du ikke, gliser Torsøe, idet en regnbue åpenbarer seg inn mot Lyngdalsfj­orden. – Det er blitt skikkelig flott her, legger han til.

Stor interesse

Han forteller at han har opplevd en utrolig interesse fra publikum på utviklinge­n av eiendommen. I praksis kunne han bare valgt å jevne bygningsma­ssen med jorden, for så å sette opp et helt nytt bygg. Men det var aldri aktuelt.

– Det ville ha vaert en stor sorg for mange, siden dette bygget har betydd så mye for byen. Selv om det ikke er så mye som minner om sykehus når man kommer inn i bygningen nå, så har vi forsøkt å beholde oppgangene og noen av detaljene på fasaden på utsiden. Og mange av dem som har vaert her og sett underveis i byggeprose­ssen har kjent igjen stedet hvor det var operasjons­stue, resepsjon og andre sentrale rom. Det er både sjel og mye følelser knyttet til sykehusbyg­get, forteller han.

Det er blitt holdt flere visningsda­ger med stor oppslutnin­g, og Torsøe ser for seg at man kanskje må ha flere slike, for å vise fram det nye leilighets­komplekset.

– Sover godt

Rune Torsøe innrømmer at det er et dristig prosjekt han har involvert seg i. Han forteller at hovedentre­prenøren Lista Bygg alene nok har fakturert for rundt 100 millioner kroner.

– Det er klart vi har tatt en stor risiko, saerlig når vi tenker på hvor utfordrend­e den økonomiske situasjone­n i samfunnet er nå. Men vi har hatt god kontroll, og er godt finansiert. Vi har god tid på oss for å selge leilighete­ne, og jeg sover veldig godt om nettene, forsikrer Torsøe, med et smil.

Av den gamle sykehusbyg­ningen er det mer eller mindre bare skallet igjen. I tillegg er det blitt bygget på en toppetasje, hvor det er tre leilighete­r. I kjelleren er det anlagt en egen garasje. Over den, foran sykehusbyg­ningen, har man laget til et 1.500 kvadratmet­er stort uteområde.

– Vi har vaert opptatt av at det skal vaere enkelt å bo her, med lite vedlikehol­d. Derfor har vi gjort utearealen­e mest mulig vedlikehol­dsfri, påpeker Rune Torsøe.

De 29 leilighete­ne er på fra 56 til 146 kvadratmet­er, og prisene ligger på alt fra 2,9 millioner kroner til 10,2 millioner kroner.

– De som har vist sin interesse er både lokale folk, men også folk utenbys fra, som gjerne har en eller annen forbindels­e til Farsund. Rogalendin­gene har vi ikke sett så mye til. Målgruppen er nok i utgangspun­ktet 50 pluss, sier Torsøe.

Det er snakk om et aerverdig bygg som har betydd mye for mange gjennom mange år, og som vi har klart å få til å fremstå i en helt ny drakt.

Rune Torsøe, eiendomsut­vikler

 ?? FOTO: TOM ARILD STØLE ?? Slik ser det gamle sykehusbyg­get ut på fremsiden, med et 1.500 kvadratmet­er stort uteområde.
FOTO: TOM ARILD STØLE Slik ser det gamle sykehusbyg­get ut på fremsiden, med et 1.500 kvadratmet­er stort uteområde.
 ?? ?? – Bedre utsikt får du ikke, mener eiendomsut­vikler Rune Torsøe, i en av de 29 leilighete­ne som n
– Bedre utsikt får du ikke, mener eiendomsut­vikler Rune Torsøe, i en av de 29 leilighete­ne som n

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway