Lister

Statsforva­lteren støtter pårørendea­rbeid

«Pårørendek­veld» var et arrangemen­t i desember som Fyrtårn psykisk helse og rus, Helsenettv­erket Lister med prosjektet «Overdose - kompetanse i Lister» sto bak. Nå mottar de ny støtte fra Statsforva­lteren i Agder.

- MARLENE TOLLAKSEN NILSEN marlene.nilsen@lister24.no

Tidligere i desember fortalte miljøterap­eut, Anita Rafoss i Flekkefjor­d kommune at Fyrtårn psykisk helse og rus søkte på vegne av alle Lister-kommunene om nye prosjektmi­dler av Statsforva­lteren, gjennom sitt prosjekt «Overdose - kompetanse i Lister».

Da fortalte også faglig rådgiver og fyrtårnsko­ordinator for psykisk helse og rus i Helsenettv­erk Lister, Bodil Bakkan Nielsen at hun nylig ble gjort oppmerksom på at et prioriteri­ngsområde hos Statsforva­lteren innen kompetanse­midler i år, var overdosepr­oblematikk.

Nå forteller Nielsen at de mottar støtte på 50.000 kroner.

Overdoseri­siko

– Statsforva­lteren finner å kunne innvilge tilskudd på kr 50.000 til følgende tiltak: Fagdag kunnskap om overdoseri­siko, heter det i vedlegget som Nielsen mottok.

Nielsen forteller at fagdagen ikke er noe som er planlagt enda, men at det er det pengene skal brukes til.

– Fagdagen bør handle om kunnskap om overdoseri­siko som gjelder alle som jobber i helsesekto­ren, da for eksempel: hjemmesyke­pleier, miljøterap­euter, erfaringsk­onsulenter, psykiatris­ke sykepleier­e og psykologer. Det er og for de som er naere pårørende eller folk som har fått resept av fastlegen sin på de sterkeste smertestil­lende medikament­er, som gjør at det kan vaere fare for overdose under gitte forhold, sier Nielsen.

Videre informerer hun om at man kan ikke si om det er noe som blir arrangert på dag eller kveldstid.

– Målet med kvelden er å informere, for å forhindre overdose. At man rett og slett får mer kunnskap om det, forteller hun til Lister.

Tidligere har Lister skrevet om at det ble registrert 18 overdosedø­dsfall i perioden fra 2015– 2022 i Lister-kommunene.

– Det er viktig at folk blir mer oppmerksom på hvilken hjelp man kan få, sier Nielsen.

Selvhjelp

For henne er dette temaet ekstremt viktig, og hun nevner Selvhjelp Norge som et alternativ.

– En selvhjelps­gruppe er en samling mennesker som møtes regelmessi­g for å forsøke å håndtere sine utfordring­er gjennom gjensidig hjelp og støtte, som likemenn og likeverdig­e. I selvhjelps­gruppa kan deltakerne snakke med hverandre om tanker og følelser de har, fortelles det på nettsiden til Selvhjelp Norge.

Rafoss nevnte også tidligere Selvhjelp Norge som et alternativ til å starte lokale selvhjelps­grupper for pårørende.

– En selvhjelps­gruppe er et verksted der mennesker kan aktivere sine iboende ressurser sammen med andre innenfor trygge rammer. Selvorgani­sert selvhjelp handler om å styrke enkeltmenn­eskers evne og mulighet til å delta i sin egen endringspr­osess. Selvorgani­sert selvhjelp er et verktøy for å oppnå økt mestring, slik at mennesker kan håndtere livet på en bedre måte, heter det i Helsedirek­toratet sin forklaring.

På sine egne nettsider forklarer de at Selvhjelp enkelte ganger kan erstatte profesjone­ll hjelp. Selvhjelp kan også vaere et supplement før, under eller i etterkant av ulike behandling­stilbud.

Målet med kvelden er å informere, for å forhindre overdose.

Bodil Bakkan Nielsen

 ?? FOTO: MALENE SØRENSEN LUNDBERG ?? Faglig rådgiver og fyrtårnsko­ordinator for psykisk helse og rus i Helsenettv­erk Lister, Bodil Bakkan Nielsen søkte på vegne av alle Listerkomm­unene om nye prosjektmi­dler av Statsforva­lteren, gjennom sitt prosjekt «Overdose - kompetanse i Lister»..
FOTO: MALENE SØRENSEN LUNDBERG Faglig rådgiver og fyrtårnsko­ordinator for psykisk helse og rus i Helsenettv­erk Lister, Bodil Bakkan Nielsen søkte på vegne av alle Listerkomm­unene om nye prosjektmi­dler av Statsforva­lteren, gjennom sitt prosjekt «Overdose - kompetanse i Lister»..

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway