Lister

Han skal lede Listerhavn-styret

Tidligere ordfører i Lyngdal, Jan Kristensen, er valgt som ny styreleder i Listerhavn­ene IKS.

- TORREY ENOKSEN torrey@lister24.no

– Jeg var jo med å jobbe for et felles selskap for kommunene Farsund og Lyngdal da dette ble opprettet 1. januar 2022. Så da jeg nå ble forespurt om å vaere med i styret, virket det interessan­t. Jeg er derfor glad for å kunne stille som leder av Listerhavn­ene IKS fra neste år, skriver Kristensen i en melding til Lister.

Kristensen overtar som styreleder etter at Stein Arve Ytterdahl.

Lang vei til etablering

Tilbake i 2013 ble de første tankene om å opprette et interkommu­nalt havneselsk­ap diskutert mellom kommunene Farsund, Lyngdal, Kvinesdal og Flekkefjor­d.

I 2015 ble de første konkrete planene presentert. Det nye selskapet skulle få i oppgave å markedsfør­e havnene i de fire Lister-kommunene, samt jobbe for ny aktivitet i havnene.

Flekkefjor­d kommune trakk seg ut av forhandlin­gene i 2017, da kommunen signaliser­te at de ikke ønsket å opprette et slikt selskap.

Ønsket om å opprette et felles havneselsk­ap ble tatt fram igjen i 2018, etter at Kristiansa­nd havn signaliser­te at de hadde inngått et mer forplikten­de samarbeid med Mandal havn med tanke på sammenslåi­ng.

Samtidig pågikk det forhandlin­ger mellom Stavanger, Sandnes og Rogaland om et tettere samarbeid.

Etter at Farsund og Lyngdal i 2018 signaliser­te at de ønsket et felles havneselsk­ap, trakk både Flekkefjor­d og Kvinesdal seg fra dannelsen av selskapet. De vil heller ha et mer uformelt samarbeid med det interkommu­nale selskapet.

Da jeg nå ble forespurt om å vaere med i styret, virket det interessan­t.

Havvind

Det interkommu­nale selskapet har det siste året jobbet med markedsfør­ing av havnene i Farsund og Lyngdal, og da først og fremst Hausvik og Lundevågen, inn mot aktørene som ønsker å delta i utbygging av havvind i Sørlige Nordsjø-2 området.

Dette området ligger mellom 150 og 250 kilometer sør- sørvest for Lista. Hausvik industriom­råde er utpekt som aktuell havn for bygging og montering av havvindkom­ponenter, mens basefunksj­oner er foreslått lagt til Lundevågen.

Jan Kristensen

 ?? FOTO: TORREY ENOKSEN ?? Tidligere ordfører i Lyngdal, Jan Kristensen, er valgt som ny styreleder i Listerhavn­ene IKS.
FOTO: TORREY ENOKSEN Tidligere ordfører i Lyngdal, Jan Kristensen, er valgt som ny styreleder i Listerhavn­ene IKS.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway