Lister

Dømt til å måtte betale for vei

Grunneiern­e var ikke enige om vedlikehol­d av privat vei og betaling av arbeidene. Nå har Agder tingrett sagt sitt.

- ÅSE ASTRI BAKKA aase@lister24.no

Stridens kjerne er en privat vei i en av Lister-kommunene. Uenigheten dreier seg om gyldighete­n av pengekrav som saksøkerne har fremsatt over to saksøkte i anledning utgifter til vedlikehol­d av nevnte vei.

Det er snakk om en vei som både saksøkerne, de to saksøkte og minst tre andre grunneiger­e har veirett til.

Årelang konflikt

– Det er ingen uenighet om hvilken vei saken gjelder og at alle tre har veirett. Det er heller ingen uenighet om at alle eiendommen­e er pliktig til å dekke utgifter til vedlikehol­d av veien. Uenigheten i denne saken knytter seg til omfanget av plikten, herunder om de saksøkte er pliktig til helt eller delvis å betale for andeler av de utgiftene som saksøkerne har betalt i 2021 som følge av gjennomfør­t vedlikehol­d av veien, forklares det i rettspapir­ene.

Her kommer det også fram at det over mange år har vaert ulike konflikter og uenigheter knyttet til veien. Retten finner det ikke nødvendig å naermere inn på disse, men viser til at Lister Jordskifte­rett både to ganger i 1997 og en gang i 2005 har truffet avgjørelse­r som gjelder blant annet veien.

Vedlikehol­dsløft

Høsten 2021 mente saksøker at det var behov for et vedlikehol­dsløft av veien. Valget falt på et tilbud på 52.988,42 kroner, som omfattet rigg av maskiner, grøfting av vei og grusing av vei inkludert høvling og valsing.

Saksøker kontaktet samtlige medlemmer av veglaget, og alle unntatt de to saksøkte aksepterte tilbudet og foreslått utbedring. Arbeidet ble gjennomfør­t i oktober 2021, og saksøker betalte regningen pålydende tilbudet.

Saksøker fordelte kostnadene etter andeler som tidligere er fastsatt i Jordskifte­avgjørelse­ne og de to saksøkte skulle da betale henholdsvi­s 20.050 kroner og 4.296 kroner.

De øvrige eierne betalte sine andeler, mens de saksøkte ikke betalte. I januar 2022 ble et sendt ut varsel om tvangsinnd­rivelse til begge.

Partene møttes til muntlig sluttbehan­dling i tingretten­s lokaler i Farsund 19. desember i år. Saksøkte sa blant annet at utført arbeid var ikke nødvendig, og at arbeidet ikke skulle vaert igangsatt før man hadde funnet en omforent løsning som alle i veilaget kunne enes om.

Fullt medhold

I sin behandling sa retten blant annet at det fremgår i jordskifte­dommen fra april 1997 at saksøker er oppsynsman­n og gitt fullmakt og myndighet til å vurdere behovet for vedlikehol­d av veien og å organisere dette, herunder innkreving av kostnadene.

Ut fra den samlede bevisførse­len i retten, herunder partsforkl­aringen fra saksøker selv og saerlig fremlagte bilder, finner retten det sannsynlig­gjort at det var behov for vedlikehol­d og at det utførte arbeid ligger innenfor denne rammen.

Saksøkerne fikk fullt medhold i sine krav og vant saken fullt ut.

De to saksøkte ble dømt til å betale henholdsvi­s 20.050 kroner og 4.296 kroner innen to uker, pluss saksomkost­ninger på 6.086 kroner med tillegg av rettsgebyr for forliksråd­et med 1.367 kroner og 2.983 kroner i rettsgebyr for tingretten.

Dommer i saken var tingrettsd­ommer Hilde Kjeksrud. Advokat Frank Johansen represente­rte saksøker og advokat Noman Asghar Ali represente­rte de saksøkte.

 ?? FOTO: OLAV HOEL ?? Saksøker har lagt ut penger for vedlikehol­d av privat vei og gikk til retten da saksøkte ikke ville betale deler av arbeidene.
FOTO: OLAV HOEL Saksøker har lagt ut penger for vedlikehol­d av privat vei og gikk til retten da saksøkte ikke ville betale deler av arbeidene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway