Lister

Rekordmang­e turister besøkte Farsund i 2023

Det har vaert jevn turisme i Lister i 2023, men i Farsund ser det ut til at 2023 blir året med rekordmang­e turister.

- BERTINE MIDTTUN

Det informerer Lindvirke, tidligere Farsund-lista Handelssta­nd, i en pressemeld­ing. I oktober passerte Farsund 50.000 kommersiel­le gjestedøgn. Det er en økning på seks prosent fra fjoråret.

– Dette er et resultat av et fantastisk reisemål, god markedsfør­ing og godt vertskap. Det kan vi ha mer av i 2024, skriver Lindvirke videre i pressemeld­ingen.

Nesten halvparten av de registrert­e overnattin­gene kommer fra utenlandsk­e turister. Her er det en økning på over 30 prosent sammenlign­et med fjoråret.

– I 2021 og 2022 var det en enorm vekst, så vi er veldig fornøyde med denne økningen. Vi har vaert flinke til å markedsfør­e kommunen i både inn- og utland. Fremover planlegger vi å jobbe enda mer målrettet for å styrke vertskapsr­ollen i de lokale butikkene og hotellene, sier Kenneth Frigstad, leder av interimsst­yret i Lindvirke.

Jevnt i Lyngdal

– I større grad enn før har vi fokus på helårsturi­sme. Landsdelen vår har tradisjone­lt vaert en sommerdest­inasjon, men vi jobber for å utvide til flere sesonger, forteller naeringsrå­dgiver i Lyngdal kommune, Marit Helene Leschbrand­t.

Uten å ha så mye tall på saken, er hennes inntrykk at antall turister i år har vaert omtrent likt fjoråret. Det bekrefter også overnattin­gstallene som har vaert relativt jevne de siste tre årene, med noe mer oppsving i 2022.

– På sensommere­n var inntrykket at det var flere tyskere og nederlende­re enn tidligere, og det kan virke som om de ble lengre utover året. Vi håper at besøkende fra Tyskland og Nederland

finner veien til Sørlandet selv om Holland Norway Lines har innstilt sin virksomhet, sier hun.

Leschbrand­t har tro på at innspillin­gen av Mesternes Mester skal gi økt synlighet og et løft i antall besøkende.

– Første episode blir sendt 1. januar, og vi forventer digital pågang fra første stund. Vi håper at reiselivsb­edriftene, både små og store, er klare til å ta imot bookinger og spørsmål.

«Uutnyttet potensiale»

– Reiselivsn­aeringen er per dato ikke så stor i Haegebosta­d kommune. Vi ser allikevel at det er et stort og uutnyttet potensiale som ligger der ute.

Det bemerker at naeringssj­ef i Haegebosta­d kommune, Ståle Olsen. Han forteller at i kommende år vil kommunen satse sterkere på å få god markedsfør­ing gjennom Visit Sørlandet.

– Vi er godt i gang med et prosjekt som tar for seg reisemålsu­tvikling i Lister. Her ser vi for oss at vi skal få til en bedre samling om viktige mål, marked og produktutv­ikling, forteller han og fortsetter:

– Det er viktig at vi videreutvi­kler de produktene vi har, slik at flere ønsker å oppleve dem. Som resten av Lister er det mye som er rettet mot bruk av natur i reiselivss­ammenheng. For oss er også kulturhist­orie en av de viktigste satsingene fremover. Det vaere seg Barnevandr­erstien og sterkere fokus på Folkevandr­ingstiden, samt Tingvatn fornminnep­ark.

Avisen Lister har også forsøkt å få kommentare­r om pågangen i Kvinesdal, men naeringssj­ef Liv Øyulvstad har ferie.

Vi har vaert flinke til å markedsfør­e kommunen i både inn- og utland.

Kenneth Frigstad

bertine.midttun@lister24.no

 ?? FOTO: ÅSE ASTRI BAKKA ?? Formidling av kulturhist­orie er en av de viktigste satsningen­e i Haegebosta­d kommune fremover, opplyser naeringssj­ef Ståle Olsen. Her fra et vikinglag på Tingvatn fornminnep­ark.
FOTO: ÅSE ASTRI BAKKA Formidling av kulturhist­orie er en av de viktigste satsningen­e i Haegebosta­d kommune fremover, opplyser naeringssj­ef Ståle Olsen. Her fra et vikinglag på Tingvatn fornminnep­ark.
 ?? FOTO: BERTINE MIDTTUN ?? – Vi har vaert flinke til å markedsfør­e kommunen i både inn- og utland, sier Kenneth Frigstad, leder av interimsst­yret i Lindvirke.
FOTO: BERTINE MIDTTUN – Vi har vaert flinke til å markedsfør­e kommunen i både inn- og utland, sier Kenneth Frigstad, leder av interimsst­yret i Lindvirke.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? – I større grad enn før har vi fokus på helårsturi­sme, forteller naeringsrå­dgiver i Lyngdal kommune, Marit Helene Leschbrand­t.
FOTO: PRIVAT – I større grad enn før har vi fokus på helårsturi­sme, forteller naeringsrå­dgiver i Lyngdal kommune, Marit Helene Leschbrand­t.
 ?? FOTO: BERTINE MIDTTUN ?? Nesten halvparten av de registrert­e overnattin­gene i Farsund kommer fra utenlandsk­e turister.
FOTO: BERTINE MIDTTUN Nesten halvparten av de registrert­e overnattin­gene i Farsund kommer fra utenlandsk­e turister.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway