Lister

Viser unike 80 år gamle fargebilde­r

Hvis du vil ha en pause fra egen jule-stue, så er det nå satt opp en unik fotoutstil­ling som du må bruke lommelykt for å kunne se.

- ÅSE ASTRI BAKKA aase@lister24.no

I november ble åpningen av Marka kystfort markert med snorklippi­ng og festivitas.

Kystfortet er ett av mange tyske installasj­onene på Lista. Etter krigen ble det brukt som bombe- og skytefelt av forsvaret.

To av grunneiern­e i Marka, Jan Helge Samuelsen og Terje Mulvik Ersland, har gått sammen for å ta vare på de gamle krigsminne­ne.

– Nå blir det lettere for folk å besøke området rundt Marka og vi får litt oppmerksom­het rundt det gamle kystfortet, sa Terje Mulvik Ersland i forbindels­e med åpningen forrige måned.

Nå har de stelt i stand noe som kanskje kan vekke interessen hos enda flere.

Gamle fargebilde­r

Da vi ble tipset om at det finnes gamle fargebilde­r fra byggingen av fortet, var veien kort til å lage en utstilling i to av bunkerne.

Jan Helge Samuelsen opplyser at Marka kystforts venner er et privat initiativ som søker samarbeid med offentlige etater som deler deres interesse om å gjøre fortet tilgjengel­ig for allmenhete­n.

De samarbeide­r blant annet med Festung Lista, og har ifølge Samuelsen også et godt samarbeid med Agder fylkeskomm­une på Nordberg fort.

Det var i samarbeid med sistnevnte de kom fram til at bunkere kan vaere godt egnet som utstilling­slokaler.

– Da vi ble tipset om at det finnes gamle fargebilde­r fra byggingen av fortet, var veien kort til å lage en utstilling i to av bunkerne, forteller Samuelsen.

Jan Helge Samuelsen

Tysk soldat

Utstilling­en som nylig ble gjort klar, er en fotoutstil­ling som består av 11 fotografie­r fordelt på de to bunkersene. For å se bildene må man ta med seg lommelykt, eller bruke lommelyktf­unksjonen på mobiltelef­onen.

Bildene er tatt i september 1943 i forbindels­e med nedlegging­en av grunnstein­en for kystfortet. Fotografen var ifølge Samuelsen er tysk soldat som deltok på arrangemen­tet.

Mens det vanlige var svart/ hvitt-bilder på denne tiden, består utstilling­en av fargebilde­r.

– Bildene er i tatt farger og gir et unikt bilde på det omfattende arbeidet tyskerne hadde i Marka, sier Samuelsen.

Åpne for forslag

Bildene ble hengt opp 20. desember og skal henge permanent i bunkersene.

Eiendommen­e til Samuelsen og Ersland omfatter i tillegg til tyske krigsminne­r også den største privateide slåttemark­a i Agder, ifølge Samuelsen.

– Vi arbeider derfor for å gjøre den store, flotte blomsteren­ga tilgjengel­ig for interesser­te. Vi er også åpne for flere forslag hvis det er noen som har noe de vil stille ut eller vise fram er det bare å ta kontakt, sier Jan-helge Samuelsen.

– Interesser­te som ønsker å holde seg oppdatert på arbeidet vi gjør i Marka, kan gjerne melde seg inn i gruppen «Marka kystfort» på Facebook, legger han til.

 ?? FOTO: MALENE SØRENSEN LUNDBERG ?? Jan-helge Samuelsen tok imot de oppmøtte i kommandobu­nkersen da åpningen av Markas kystfort ble markert medio november i år.
FOTO: MALENE SØRENSEN LUNDBERG Jan-helge Samuelsen tok imot de oppmøtte i kommandobu­nkersen da åpningen av Markas kystfort ble markert medio november i år.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? Det var en tysk soldat som tilbake i 1943 tok bildene som nå vises på Markas kystfort.
FOTO: PRIVAT Det var en tysk soldat som tilbake i 1943 tok bildene som nå vises på Markas kystfort.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway