Lister

Bli med på tidenes skogvern-dugnad

- Leder i Naturvernf­orbundet

Regjeringe­n har bevilget rekordmye penger til skogvern, men listen over skoger som ligger klar for vern er kort. Derfor vil vi invitere landets skogeiere med på en storstilt skogvern-dugnad.

Skogvern er et som et kinderegg: Vi tar vare på mangfoldet i skogene, samtidig som skogeierne får svaert godt betalt for skogen og turgåerne får fantastisk­e naturopple­velser. I tillegg sikrer vi naturens livsviktig karbonlagr­e, noe som blir helt avgjørende for å løse klimakrise­n.

Men hvis vi skal få til dette, må noe gjøres. Ferske tall fra Klima- og miljødepar­tementet viser at kun 64 skoger ligger klare med tilrådning til vern fra Miljødirek­toratet. Hittil i år er det kun tilbudt 65 kvadratkil­ometer med produktiv skog gjennom frivillig vern-ordningen. Det er en nedgang på 77 prosent sammenlign­et med hele 2020. Også i 2021 og 2022 var nedgangen betydelig.

Vi er glade for at det nå er bevilget mer penger til skogvern, men det hjelper lite med penger om det ikke er skoger å verne. Derfor oppfordrer vi skogeierne til å bli med på en nasjonal vernedugna­d for å sikre norsk skogsnatur for ettertiden.

Og det begynner å haste, for situasjone­n er alvorlig. Det er svaert lite gammelskog igjen, og mer enn 1300 av artene som lever i skogen er nå utrydnings­truede, ifølge Artsdataba­nken rødliste fra 2021. Årlig hogges det i gamle naturskoge­r som vi ikke har råd til å miste. Eksemplene er dessverre mange.

Samtidig går skogvernet sakte. Kun 3,9 prosent av den produktive skogen er vernet. Hvis dagens vernetempo fortsetter, vil det ta 30 år før Stortinget­s vedtatte mål om ti prosent skogvern er nådd. I FNS naturavtal­e, som ble vedtatt på toppmøtet i Montreal i 2022, er målet 30 prosent vern av representa­tiv natur.

Det er her skogeierne kan komme inn og gjøre en stor forskjell ved å tilby verneverdi­g skog til frivillig vern. Dette er

en meget god ordning hvor grunneiern­e får full erstatning for skogen. Det er kun retten til å hogge som grunneiern­e gir fra seg, og denne erstattes på en måte som langt overstiger inntjening­smulighete­ne ved drift. Ordningen er skattefri, og grunneier beholder retten til jakt, fiske og bruk av eksisteren­de hytter.

Vi spør oss også om denne ordningen er godt nok kjent, for vi opplever stadig at skogeiere mangler kunnskap om frivillig vern. Her har landbruks- og skogeierfo­reninger et ansvar til å informere bransjen. Vi håper at de – og alle landets skogeiere – blir med på dugnaden. Vi kan fortsatt redde mangfoldet i den norske skognature­n. Det er ennå ikke for sent.

Truls Gulowsen,

Gjermund Andersen,

Leder i Naturvernf­orbundets skogutvalg

 ?? FOTO: TOR BJARNE CHRISTENSE­N, NATURVERNF­ORBUNDET ?? Leserskrib­entene oppfordrer skogeierne til å bli med på en nasjonal vernedugna­d for å sikre norsk skogsnatur for ettertiden.
FOTO: TOR BJARNE CHRISTENSE­N, NATURVERNF­ORBUNDET Leserskrib­entene oppfordrer skogeierne til å bli med på en nasjonal vernedugna­d for å sikre norsk skogsnatur for ettertiden.
 ?? FOTO: TOR BJARNE CHRISTENSE­N, NATURVERNF­ORBUNDET ?? Leserskrib­ent: Gjermund Andersen, leder i Naturvernf­orbundets skogutvalg.
FOTO: TOR BJARNE CHRISTENSE­N, NATURVERNF­ORBUNDET Leserskrib­ent: Gjermund Andersen, leder i Naturvernf­orbundets skogutvalg.
 ?? FOTO: TOR BJARNE CHRISTENSE­N, NATURVERNF­ORBUNDET ?? Leserskrib­ent: Truls Gulowsen, leder i Naturvernf­orbundet.
FOTO: TOR BJARNE CHRISTENSE­N, NATURVERNF­ORBUNDET Leserskrib­ent: Truls Gulowsen, leder i Naturvernf­orbundet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway