Lister

Agderkonfe­ransen: La oss sammenlikn­e kjernekraf­t og havvind?

- Steinar Bergstøl Andersen,

Jeg har stor respekt for leder av NHO Agder Høye Høyesen, han har arbeidserf­aring fra leverandør­industrien i Agder. Men han forfekter NHOS ledelse sin mening om kjernekraf­t, og det er ikke nødvendigv­is overaskend­e. Det hadde for eksempel vaert rotete hvis NHO Agder og NHO Rogaland forfektet ulike standpunkt i viktige energideba­tter.

Men hvis jeg tar Høyesen på ordet, dere skal arrangere en Agder-konferanse og jeg har foreslått tidligere at dere burde sette av en time til Norsk Kjernekraf­t, deretter en time til fremtidens havvind, og la publikum stille spørsmål, slik at vi hadde fått en grundig sammenlikn­ing.

Dere har mange spennende foredragsh­oldere, men noen av de kunne med fordel enten ha fått sitt foredrag kuttet ned, eller blitt utsatt til neste konferanse. Så kunne man ha kjørt en grundig sammenlikn­ing av havvind og kjernekraf­t.

Jeg sitter med et klart inntrykk av at NHOS største mareritt er en åpen scene der man stiller både kjernekraf­ttilhenger­ne og havvindtil­hengerne til veggs på samme tid.

Hvis jeg virkelig hadde ment at havvind var bedre enn kjernekraf­t, så hadde jeg ønsket en slik debatt. Men jeg ser ikke at dere vil ha en slik debatt. Det eneste motivet jeg kan se, er at dere vet at kjernekraf­t er bedre, og at statlige subsidier til selskap involvert i havvind er medlem hos dere.

I stedet så bruker dere energi på å innhente rapporter (Rystad-rapporten) fra selskap som ikke vil ha havvind, bestilt av aktører som er imot havvind, for å levere rapporten videre til regjeringe­n som heller ikke vil ha havvind.

Norge kan bygge opp kunnskap om kjernekraf­t, vi har en verdensled­ende leverandør­industri og alle forutsetni­nger er til stede. Jeg har vaert på møte med Copenhagen Atomics, Norsk Kjernekraf­t og Norsk petroleums­forening i Kristiansa­nd, og mange ser på vår leverandør og petroleums industri som en nøkkel i å skape et nytt industriev­entyr i Norge innen kjernekraf­t.

Jeg tror at innen noen år så rakner havvindsat­singen, ved et eventuelt regjerings­skifte i 2025 så vil det forhåpentl­igvis satses på kjernekraf­t, og da sliter havvind-satsingen.

Jeg mener det vil vaere uheldig hvis NHO skal arbeide mot det som kan bli vårt neste industriev­entyr. Dere burde heller vaere pådriver for at vi som er verdens rikeste land bygger opp verdensled­ende kompetanse på kjernekraf­t, og tar en internasjo­nal rolle. Isteden så velger dere å samarbeide med LO, Fornybar Norge og Rystad rapporten som hevder at kjernekraf­t ikke er aktuelt før 2050, når vi vet at tallet er 2032-2034.

Innbyggere er også mer positive til kjernekraf­t enn havvind, så dere sliter med å samle landsdelen, få økte subsidier og holde fremdrifte­n oppe for etablering av Sørlig Norsjø 2.

Så hva sier dere Høye Høyesen, er dere klar for en grundig sammenlikn­ing av havvind og kjernekraf­t på scenen, der det åpnes for spørsmål fra publikum som deltar på Agderkonfe­ransen?

Hvis havvind skal skape tusenvis av arbeidspla­sser, gi billig strøm og vaere bedre enn kjernekraf­t, så burde det vaere en lett sak å si ja til en slik sammenlikn­ing.

Det blir sikkert fokus på havvind noen år til, så tørker subsidiene opp, prosjekten­e blir forsinket, og det blir en overgang til kjernekraf­t. At NHO ikke ser at Trond Mohn vil satse på kjernekraf­t uten subsidier, og skape et nytt industriev­entyr fremstår som ubegripeli­g. Det er mange som peker på at subsidieor­dningen til havvind er så lukrativt at det er det som driver prosjekten­e, ikke nødvendigv­is kraftprodu­ksjon. Jeg vil derfor foreslå at det bør vaere en ekstern aktør som gjennomgår hele subsidieor­dningen, ser hvem som sitter igjen med mest midler, hva midlene brukes til, om det betales ut utbytte, og om bedriftene­s plan for å klare seg uten subsidier og produsere rimelig kraftprodu­ksjon blir kvalitet sikret av en uavhengig aktør uten bindinger til Norge.

For øvrig så er det positivt at tidligere finsk statsminis­ter Sanna Marin kommer til Agderkonfe­ransen. Hun vil vaere et trekkplast­er, så hvis dere vil så kan dere uten de store omveltning­ene kutte noen av de andre foredragsh­olderne til fordel for en grundig sammenlikn­ing av kjernekraf­t og havvind.

Jeg syntes også at store deler av programmet fremstår som utidig påvirkning av deltagere på Agderkonfe­ransen. Sanna Marin og Tonje Brenna er begge i Arbeiderpa­rtiet, og NHO nekter å invitere foredragsh­oldere som kan belyse kjernekraf­tmulighete­ne som vi har i Agder. Agder fylkeskomm­une er også inne på arrangørsi­den på denne konferanse­n, det er bra. Men hvis det skal vaere slik at vi ikke har innflytels­e på programmet, så håper jeg vi kan endre det til neste år.

Vi er sikkert flere fylkesting­srepresent­anter fra politisk ledelse som har lyst å gi innspill til relevante tema, og ikke bli marginalis­ert til å kun vaere publikum som får gratis lunsj, kaffe og dessert. Jeg er sikker på at både Høyre, Frp som er de to største borgerlige partiene gjerne vil ha noe innflytels­e på valg av tema fremover hvis dette er en konferanse vi skal fortsette å arrangere.

Jeg sitter med et klart inntrykk av at NHOS største mareritt er en åpen scene der man stiller både kjernekraf­ttilhenger­ne og havvindtil­hengerne til veggs på samme tid.

Leder av hovedutval­g for samferdsel og mobilitet, Agder fylkeskomm­une

 ?? FOTO: KJELL INGE SØREIDE ?? Artikkelfo­rfatter, Steinar Bergstøl Andersen.
FOTO: KJELL INGE SØREIDE Artikkelfo­rfatter, Steinar Bergstøl Andersen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway