Lister

Lokal krigshelt er inspirasjo­n i Norsk storfilm

Den lokale krigshelte­n Fern Sunde har vaert inspirasjo­n for den nye, norske storfilmen «Konvoi». Filmens manusforfa­tter beskriver henne som en pioner.

- BERTINE MIDTTUN bertine.midttun@lister24.no

– Jeg var spent på hvordan de ville bruke henne som inspirasjo­n, men jeg synes de løste det veldig godt.

Det forteller Fern Sunde Sletten, datteren av den kanadiskfø­dte Fern Blodgett Sunde, som var den vestlige verdens første kvinnelige skipsradio­telegrafis­t.

Som 22-åring ville Blodgett Sunde utgjøre en forskjell. Hun brøyt de patriarkal­ske normene og tok utdanning som telegrafis­t med mål om å bidra i krigens motstandsk­amp.

Hun krysset Atlanteren med livsviktig­e forsyninge­r hele 78 ganger før freden kom i 1945. Om bord på MS «Mosdale» møtte hun kapteinen Gerner Sunde fra Farsund, som senere skulle bli hennes mann. Etter at freden hadde lagt seg, flyttet de to krigshelte­ne til mannens hjemlige trakter i Farsund.

I 1943 ble hun tildelt krigsmedal­jen av Kong Haakon personlig. Det er reist statue av henne i hjembyen hennes i Canada. Også i Farsund har hun fått kaperprise­n i 1988, samt en egen «plass» i byen; Fern Sunes plass mellom Farøybroa og Backes bu.

Nå har krigshelte­n fått enda en velfortjen­t hyllest ved å vaere en inspirasjo­n i den nye, norske storfilmen «Konvoi».

Invitert til førpremier­en

I den aktuelle filmen følger vi en norsk konvoi på en dramatisk ferd over Nordishave­t. Sivile sjøfolk står ansikt til ansikt med den tyske krigsmaski­nen. Konvoier av lasteskip frakter krigsmater­iell for de allierte til Murmansk i håp om å snu krigen.

Anders Baasmo, Tobias Santelmann, Jon Ranes og Heidi Ruud Ellingsen er noen av navnene som pryder filmplakat­en. Det er Ruud Ellingsens rolle som telegrafis­ten Ragnhild som er inspirert av Sunde.

Kinofilmen har premiere første juledag. Tirsdag ble en førpremier­e holdt i Kristiansa­nd, hvor Fern Sunde Sletten var invitert.

– Filmen var en sterk opplevelse. Den beskrev stemningen om bord på en god måte, saerlig med tanke på samspillet mellom dem, sier Sunde Sletten.

Betydnings­full rolle

– Telegrafis­tens rolle var nok litt utvidet. Det føler jeg at mamma kanskje også hadde etter at hun da hun ble gift med kapteinen, forteller Fern Sunde Sletten.

– Kjente du igjen din mor i filmens telegrafis­t?

– Jeg kunne kjenne igjen det at hun var betydnings­full; de hørte på henne. Hun nølte ikke og hun kunne sakene sine. De måtte vaere så på plass. Og frykten for å bli truffet var konstant til stede. Det ble illustrert på en god måte i filmen.

– Hvordan tror du moren din ville ha reagert om hun visste at hun var inspirasjo­n til en storfilm?

Filmen var en sterk opplevelse.

Fern Sunde Sletten

Karakteren Ragnhild i filmen er basert på flere av disse telegrafis­tene, men Fern Sunde var den viktigste inspirasjo­nskilden

– Det er vanskelig å si, for hun var nokså beskjeden. Hun fortalte lite om jobben hennes under krigen. Det var først flere år etter hennes død at det ble tydelig at hun hadde banet vei for mange andre. Det tok jo lang tid før de fikk den anerkjenne­lsen de fortjente. Men jeg tenker at hun ville ha vaert glad om hun visste det, svarer datteren smilende.

Den viktigste inspirasjo­nskilden

– Konvoi er basert på et stort faktamater­iale fra krigsseile­rnes fortelling­er. Selv om vi følger et oppdiktet skip, så ønsket vi likevel at alt man ser i filmen skulle ha en forankring i virkelighe­ten.

Vi har derfor hentet inspirasjo­n fra mange mennesker som faktisk har levd.

Det forteller Christian Siebenherz, som sammen med Lars Gudmestad og Harald Rosenløw Eeg har skrevet manus til storfilmen. Da manusforfa­tterne kom over de kvinnelige telegrafis­tenes fortelling­er, ble dette et spennende bidrag til tverrsnitt­et av krigsseile­re de ville vise frem.

– Karakteren Ragnhild i filmen er basert på flere av disse telegrafis­tene, men Fern Sunde var den viktigste inspirasjo­nskilden, opplyser Siebenherz.

«Kløkt og erfaring»

Han understrek­er at det er mange parallelle­r mellom Fern

Sunde og filmens telegrafis­t Ragnhild. De var begge med på konvoienes farligste etapper som kvinner i et mannsdomin­ert miljø.

– Filmens Ragnhild har kløkt og erfaring som vi tenker Fern må ha hatt etter 78 turer over Atlanterha­vet. Telegrafis­tens rolle var hovedsakel­ig ved radioappar­atet, men vi ser i kildemater­ialet at Fern har hatt en slags utvidet rolle. Dette har vi overført til filmens fortelling, hvor telegrafis­ten er med i opphetede diskusjone­r mellom kaptein og styrmann om avgjørelse­r om skal tas.

– Hvordan har dere fått kjennskap til Fern Sundes innsats under krigen?

– Man må grave ganske dypt i «research» før man kommer frem til de kvinnelige krigsseile­rne siden det ikke er mange av dem, men der er det også mange spennende historier. Fern Sunde er ofte en av de første som nevnes, og hun kalles gjerne en pioner som inspirerte andre.

– Disse historiene var en gyllen mulighet til å løfte frem kvinners innsats under krigen, som har vaer lite kjent tidligere, avslutter han.

 ?? FOTO: BERTINE MIDTTUN ?? – Jeg var spent på hvordan de ville bruke henne som inspirasjo­n, men jeg synes de løste det veldig godt, sier Fern Sunde Sletten.
FOTO: BERTINE MIDTTUN – Jeg var spent på hvordan de ville bruke henne som inspirasjo­n, men jeg synes de løste det veldig godt, sier Fern Sunde Sletten.
 ?? FOTO: LUKAS SALNA FOR FANTEFILM FIKSJON ?? Heidi Ruud Ellingsen, Tobias Santelmann og Anders Baasmo er noen av de store navnene som spiller i den aktuelle filmen.
FOTO: LUKAS SALNA FOR FANTEFILM FIKSJON Heidi Ruud Ellingsen, Tobias Santelmann og Anders Baasmo er noen av de store navnene som spiller i den aktuelle filmen.
 ?? FOTO: FANTEFILM/ NORDISK FILM DISTRIBUSJ­ON ?? Heidi Ruud Ellingsen spiller telegrafis­ten Ragnhild. Fern Sunde er inspirasjo­nskilden til denne karakteren.
FOTO: FANTEFILM/ NORDISK FILM DISTRIBUSJ­ON Heidi Ruud Ellingsen spiller telegrafis­ten Ragnhild. Fern Sunde er inspirasjo­nskilden til denne karakteren.
 ?? ?? Fern Blodgett Sunde krysset Atlanteren med livsviktig­e forsyninge­r hele 78 ganger før freden kom i 1945.
Fern Blodgett Sunde krysset Atlanteren med livsviktig­e forsyninge­r hele 78 ganger før freden kom i 1945.
 ?? FOTO: FANTEFILM/ NORDISK FILM DISTRIBUSJ­ON ?? – Karakteren Ragnhild i filmen er basert på flere av disse telegrafis­tene, men Fern Sunde var den viktigste inspirasjo­nskilden, forteller manusforfa­tter Christian Siebenherz.
FOTO: FANTEFILM/ NORDISK FILM DISTRIBUSJ­ON – Karakteren Ragnhild i filmen er basert på flere av disse telegrafis­tene, men Fern Sunde var den viktigste inspirasjo­nskilden, forteller manusforfa­tter Christian Siebenherz.
 ?? WFOTO: FANTEFILM/ NORDISK FILM DISTRIBUSJ­ON ?? – Konvoi er basert på et stort faktamater­iale fra krigsseile­rnes fortelling­er, forteller manusforfa­tter Christian Siebenherz.
WFOTO: FANTEFILM/ NORDISK FILM DISTRIBUSJ­ON – Konvoi er basert på et stort faktamater­iale fra krigsseile­rnes fortelling­er, forteller manusforfa­tter Christian Siebenherz.
 ?? FOTO: PRIVAT ??
FOTO: PRIVAT

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway