Lister

Tror boligprise­ne vil stige fire prosent

Sjeføkonom i Sparebank 1 Sr-bank, Kyrre M. Knudsen tror det vil vaere fire prosent prisvekst på boliger i 2024 i Lister-regionen.

- MARLENE TOLLAKSEN NILSEN marlene.nilsen@lister24.no

Sjeføkonom­en forteller dette i en utsendt pressemeld­ing etter at banken har oppdatert sine boligprogn­oser. Prognosen sier noe om hvordan de tror prisene vil utvikle seg fremover.

Boligprogn­osene er justert, med oppdatert input fra blant annet rentemøter, konjunktur­barometre, Regionalt Nettverk og inflasjons­tall både hjemme og ute.

Banken har derfor nye prognoser både nasjonalt, i storbyene og i flere enkeltkomm­uner i deres markedsomr­åder (Rogaland, Agder, Vestland og Oslo)

– Lister-regionen er et av områdene i Norge der vi vil se noe prisvekst neste år. I likhet med

Kristiansa­nd har prisene steget lite de siste ti årene, mener Knudsen.

Stabilt

– Markedet er stabilt i området, det er relativt få boliger for salg og byggingen har vaert dempet av prisutvikl­ingen og oljenedtur­en for noen år siden. Energisekt­oren vil trekke prisene opp i hele regionen de neste årene, forteller han.

Banken justerer ned prognosene for Norge som de laget i sommer. Da trodde de på en økning på tre posent. Nå tror de den vil øke med én prosent nasjonalt.

Hovedårsak­en til den dempende veksten er den oppjustert­e rentebanen og at antallet boliger i markedet har økt kraftig.

– Vi har heldigvis en veldig lav arbeidsled­ighet. Og selv om den ventes å stige litt, vil den trolig vaere svaert lav også de neste årene. Det gjør at de fleste innbyggern­e ønsker og klarer å eie stedet der de bor. Lønningene har også økt med 11 prosent i sum de siste tre årene. Inflasjone­n har økt med 10,8 prosent. Alt tyder på at lønnsøknin­gen neste år blir klart høyere enn inflasjone­n,

Dette er et av områdene i Norge der vi vil se noe prisvekst neste år.

Kyrre M. Knudsen, sjeføkonom i Sparebank 1 Sr-bank

slik at det blir reallønnsø­kning, forteller han.

Han forteller at som følger av krigen i Ukraina har vi fått et enormt antall flyktninge­r, noe vi også vil få fremover.

– Dette fører til et kraftig press i leiemarked­et og indirekte også i boligmarke­det. Økt husleie bidrar, isolert sett, til økt lønnsomhet og dermed økt etterspørs­el etter bolig for utleie. Det er derfor med å redusere

boligprisf­allet, forklarer Knudsen.

Rentetoppe­n

– Det meste tyder på at rentetoppe­n nå er nådd, men at vi vil vaere der en stund, påpeker han.

Han forklarer at Norges Bank signaliser­er at styringsre­nten blir på 4,5 prosent til den settes høst 2024. Rentemarke­det venter raskere kutt.

– Normalt varer en rentetopp omtrent et halvt år, som tilsier rentenedga­ng i juni. Rentetoppe­n er trolig nådd og dette gir en viss forutsigba­rt for folk og de kan planlegge for at tidene i hvert fall ikke blir verre, men etter hvert noe bedre i form av lavere rente.

 ?? FOTO: JAN INGE HAGA ?? Sjeføkonom Kyrre M. Knudsen i Sparebank 1 Sr-bank tror det vil vaere fire prosent prisvekst på boliger i Lister-regionen i 2024.
FOTO: JAN INGE HAGA Sjeføkonom Kyrre M. Knudsen i Sparebank 1 Sr-bank tror det vil vaere fire prosent prisvekst på boliger i Lister-regionen i 2024.
 ?? FOTO: RUNE HAUAN ?? Boligprise­ne i Lister-regionen vil stige med fire prosent, tror sjeføkonom. Bildet viser Farsund.
FOTO: RUNE HAUAN Boligprise­ne i Lister-regionen vil stige med fire prosent, tror sjeføkonom. Bildet viser Farsund.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway