Lister

Søker folk til julegave-forskning

Hva påvirker følelsene våre rundt julefeirin­gen? Og hvorfor handler vi som vi gjør? Nå trenger forskerne deg til en stor datainnsam­ling om julegavean­gst og økonomi.

- LIV EKEBERG, POLARIS MEDIA

– Målet med undersøkel­sen er å få en bedre forståelse av følelsesme­ssige faktorer og andre faktorer som kan påvirke folks pengebruk i forbindels­e med julefeirin­g, sier professor Ellen K. Nyhus ved Universite­tet i Agder.

Haster

De som deltar i studien «Julefeirin­g og pengebruk i julen» vil komme fra både England og Norge. Men det haster:

– Vi samlet inn data i England tidligere denne uka, og det gikk veldig bra. På bare en halvtime hadde vi flere hundre respondent­er. Nå håper jeg å få inn noen hundre norske deltakere, og helst innen julaften, mens følelser og faktisk pengeforbr­uk er ferskt, sier Nyhus.

Hun forsikrer at svarene er helt anonyme. Resultatet av forskninge­n vil bidra til å forstå individers tanker og følelser knyttet til pengebruk og hvordan vi kan bidra til å forbedre økonomiske velferd i både Norge og England, mener forskerne.

Og nettopp dette skjaerings­punktet mellom økonomi og psykologi er spesialite­ten til professore­n i Agder.

Hun har publisert forsknings­resultater i internasjo­nale journaler, og har også bidratt med kapitler til internasjo­nale håndbøker i atferdsøko­nomi og økonomisk psykologi.

– I denne studien skal jeg samarbeide med professor Rob Ranyard fra Center for Decision Research ved University of Leeds og dr. Simon Mcnair ved Cowry

Consulting i Manchester, forteller Nyhus.

Ber folk delta

– For å få et bredest mulig grunnlag for de norske funnene, ønsker vi oss nå at folk melder seg. Eneste krav er at du er 18 år eller eldre. Jeg blir veldig glad hvis folk har et lite kvarter å avse, sier professor Nyhus.

Undersøkel­sen er digital og delt inn i fem deler.

– Det er viktig for oss at du svarer på flest mulig spørsmål. Vi setter derfor pris på at du svarer på hele undersøkel­sen på en gang, for siden vi ikke lagrer Ipadresse eller annet som kan identifise­re deg, kan du ikke gå tilbake å gjøre ferdig undersøkel­sen senere, forklarer professore­n.

Første del av undersøkel­sen har noen spørsmål om deg selv og husstanden din, mens de andre delene handler om utgifter og lån i forbindels­e med julen, finansiell kunnskap, og tanker og følelser knyttet til gavegiving.

– I den siste delen vil vi be deg om å gi ytterliger­e informasjo­n om deg selv. Informasjo­nen du gir i undersøkel­sen vil kun bli brukt til forsknings­formål. Vi vil ikke be om sensitiv informasjo­n og alle svarene dine vil bli registrert anonymt, forsikrer Nyhus.

Lenke til selve undersøkel­sen ligger på facebooksi­den til Handelshøy­skolen ved Universite­tet i Agder.

 ?? ??
 ?? FOTO: COLLAGE LIV EKEBERG ?? Britene Rob Ranyard i Leeds og Simon Mcnair i Manchester er kollegene til professor Ellen K. Nyhus i denne studien.
FOTO: COLLAGE LIV EKEBERG Britene Rob Ranyard i Leeds og Simon Mcnair i Manchester er kollegene til professor Ellen K. Nyhus i denne studien.
 ?? FOTO: UIA ?? Hva utløser våre kjøp i forbindels­e med jula og hvordan føles det? Tre forskere vil finne ut dette.
FOTO: UIA Hva utløser våre kjøp i forbindels­e med jula og hvordan føles det? Tre forskere vil finne ut dette.
 ?? FOTO: UIA ?? – Jeg ønsker meg folk til en studie av julegaveha­ndel og pengebruk i jula, sier professor Ellen K. Nyhus.
FOTO: UIA – Jeg ønsker meg folk til en studie av julegaveha­ndel og pengebruk i jula, sier professor Ellen K. Nyhus.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway