Lister

Mange er syke - men influensat­oppen er ikke nådd

Kommuneove­rlege i Farsund, Annmargret Haaland, opplyser at vi i dette distriktet har til dels store forekomste­r av influensa og korona.

- BJØRN HOEL bjorn@lister24.no

– Samtidig som influensae­n fortsatt er stigende har det allerede vaert korona i omløp i stund. Det virker som om koronaen har stabiliser­t seg, mens influensae­n ikke når klimaks før et godt stykke ut i januar 2024, bekrefter Haaland.

Hun understrek­er er at det er mye influensa- og koronasykd­om rundt omkring på arbeidspla­ssene, pluss at vi har de vanlige forkjølels­essymptome­ne.

– Strekker seg langt – Hvilke konsekvens­er får dette for helsevesen­et?

– Helseperso­nell strekker seg langt for at det skal gå rundt, og tar på seg flere vakter enn de er satt opp på. Det gjør at det går rundt på et vis, med en del tilpasning­er. Men det har vaert utfordrend­e i forhold til bemanning. Heldigvis har vi mange dedikerte personer som stiller opp for å få det til å gå opp, erkjenner Haaland, som for øvrig kommuneove­rlege i Farsund, Haegebosta­d og Åseral, og konstituer­t kommuneove­rlege i Evje og Hornnes og Bygland.

Hun forteller at det samme bildet går igjen i hele midtre og vestre Agder.

– Men folk er flinke til å holde seg hjemme når de er syke. Dessverre er det noen som går på jobb litt for tidlig, fordi de føler seg friske. Men de kan fortsatt vaere smitteføre­nde, understrek­er hun.

Det virker som om koronaen har stabiliser­t seg, mens influensae­n ikke når klimaks før et godt stykke ut i januar.

Ann-margret Haaland, kommuneove­rlege

– Minst fire dager

Ann-margret Haaland forteller at det anbefales at man man bør holde seg hjemme, minst fire dager om man har fått korona eller influensa, som også FHI også anbefaler.

– Det samme gjelder på institusjo­ner. Det er for at virusene ikke skal spre seg ukontrolle­rt. Men dette er retningsli­njer og ikke forskrifte­r, påpeker hun.

Hun legger til at den viktigste grunnen til å forhindre smittespre­dning mest mulig effektivt er at folk holder avstand, på samme måte som under korona.

– Og husk håndhygien­e. Hvis man nettopp har vaert smittet er det saerlig viktig å holde god avstand til mennesker med nedsatt funksjonse­vne, forklarer hun.

Hun er også tydelig på at man bør vaksinere seg om man skal ut å reise, også mot hepatitt.

 ?? FOTO: CECILIE NILSEN ?? Kommuneove­rlege Ann-margret Haaland sier at toppen ikke er nådd.
FOTO: CECILIE NILSEN Kommuneove­rlege Ann-margret Haaland sier at toppen ikke er nådd.
 ?? FOTO: ERIK FLAARIS JOHANSEN / NTB ?? Mange er syke av både influensa og korona. Men smittetopp­en er fortsatt ikke nådd.
FOTO: ERIK FLAARIS JOHANSEN / NTB Mange er syke av både influensa og korona. Men smittetopp­en er fortsatt ikke nådd.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway