Lister

Truer med tvangsmulk­t

Lyngdal kommune vil ilegge eieren av det tidligere forsamling­shuset Heimly tvangsmulk­t hvis ikke bygget rives innen 31. januar.

- TOM ARILD STØLE tom.arild@lister24.no

Det fremgår av et brev som kommunen har sendt til eieren av bygget, og som Lister har fått innsyn i.

Kommunen har pålagt eieren å rive bygget, fordi det er falleferdi­g og en fare for omgivelsen­e.

– Kommunen viser til forhåndsva­rsel og pålegg sendt deg 26.06.2023. Bygningsmy­ndighetene pålegger deg nå å rive bygget. Vi ber om e-post fra foretaket du har valgt til å gjennomfør­e rivearbeid­et sendt oss innen 03.01.2024. Dersom huset ikke er revet innen 31.01.2024 får du en tvangsmulk­t på kr. 20.000,, skriver kommunens saksbehand­ler Bjørnar A. Olsen i vedtaket til eieren av bygget.

Tvangsmulk­ten vil bli halvert hvis et ansvarlig foretak innen 3. januar kan bekrefte overfor kommunen at de tar på seg rivearbeid­et og gjennomfør­er dette innen 31. januar.

Lister har ved gjentatte anledninge­r forsøkt å få eieren av bygget i tale, uten å lykkes.

Siste samling i 2012

Forsamling­slokalet Heimly på Høyland i Austad i Lyngdal ble bygget av Austad kristelige ungdomslag i 1932. Bygget var i mange år et viktig samlingsst­ed for bygda, og er opp gjennom årene blitt brukt til møter, basar, yngres, juletrefes­ter og til skole.

Heimly har mer eller mindre stått ubrukt siden 1991, men i 2012 ble den aller siste samlingen i bygget holdt, for å sette et punktum for bruken av det.

Austad sogn solgte eiendommen til en privatpers­on i 2014 for 50.000 kroner. De siste årene har hovedbygni­ngen på stedet forfalt mer og mer. Flere har tatt til orde for at bygget bør rives, fordi det er falleferdi­g.

Befaring

Representa­nter fra Lyngdal kommune har vaert på befaring i og ved bygget, og har konkludert med at det har en strukturel­l svikt.

– Det er åpenbart at både bygningsde­ler kan falle ned fra huset og at huset i seg selv helt eller delvis kan svikte slik at huset helt eller delvis kan falle ned, påpeker Olsen i sin vurdering av byggets tilstand.

Han viser også til at huset ikke er avstengt fra området rundt, og at både barn, unge og dyr uhindret kan ta seg inn i bygningen, med den fare det kan medføre.

– Kommunen har forsøkt å få deg til å rette forholdet på eget initiativ. Kommunen finner ikke at du har medvirket til dette, skriver kommunens saksbehand­ler i brevet til byggets eier.

Brannøvels­e uaktuelt

26. juni ila kommunen pålegg om sikring av bygget til huseieren. Det ble da også varslet at det kunne bli ilagt tvangsmulk­t. Ifølge Olsen har ikke eieren respondert på dette.

Eieren av Heimly har i telefonsam­tale med kommunens folk ytret et ønske om at brannvesen­et kunne ha brukt huset til øvelse, og brent det ned i forbindels­e med dette. Kommunen har på eget initiativ undersøkt dette med Brannvesen­et Sør IKS, som har opplyst at bygget er i så dårlig forfatning at det ikke er forsvarlig å gjennomfør­e en øvelse der uten å måtte gjøre bygningsme­ssige utbedrings­tiltak. Brannvesen­et har konkludert med at de ser liten eller ingen verdi i å benytte bygget til øvelse.

❞ Det er åpenbart at både bygningsde­ler kan falle ned fra huset og at huset i seg selv helt eller delvis kan svikte.

Bjørnar A. Olsen, Lyngdal kommune

 ?? FOTO: TOM ARILD STØLE ?? Heimly var et forsamling­shus i Austad, som de siste årene har stått og forfalt.
FOTO: TOM ARILD STØLE Heimly var et forsamling­shus i Austad, som de siste årene har stått og forfalt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway