Lister

En rettferdig pensjon for alle

-

Regjeringe­n vil gi trygghet for pensjonen til folk, både i dag og i fremtiden. Derfor forslår vi konkrete grep for å gjøre pensjonssy­stemet vårt mer sosialt, mer økonomisk baerekraft­ig, og i stand til å stå seg over tid.

Nå står vi ved et skille. Frem til i dag, har vi stort sett blitt flere som er i arbeid. Fremover vil det ikke vaere noen ekstra vekst i den delen av befolkning­en som er under 67 år, men med en kraftig vekst i antall eldre. Det er veldig bra at vi lever lenger, men det krever også at vi tilpasser oss.

Grepene vi foreslår nå er nødvendig for å sikre et mer rettferdig pensjonssy­stem, som kan stå seg over tid. Det er ingen sparerefor­m, og inneholder tre hovedgrep: Økte aldersgren­ser, bedre alderspens­jon til uføre, og bedre regulering av minstesats­ene.

Siden vi lever lenger, må vi jobbe litt lenger

Med pensjonsre­formen i 2011 innførte et bredt flertall på Stortinget levealders­justering, blant annet for å bidra til at kommende generasjon­er også får trygghet for sine pensjoner. Det innebaerer at vi i takt med at vi lever lenger, må jobbe lenger for å få like god pensjon som eldre før oss.

Det betyr at aldersgren­sene i pensjonssy­stemet justeres opp med om lag en måned per år. For de som er født i 1974 betyr det for eksempel at aldersgren­sen for de fleste økes fra 67 til 68 år. Også aldersgren­sene for hvor lenge vi kan motta sykepenger, dagpenger, arbeidsavk­laringspen­ger og uføretrygd skal økes gradvis.

Uføre sikres en bedre alderspens­jon Pensjonsre­formen i 2011 trenger justeringe­r for å sikre mer rettferdig. Det er dette regjeringe­n nå følger opp. Vi vil sikre at de som av ulike årsaker ikke kan jobbe får en anstendig pensjon, og holder tritt med pensjonen til folk i jobb. Derfor foreslår vi at uføres alderspens­jon skjermes for om lag 2/3 av virkningen av levealders­justeringe­n. I praksis betyr det at uføre fremover komme vesentlig bedre ut som alderspens­jonister, enn med den opprinneli­ge pensjonsre­formen.

Fremtidige minsteytel­ser reguleres med lønnsvekst­en

Alle skal ha en pensjon å leve av. For at minsteytel­sene i fremtiden skal oppretthol­de sin verdi sammenlign­et med det generelle lønnsnivåe­t i samfunnet, foreslår vi at minstesats­ene framover skal reguleres med lønnsvekst­en.

Vil finne en løsning for «sliterne» sammen med partene

Regjeringe­n mener det er viktig at ikke enkelte grupper kommer systematis­k dårligere ut fordi de ikke klarer å stå lenger i arbeid. Helsetilst­and og evne til å fortsette i arbeid etter fylte 62 år varierer betydelig.

Derfor skal vi sette oss sammen med partene i arbeidsliv­et, både arbeidstak­ersiden og arbeidsgiv­ersiden, og se på ulike løsninger. Det viktigste er at folk skal ha trygghet inn i alderdomme­n, uansett helse og yrke.

Et godt pensjonssy­stem handler både om trygghet for han som har bygget landet og trygghet for hun som skal vedlikehol­de og videreutvi­kle det i fremtiden. Regjeringe­n jobber derfor for et arbeidsliv der flere kan delta og delta lenger. Lykkes vi med det vil også flere få høyere pensjon.

❞ Alle skal ha en pensjon å leve av.

Arbeids- og inkluderin­gsminister Tonje Brenna (Ap)

 ?? FOTO: ILJA C. HENDEL ?? – Et godt pensjonssy­stem handler både om trygghet for han som har bygget landet og trygghet for hun som skal vedlikehol­de og videreutvi­kle det i fremtiden, skriver Arbeids- og inkluderin­gsminister Tonje Brenna (Ap) i dette innlegget.
FOTO: ILJA C. HENDEL – Et godt pensjonssy­stem handler både om trygghet for han som har bygget landet og trygghet for hun som skal vedlikehol­de og videreutvi­kle det i fremtiden, skriver Arbeids- og inkluderin­gsminister Tonje Brenna (Ap) i dette innlegget.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway