Lister

– Dette er en gledens dag

Etter flere titalls brudd i hovedvannl­edningen det siste tiåret, åpnet ordfører Unni Nilsen Husøy kranen til den nye vannlednin­gen til Svenevik.

- TORREY ENOKSEN torrey@lister24.no

– Hadde det vaert sol og sommer, hadde det nok vaert masse folk her med flagg og kake. Uansett er dette en gledens dag. Endelig skal vannforsyn­ingen til Svenevik bli mer stabil. Mange har vaert irritert over flere år over alle bruddene som har vaert. Jeg vil beundre beboerne i området på tålmodighe­ten de har vist, for dette har tatt lang tid. Jeg må takke beboerne for at de har taklet dette så greit som de har gjort, sier ordfører Unni Nilsen Husøy til Lister24.

Kommunen tok grep

I et ufyselig vaer tirsdag formiddag, åpnet ordføreren sammen med virksomhet­sleder Svein Jarle Haugland og prosjektle­der Roy Fredbo, kranen til den nye undersjøis­ke vannlednin­gen som skal sikre de vel 400 innbyggern­e på Svenevik med vann.

Dette betyr forhåpentl­igvis også slutt på at beboerne i området vil oppleve lengre brudd i forsyninge­n av drikkevann til området. Med den naermere to kilometer lange ledningen som er lagt på bunnen av Rosfjorden til en prislapp på 2,5 millioner kroner, vil beboerne og virksomhet­er i området bli forsynt med vann gjennom to ledninger.

– Dette er blitt realisert takket vaere at vi fra kommunens side tok grep etter som bygging av gang- og sykkelsti til Svenevik har trukket ut. Dette er en reserveløs­ning som vil tjene beboerne og kommunen på sikt den dagen bygging av gang- og sykkelsti forbi Hogganstie­n kommer i gang, sier virksomhet­sleder Svein Jarle Haugland.

Tatt tid

De siste 25 årene har det foreligget planer om å erstatte dagens hovedvannl­edning fra Kvs-lyngdal via Agnefest til Svenevik i forbindels­e med bygging av en gang- og sykkelsti langs den bratte og rasutsatte Hogganstie­n.

I tillegg til å fungere som hovedvei til beboerne på Svenevik, er Hogganstie­n også en utfordring for tungtrafik­ken som skal til Lyngdal havn.

Planer om å erstatte dagens vei med en ny har vaert på tegnebrett­et en rekke ganger, men høye kostnadska­lkyler har ført til at utbyggings­planene har blitt lagt i skuffen.

I 2019 var prislappen for en ny vei til havnen og videre til Svenevik på ei fylling i sjøen kalkulert til 135 millioner kroner. Kommunen jobber nå overfor Agder fylkeskomm­une for å finne en ny løsning som kan bli fremtidsre­ttet.

Ormegras

Etter at politikern­e la det siste forslaget til erstatning for dagens Hoggansti i skuffen, valgte teknisk avdeling i kommunen å legge ledningen i sjøen fra KVS Lyngdal via havnen til Svenevik.

Etter som ledningen skulle legges gjennom et område innerst i Rosfjorden hvor det er ormegras, stilte Statsforva­lteren seg skeptisk til denne løsningen. I oktober i fjor valgte Statsforva­lteren å likevel tillate etablering av vannlednin­gen gjennom området.

– Når gang- og sykkelstie­n kommer, og vi får lagt ny ledning hele veien i forbindels­e med byggingen av veien, vil vi få en dobbelløsn­ing ved at vi får en ringlednin­g som fører til at vi får sikker tilførsel av vann til området. Ledningen som er lagt er en del av denne løsningen, mener prosjektle­der Fredbo.

Da avisens redaktør var på et besøk på NATOS hovedkvart­er i Brussel på en redaktørfo­reningstur i høst, ble han overrasken­de møtt av en pen lyngdalsdi­alekt. Det viste seg å vaere Arvid Halvorsen fra Lyngdal.

I sommer begynte Halvorsen nemlig i jobben som nestkomman­derende i militaermi­sjonen i Brussel (MMB) under NATO.

– Vi er den daglige tilstedeva­erelsen i Nato-hovedkvart­eret på direkte vegne av den norske forsvarsje­fen. Sammen med en relativt stor stab, følger vi kontinuerl­ig opp Norges og NATOS interesse, forteller han.

Det naermer seg 15 år med utenlandst­jeneste for Halvorsen. Dette er den femte gangen han bor i utlandet i forbindels­e med jobben. Tidligere har han og familien bodd i USA, England og Brussel. Til vanlig hører han til på Tjøme.

– Det har vaert en ganske hektisk start i NATO. Med tanke på verdenssit­uasjonen og det sikkerhets­politiske bildet, har det

Vi befinner oss i en helt uten sidestykke kritisk sikkerhets­politisk situasjon for øyeblikket.

vaert høy aktivitet knyttet til både NATO og EU, saerlig i forbindels­e med Ukraina-krigen.

På jobben befinner Halvorsen seg midt i høyst aktuelle diskusjone­r om den verden vi lever i. Han opplever det som spennende, men også litt skremmende.

– Vi befinner oss i en helt uten sidestykke kritisk sikkerhets­politisk situasjon for øyeblikket. Dessverre så har jeg flere besøk i uka av forskjelli­ge aktører, hvor vi diskuterer hvorfor Norge har en ulik og mye lavere kriseforst­åelse, sammenlign­et med de fleste andre europeiske land.

Arvid Halvorsen

Stormaktsr­ivaliserin­g

Han mener at det er påtagende hvor lite villige Norge er til å

 ?? FOTO: TORREY ENOKSEN ?? Ordfører Unni Nilsen Husøy sammen med virksomhet­sleder Svein Jarle Haugland og prosjektle­der Roy Fredbo tirsdag
FOTO: TORREY ENOKSEN Ordfører Unni Nilsen Husøy sammen med virksomhet­sleder Svein Jarle Haugland og prosjektle­der Roy Fredbo tirsdag
 ?? FOTO: TORREY ENOKSEN ?? Ordfører Unni Nilsen Husøy sammen med virksomhet­sleder Svein Jarle Haugland og Jørn Lode og Børge Hovlandsda­l fra entreprenø­ren Brødrene Thorkildse­n.
FOTO: TORREY ENOKSEN Ordfører Unni Nilsen Husøy sammen med virksomhet­sleder Svein Jarle Haugland og Jørn Lode og Børge Hovlandsda­l fra entreprenø­ren Brødrene Thorkildse­n.
 ?? FOTO: TORREY ENOKSEN ?? I oktober 2023 begynte entreprenø­ren Brødrene Thorkildse­n med å legge den nye vannlednin­gen.
FOTO: TORREY ENOKSEN I oktober 2023 begynte entreprenø­ren Brødrene Thorkildse­n med å legge den nye vannlednin­gen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway