Lister

Vil på befaring med geolog etter nye steinspran­g

Nye steinspran­g i Hogganstie­n like før jul gjør at Agder fylkeskomm­une vil ta med seg en geolog på befaring i naer fremtid.

- TOM ARILD STØLE tom.arild@lister24.no

Det opplyser seksjonsle­der i Agder fylkeskomm­une i et brev til Maria S. Løland i Ytre Svenevik velforenin­g.

Flere ras

Bakgrunnen for svaret er en e-post velforenin­gen sendte til fylkeskomm­unen 17. desember. Der peker Løland på at det flere dager i forkant hadde vaert en rekke mindre steinspran­g der steiner med størrelse på opp mot 25-30 centimeter i diameter hadde falt ned i veibanen.

16. desember falt en stein med en diameter på 90–100 centimeter ut i veibanen fra fire-fem meters høyde.

– Til alt hell var ingen i naerheten da det skjedde. Hadde skolebusse­n full av skolebarn kjørt under på samme tidspunkt, snakker vi om svaert alvorlig utfall, peker Løland på i brevet.

Hun viser til at det for en tid tilbake ble det fjernet store mengder traer, busker og kratt i fjellsiden ovenfor Hogganstie­n. Dette var ifølge velforenin­gens representa­nt nødvendig, da det begynte å bli gjengrodd. Samtidig peker hun på at dette har ført til at stein- og jordmasser i større grad enn tidligere flytter på seg.

– Vi er klar over at det jobbes med å starte arbeidet med gang- og sykkelvei fra Ytre Svenevik og innover. Det er vi svaert takknemlig for, og det er kjaerkomme­nt for oss. Samtidig er Hogganstie­n et farlig sted på veistrekni­ngen slik situasjone­n er nå, der andre forhold også spiller inn i tillegg til trafikken generelt, påpeker Maria S. Løland i e-posten til fylkeskomm­unen.

Hun ber som et kortsiktig tiltak at den aktuelle fjellskrån­ingen ovenfor Hogganstie­n inspiseres av geolog, for å se på om området bør sikres.

– Langsiktig ønsker vi at det ikke bare planlegges, men også igangsette­s tiltak slik at også denne strekninge­n blir trafikksik­ker for alle som ferdes langs veien, skriver hun videre.

Inspiseres jevnlig

Fylkeskomm­unens seksjonsle­der Rolf Ove Lunden respondert­e dagen etter at velforenin­gen sendte e-post, med å si at det vil bli utført en befaring med geolog. Han minner om at fylkeskomm­unens driftsoper­atør inspirerer strekninge­n jevnlig, og gir tilbakemel­ding ved eventuelle nedfall. Han ber også publikum om å fortsette å vaere flinke til å melde fra.

Lunden peker videre på at Hogganstie­n er en kjent strekning for fylkeskomm­unens entreprenø­rer, byggeleder­e og geologer, og at den ligger inne på en liste over 18 skredutsat­te strekninge­r på fylkesvein­ettet i Agder. Området ligger inne med et estimert kostnadsov­erslag på 11 millioner kroner til bergsikrin­g.

– Utbedring av skredpunkt­et ses i sammenheng med prosjektet fylkesvei 480 Agnefestve­ien. Som en del av de forbereden­de arbeidene må fjellsiden sikres, både for ny vei og anleggsper­ioden. Sikringsti­ltakene er ikke ferdig prosjekter­te. Dette arbeidet må gjøres grundig slik at man utfører de rette sikringsti­ltakene for å oppnå den nødvendige sikkerhete­n som kreves på utbedrings­prosjekter eller nyanlegg i våre håndbøker, påpeker Lunden.

Denne steinen raste ut i veien like før jul.

❞ Til alt hell var ingen i naerheten da det skjedde. Maria S. Løland, Ytre Svenevik velforenin­g

Steinspran­g Hogganstie­n.

Etterslep

Han legger til at det er et stort etterslep på sikring av bergskjaer­inger og naturlig sideterren­g langs Agder-veiene, men at fagpersone­ne i fylkeskomm­unen hver dag jobber for å sikre oppetiden på veinettet og redusere risikoen på vei, ved å gjøre sikringsti­ltak.

– Det er ikke økonomi til å håndtere alt, og derfor må det gjøres prioriteri­nger. Hogganstie­n står derfor i en gunstig situasjon sammenlign­et med andre utsatte veistrekni­nger i fylket, da den liger inne i skredsikri­ngsplanen, understrek­er Rolf Ove Lunden.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? Steinspran­g i Hogganstie­n i Lyngdal like før jul.
FOTO: PRIVAT Steinspran­g i Hogganstie­n i Lyngdal like før jul.
 ?? FOTO: PRIVAT ??
FOTO: PRIVAT
 ?? FOTO: PRIVAT ??
FOTO: PRIVAT

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway