Lister

Ukraina i frihet i Europa

-

Ukrainas ønske om økonomisk og militaer hjelp til kampen mot den russiske aggressore­n har blitt møtt i mange land med forslaget om at politikere bør bry seg om sitt eget folk først. Denne spalten argumenter­er for at det å hjelpe Ukraina er avgjørende ikke bare for fred i Europa, men også over hele verden. Å få slutt på Russlands ekspansjon­istiske mål i Ukraina vil bidra til å begrense de hegemonisk­e ambisjonen­e til Kina, som, gitt sin økonomiske vekt som den største økonomien i verden, represente­rer en større trussel mot verdensfre­den enn Russland.

Vestlig støtte til Ukraina mot den fullskala brutale invasjonen fra Russland i 24. februar 2022 blir ofte presentert som en form for solidarite­t med, eller til og med veldedighe­t overfor, de uskyldige ofrene for denne brutale og grusomme handlingen til russisk imperialis­me. Fra det perspektiv­et blir Ukrainas kontinuerl­ige forespørsl­er om økonomisk og militaer hjelp mot den russiske aggressore­n møtt i mange land med kommentare­r om at hjelp til Ukraina har grenser og at politikere først bør bry seg om sitt eget folk. Disse synspunkte­ne er totalt misforståt­te og delvis naiv.

Å hjelpe Ukraina til å vinne mot Russland er like eksistensi­elt for Europa – og faktisk verden – som det er for ukrainere som kjemper for deres overlevels­e og frihet. Sett på denne måten trenger Ukraina tilstrekke­lig hjelp og raskere levering enn det som er tilfelle nå - hjelp for å vinne krigen.

Europeiske ledere forstår i økende grad at en russisk seier i Ukraina bare vil vaere et første skritt i Russlands ekspansjon­istiske mål om å invadere andre land og til slutt ødelegge EU og Nato. Ledere i de baltiske land, Moldova, Polen, Finland og andre land som på et tidspunkt i sin historie har lidd under russisk invasjon og okkupasjon, forstår veldig godt naturen til den russiske imperialis­tiske trusselen. De forstår at ukrainere også kjemper og dør for å forsvare sitt eget lands frihet og uavhengigh­et. Det ukrainske folk har lidd under Moskvas terror i mer enn 100 år.

Å hjelpe Ukraina med å jage Russland fra alle dets okkuperte territorie­r er dermed av eksistensi­ell egen-interesse for alle europeiske land. Og å hjelpe Ukraina til å vinne mot den russiske invasjonen er ikke bare i Europas interesse, det er også i verdensfre­dens interesse. En første grunn er at en russisk seier i årevis vil ødelegge forsøkene de siste tiårene på å prøve å bygge en lovstyrt internasjo­nal orden som vil garantere fred og velstand. En russisk seier ville bety en retur til den rå og voldelige internasjo­nale politikken fra 1800-tallet basert på militaer makt og trusler, terror, invasjon og koloniseri­ng av mindre land.

Russlands beslutning om å invadere Ukraina økt sannsynlig­heten for at Kina militaert invaderer Taiwan, noe som ville ha enorme konsekvens­er for hele Asia og for verden som helhet. En russisk seier i Ukraina ville utvilsomt oppmuntret Kina til å invadere Taiwan, men et russisk nederlag ville absolutt ha motsatt effekt. Mens Russland er militaert overlegent Ukraina (i det minste når det gjelder mengder tropper og våpen), er Kinas overlegenh­et i forhold til Taiwan større.

Et russisk nederlag i Ukraina, i tillegg til å ha muligens svaert negative konsekvens­er for Putin-regimet i Russland, vil nesten helt sikkert overbevise mange kinesiske ledere om at å invadere Taiwan ville vaere for risikabelt. Å hjelpe Ukraina til å vinne mot Russland er dermed ikke bare i fredens interesse i Europa, men også i verdensfre­dens interesse.

De autokratis­ke regimene i Russland og Kina er de to siste gjenvaeren­de imperiene. Det er ingen tilfeldigh­et at de prøver å danne en allianse. Å hjelpe Ukraina med å knuse Russlands ekspansjon­istiske mål vil absolutt bidra til å begrense Kinas ambisjoner. Gitt sin økonomiske vekt som den største økonomien i verden, represente­rer Kina en større trussel mot verdensfre­den enn Russland.

Vårt råd i det nye året er at det ville vaert bedre om regjeringe­ne og folket i alle eksisteren­de demokratie­r forsto dette fullt ut og økte hjelpen til Ukraina som en konsekvens for å vinne freden og friheten i Ukraina, for Europa og for verden.

Vi ønsker et godt og fredelig nytt år.

❞ Å hjelpe Ukraina til å vinne mot Russland er like eksistensi­elt for Europa – og faktisk verden – som det er for ukrainere.

Med hilsen

Per-kaare Holdal, leder

Support to the people of Ukraine

 ?? FOTO: TOM ARILD STØLE ?? Leserskrib­enten: Per-kaare Holdal, leder i Support to the people of Ukraine.
FOTO: TOM ARILD STØLE Leserskrib­enten: Per-kaare Holdal, leder i Support to the people of Ukraine.
 ?? FOTO: TOM ARILD STØLE ?? Leserskrib­enten: Vidar Kleppe.
FOTO: TOM ARILD STØLE Leserskrib­enten: Vidar Kleppe.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway