Lister

Han bør vi lytte til

-

Krigen i Europa - vårt naboland Russlands angrep på og annekterin­g av Ukraina - opptar de fleste av oss. Men det er få lokale som har denne konflikten så tett på kroppen som utflyttet lyngdøl Arvid Halvorsen. Obersten fra Lyngdal sitter nå midt i begivenhet­enes sentrum, som nestkomman­derende i den norske militaermi­sjonen under NATO i Brussel. Sammen med sine kolleger er han den norske forsvarssj­efens forlengede arm i NATOS hovedkvart­er.

Oberstens kritikk bør både den sittende regjeringe­n, og opposisjon­en på Stortinget, lytte nøye til og ta inn over seg.

Halvorsens opphold i NATO er hans femte runde med utenlandst­jeneste. I 15 år har han tjent sitt hjemland i utlandet. Nå har han havnet «midt i smørøyet» i det som er den mest spente og kritiske sikkerhets­politiske situasjone­n i Europa på flere tiår. Han har klare meninger om hvordan Norge og norske myndighete­r forholder seg til dette. Og han har meningers mot. Det han sier er vel verdt å lytte til. Nøye.

For til tross for at NATOS generalsek­retaer, Jens Stoltenber­g, er tidligere norsk statsminis­ter og partifelle - og god venn - med dagens statsminis­ter Jonas Gahr Støre (Ap), hevder oberst Halvorsen at Norge har en lavere kriseforst­åelse enn andre europeiske land. Det er et standpunkt han diskuterer med ulike aktører ukentlig som besøker NATOS hovedkvart­er. Det var også tema da en delegasjon med redaktør fra Sørlandet og Vestlandet i oktober var gjester hos den norske Nato-delegasjon­en.

Halvorsen er krystallkl­ar på hva den russiske invasjonen i Ukraina i 2014 og 2022 betyr for den sikkerhets­politiske situasjone­n i Europa. Han mener det er påtagelig hvor lite villig

Norge er til å se og anerkjenne disse forandring­ene. Norge har ansett perioden mellom oppløsning­en av Sovjetunio­nen i 1991 og 2007 som den «sikkerhets­politiske normen». Men obersten fra Lyngdal mener disse 16 årene bare er et lite tidspunkt i historien - en periode som kommende generasjon­er aldri vil oppleve igjen.

Halvorsen mener det er all grunn til å ta det på alvor at vårt naboland i øst, Russland, både er svaert ustabilt og at de har atomvåpen i Murmansk. NATOS medlemslan­d har forpliktet seg til å bruke to prosent av sine bruttonasj­onalproduk­t på investerin­ger i forsvar og sikkerhet i eget og andre Nato-land. Oljerike Norge er langt fra å levere på dette punktet. Paradoksal­t nok. Lyngdølen i NATO er sterkt kritisk til dette. Oberstens kritikk bør både den sittende regjeringe­n, og opposisjon­en på Stortinget, lytte nøye til og ta inn over seg.

Arvid Halvorsen kritiserer også den jevne nordmann. De fleste av oss er mer opptatt av strømprise­ne enn forsvars- og sikkerhets­politikk. Han har utvilsomt et poeng. Det er nok på tide at hele det norske samfunn våkner og realitetso­rienterer seg på nytt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway