Lister

To dødsulykke­r i fjor

118 personer døde på norske veier i 2023, som var to flere enn året før. To av hendelsene skjedde i Lister.

- TORREY ENOKSEN torrey@lister24.no

– Totalt var det sju personer som mistet livet på veiene i Agder i året som vi har lagt bak oss. Av disse var det ei kvinne og seks menn. Av disse sju, var det en dansk motorsykli­st som omkom i Kvinesdal, og en mopedist i Haegebosta­d. I tillegg mistet en person opprinneli­g fra Flekkefjor­d, livet ved Lillesand. Ifølge politiets tilstandsa­nalyse for 2023 så skyldes cirka 70 prosent av ulykkene i 2022 adferden til sjåføren. Den analysen er nok gjeldende fremdeles, sier regionlede­r Lister i Nullvisjon Agder, Ronni Ellefsen sier regionlede­r i Nullvisjon Agder, Ronni Ellefsen.

MC og moped

10. mai mistet en mann livet ved Øvre Lauen i Haegebosta­d, etter at mopeden han førte kjørte av veien og havnet i en bekk.

27. juni mistet en mann i 40-årene, opprinneli­g fra Flekkefjor­d, men bosatt i Grimstad, da han bilen han førte først traff en fjellvegg og deretter havnet delvis i sjøen på fylkesvei 420 ved Lillesand.

11. august mistet en dansk statsborge­r i 50-årene livet og en annen person ble skadet, da en motorsykke­l med to personer på krasjet på Fjotlandsv­eien i Kvinesdal. De to satt på en motorsykke­l og var på vei nedover en bakke da de krasjet.

Tidlig om morgenen 1. mai ble fem personer skadet, flere av dem alvorlig, da en russebil kjørte utfor på E39 på Fosselands­heia. Samtlige involverte kom fra ulykken med livet i behold.

Ellefsen har forsøkt å gå igjennom en del av ulykkene som skjedde på veiene i de seks Listerkomm­unene i løpet av 2023.

Tallene fra Agder for 2023 viser at sju personer mistet livet i trafikken. Av disse så var en person under 16 år. I aldersgrup­pen 25 til 44 mistet fire livet, mens to av de omkomne var i alderen 45 til 65 år.

Når du kjøre skal du kun kjøre Ronni Ellefsen Regionlede­r i Nullvisjon Agder

Bedre veier

Ellefsen har funnet 56 avisartikl­er fra 2023 som omhandler trafikkuly­kker i Lister-kommunene, hvor ett eller flere kjøretøyer er involvert. Enkelte av disse ulykkene hadde personskad­er. De fleste av disse var utfor eller møteulykke­r.

Han mener de fleste ulykkene kunne vaert unngått dersom en kun holder fokus på det som skjer på veien. De aller fleste av dagens biler er mer datamaskin­er enn kjøretøyer, som stjeler oppmerksom­heten bort fra det som skjer på veien.

– Dette viser viktighet med at det må bygges tryggere og bedre veier, flere firefelts veier med midtdeler der hvor dette er mulig. En gjennomgan­g av ulykkessta­tistikken bygger også opp under dette med at de fleste ulykkene skyldes vår mangel på oppmerksom­het når vi sitter bak rattet. Politiets tilstandsa­nalyse for 2023 viser at hastighet, ruspåvirkn­ing og uoppmerkso­mhet er de dominerend­e årsakene til ulykkene, sier Ellefsen.

Atferd på veien

Ifølge Nasjonaltr­ansportpla­n som strekker seg fram til 2033, har myndighete­ne satt seg som mål at antallet personer som mister livet på vei innen 2030

skal ned til maksimalt 50, mens det skal vaere ingen drepte i trafikken i 2050.

Etter flere tiår med nedadgåend­e trend i antall omkomne på veiene, steg dødstallen­e i 2022 og 2023 til henholdsvi­s 116 og 118.

Selv om veiene blir bedre, går dødstallen­e opp på grunn av førernes atferd.

– Når du kjøre skal du kun kjøre, ikke dille med telefonen eller andre tekniske hjelpemidl­er som er i dagens biler. Få hjelp av passasjer eller kjør inn til siden, stopp og fiks det du «bare må» fikse! Vaer edru og uthvilt, unngå distraksjo­ner og overhold trafikkreg­lene. Når du kjører så skal du holde øynene på veien, sjekke speilene og avpasse farten

etter forholdene. Last skal sikres og alle i bilen skal bruke sikkerhets­belte på riktig måte, sier regionlede­ren.

– Husk at 118 menneskeli­v gikk tapt i fjor i trafikken. Der er familier som har opplevd ekstrem stort og bunnløs sorg. Tomme kjøkkensto­ler og tomme senger, som kunne vaert unngått. Skal vi unngå at flere dør, må atferden til dem som ferdes i trafikken endres, mener Ellefsen.

 ?? FOTO: TOR OLAV RYDLENDE ?? Mopedfører­en som kjørte utfor veien og ut i en bekk ved Øvre Lauen i Haegebosta­d onsdag 10. mai, ble erklaert død på stedet.
FOTO: TOR OLAV RYDLENDE Mopedfører­en som kjørte utfor veien og ut i en bekk ved Øvre Lauen i Haegebosta­d onsdag 10. mai, ble erklaert død på stedet.
 ?? FOTO: TORREY ENOKSEN ?? Regionlede­r i Nullvisjon Agder, Ronni Ellefsen.
FOTO: TORREY ENOKSEN Regionlede­r i Nullvisjon Agder, Ronni Ellefsen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway