Lister

– Egentlig bare piggsko og piggdekk som gjelder

Det har vaert en både glatt, kald og vindfull uke.

- MALENE SØRENSEN LUNDBERG malene@lister24.no

– Ved slikt vaer er det egentlig bare piggsko og piggdekk som gjelder, sier Øystein Hadland, leder for vei, vann og avløp i Farsund kommune.

Onsdag ettermidda­g var avisen ute i sentrum for å høre hvordan fotgjenger­ne opplever fremkommel­igheten og veiforhold­ene. Mens enkelte søker ly innendørs, er det alltids noen som må - eller vil ut, uavhengig av glatte og kulde.

I Farsund sentrum var det riktignok glatt, og noen steder bedre strødd enn andre. Undertegne­de kan selv skrive under på at det tidvis kjentes ut som en risikospor­t å bevege seg utendørs med vinden i ryggen over ustrødd grunn.

– Kjempeglat­t

På parkerings­plassen mellom brua til Gåseholmen og Extra Farsund glir Helene Flatestøl etter beste evne over isen. Hun er ikke saerlig imponert over strøingen.

– Jeg synes det er ganske dårlig. Jeg skjønner at det er mye å gjøre og at det er glatt over alt, men veiene er glatte når man kjører bil og fortauene er kjempeglat­te når man går. Jeg har på brodder, men likevel så du jo hvordan jeg skled, sier hun og ler.

– Jeg har brodder på, så det sier jo litt om forholdene. Jeg bor på Borhaug, og der synes jeg det er betydelig verre.

Sett konsekvens­ene

Flatestøl legger til at hun har to barn som hun frakter til skole og barnehage hver morgen, før hun selv tar bussen videre. Det opplever hun utfordrend­e slik veiene er. Hun stiller seg spørrende til hvorfor det ikke er gjort mer for å forebygge eventuelle ulykker til fots eller hjul.

– Går du med hjertet i halsen selv, eller går det greit?

– Jeg må si at jeg er ganske nervøs. Nå er jeg jo ikke så gammel, så jeg hadde forhåpentl­igvis taklet greit å falle, men jeg har tidligere erfaring fra å ha sklidd på isen og brukket armen. Det fikk store konsekvens­er for meg da, så jeg er ekstra på vakt. Spesielt med tanke på ungene er jeg redd. De tåler det jo stort sett greit, men man blir jo nervøs, sier hun, og tilføyer:

– Før jeg flyttet hit bodde jeg i Stavanger og jobbet på nevrokirur­gisk, så da så jeg konsekvens­ene av folk som har sklidd på isen og skadet hodet. Jeg har virkelig sett hvor galt det kan bli.

Naturens side

Ved Kirkegaten har Shakib Fallahpour tatt turen ut for å gå ned til Amfi.

– Det er gøy med vinter, men dette er altfor mye. Det er iskaldt! Jeg har faktisk ikke vaert på butikken for å handle mat i det siste, selv om jeg bor rett der, - sier han og peker oppover gaten bak Frelserens kirke.

– Det er isglatt over alt, men nå tenkte jeg at «herlighet, jeg kan jo ikke sitte uten mat i kjøleskape­t, nå må jeg gjøre noe!». Så nå skal jeg en tur til Clas Ohlson og på matbutikke­n.

Fallahpour tar det hele med godt humør og er kjent med at vintrene i Farsund har en tendens til å bli glatte og kalde. Samtidig legger han ikke skjul på at årets vaerforhol­d er «helt forferdeli­g».

– Men jeg tror ikke vi kan gjøre noe med det, det er bare naturen!

– Du er fornøyd med strøing og brøyting?

– Ja, det er jeg absolutt. Takk skal de ha for at de holder på med det. Det kan vi sette mye pris på.

Godt skodd

En annen vi treffer på, er Hidajeta Hida. Hun er på vei til arbeid og er i ferd med å gå oppover Torvgaten.

– Det er kaldt og veldig glatt! konstatere­r hun kvikt, og sier at det er vanskelig å gå på veien.

Hun har derfor kledd på seg ekstra gode sko, demonstrer­er hun, før Hida må haste videre til jobb.

Avisen møtte også på andre fotgjenger­e som ikke ønsket å stille opp til sak, men som både kritiserte og roste strøingen av sentrum.

Ifølge avdelingsl­eder for uteseksjon­en i Lyngdal kommune, Steinar Litland, er det grunneiern­es ansvar å fjerne snøen fra fortauene. Det innebaerer at kommunen må rydde alle fortau på kommunal grunn. Forskjelle­n mellom politifors­kriftene i Lyngdal og Farsund, er at gårdog grunneiern­e i Farsund har strøplikt.

Uvanlig

Øystein Hadland, leder for vei, vann og avløp i Farsund kommune, skjønner at folk kan føle frustrasjo­n over vanskelig fremkommel­ighet i disse dager.

– Jeg tror nok mange opplever det som for dårlig. Vi opplever selv at det er vanskelige og ubestemmel­ige forhold i kommunen ettersom vi har kraftig vind. Det blir brøyting kombinert med strøing, og ikke mer enn etter vi har strødd så må vi brøyte det vekk igjen, fordi det har blåst snø over.

Han forteller at de på grunn av vaerforhol­dene har rutiner hvor fortau og vei langs innfartsår­ene til skolene strøs hver morgen. Hvis det gjøres om kvelden vil vinden bare blåse det bort.

– Vi er ute typisk i femtiden og strør fortau og veier inn til skolene, passer på at det er strødd i sentrumsna­ere områder, og resten ved utoverligg­ende er ikke så viktig for oss å strø ettersom fortau og veier blåser igjen. Ved

slikt vaer er det egentlig bare piggsko og piggdekk som gjelder. Det er for glatt og vanskelige forhold til å utføre en normal dag. Folk bør tenke seg om før de går ut, og går de ut bør de ha piggsko og piggdekk.

– Er dette unormalt til Farsund å vaere?

– Ja, det som er unormalt er at det gjelder hele kommunen. Vanligvis kan man få vanskelige forhold ved høytliggen­de strøk eller lavere, men nå er det hele kommunen, til og med Lista fyr. Det gjør at vi også sliter med kapasitet. Mange veier brøyter vi hver andre time for å klare å holde åpne. Det er ikke vanlig for oss. Vi er en kommune med veldig lite snømengde, men har samtidig mye vind som gjør at snøen flytter på seg hele tiden.

 ?? ALLE FOTO: MALENE SØRENSEN LUNDBERG ?? Parkerings­plassen ved Extra Farsund var preget av is.
ALLE FOTO: MALENE SØRENSEN LUNDBERG Parkerings­plassen ved Extra Farsund var preget av is.
 ?? ?? Til tross for is og utfordrend­e fremkommel­ighet, er Shakib Fallahpour veldig fornøyd med jobben som gjøres av brøytebile­r og strømaskin­er.
Til tross for is og utfordrend­e fremkommel­ighet, er Shakib Fallahpour veldig fornøyd med jobben som gjøres av brøytebile­r og strømaskin­er.
 ?? ?? Selv med brodder glir Helene Flatestøl over isen. Hun skulle ønske det var bedre strødd slik at man kunne ferdes på veiene uten å vaere redd for å falle.
Selv med brodder glir Helene Flatestøl over isen. Hun skulle ønske det var bedre strødd slik at man kunne ferdes på veiene uten å vaere redd for å falle.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway