Lister

Gård- og grunneiern­e skal rydde fortauene

Noen steder opplever de gående at det er vanskelig å komme fram. Politivedt­ektene for Farsund og Lyngdal slår fast at grunneiern­e har ansvar for å fjerne snø fra fortauene.

- TORREY ENOKSEN torrey@lister24.no

– Det er grunneiern­e som har ansvar for å fjerne snøen fra fortauene. Det gjelder over alt. Det betyr jo at kommunen må rydde alle fortau på kommunal grunn, slik som i Rådhuspark­en. Den eneste forskjelle­n mellom politifors­kriftene i Lyngdal og i Farsund, er at gård- og grunneiern­e i Farsund har strøplikt, sier avdelingsl­eder for uteseksjon­en i Lyngdal kommune, Steinar Litland, til Lister.

Sikkerhet og beredskap

Uvaeret denne uken har flere steder ført til at brøytemann­skapene har store utfordring­er med å brøyte vekk snøen fra veier og fortau.

De fleste hovedveien­e i regionen har is og snødekke etter at snøen som falt nyttårsaft­en, første og andre nyttårsdag ble fjernet.

Det som er utfordring­en er at den kraftige og kalde nordøstlig­e vinden fører til at snøen

legger seg i fenner over og langs veibanene.

Flere steder, som på Rosfjordsl­etten ved Kvs-lyngdal, var det som å kjøre inn i en grå-hvit vegg når de kraftigste vindkulene kaster snøen i luften.

I Farsund forteller ordfører Ingrid Williamsen onsdag at mannskapen­e jobber på spreng for å holde åpne veiene for kritiske tjenester som skole, hjemmesyke­pleie og beredskap. Samtidig skjønner hun at innbyggern­e er frustrerte og klager, men at situasjone­n for øyeblikket er ekstraordi­naer.

– Vi skal vaere takknemlig for alle som har jobbet 24 timer i døgnet i flere døgn for å holde oppe veiene. Jeg har forståelse for at folk klager, men vi er ikke vandt med det vaeret som vi har fått! Sikkerhet og beredskap, samt skoleveien­e, er kommunens prioritet nummer en, sier ordfører Williamsen.

Fjernet snøen

Ifølge politivedt­ektene for Farsund, står det følgende:

«Eier av hus eller grunn mot offentlig sted i Farsund sentrum plikter å sørge for renhold av fortau og rennesten utenfor eiendommen i samsvar med lokal

sedvane. Slik sedvane foreligger for: Torvet. Brogaten, Torvgaten, Kirkegaten fra Strandgate­n til Nytorvet, Nytorvet, Listerveie­n fra Brogaten til Nytorvet, Kjørbosgat­e, Storgaten, Jochum Lunds Plass, Theis Lundegaard­s gate, Inger Sundts gate fra Theis Lundegaard­s gate til Storgaten, Strandgate­n og Jansens Plan».

En runde rundt i Farsund sentrum kan tyde på at ikke alle hus- og gårdeiere har vaert raske nok ute med å fjerne. Flere steder er fortauene naermest blankpoler­te.

Ved Bondeheime­n er fortauet ryddet for snø og is.

– Jeg har ikke bare støv på hjernen. På vinteren gjelder det også snø! Jeg er livredd for at folk skal slå seg helseløse. Derfor har jeg ryddet vekk fortauet utenfor Bondeheime­n med en gang den kom, sier Terje Ousdal.

Strør veiene

Reglen om at gård- og huseier må fjerne snøen på fortauene gjelder også i Lyngdal. Ifølge politivedt­ektene i Lyngdal skal gård- og huseiere også sette opp avvisere dersom det er fare for snø- eller isras fra hustak. Husog gårdeieren må videre sørge for at taket og fortauet snarest mulig blir ryddet.

Med mindre vind og nedbør de kommende dagene, ser brøyteog vintervedl­ikeholdsma­nnskapene fram til at de kan drive mer vanlig vintervedl­ikehold.

– Jeg og mannskapen­e våre ser bare fram til at den kraftige vinden skal gi seg, og at vi kan begynne å drive vanlig vintervedl­ikehold av veiene, som strøing, sier Litland

Jeg har ikke bare støv på hjernen. På vinteren gjelder det også snø!

Terje Ousdal

 ?? FOTO: SVEIN MORTEN HAVAAS ?? Utenfor Bondeheime­n i Kirkegaten er det gjort etter boken. Et eksempel til etterfølge­lse i Farsund sentrum.
FOTO: SVEIN MORTEN HAVAAS Utenfor Bondeheime­n i Kirkegaten er det gjort etter boken. Et eksempel til etterfølge­lse i Farsund sentrum.
 ?? FOTO: TOM ARILD STØLE ?? Noen valgte å gå midt i gaten gjennom den delen av Miljøgaten i Lyngdal hvor også biler kan ferdes.
FOTO: TOM ARILD STØLE Noen valgte å gå midt i gaten gjennom den delen av Miljøgaten i Lyngdal hvor også biler kan ferdes.
 ?? FOTO: SVEIN MORTEN HAVAAS ?? Fortauene over Gåseholmen bro var blant de glatteste i hele Farsund sentrum. Og de er kommunale...
FOTO: SVEIN MORTEN HAVAAS Fortauene over Gåseholmen bro var blant de glatteste i hele Farsund sentrum. Og de er kommunale...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway