Lister

– Stemmer ikke med virkelighe­ten

Ledelsen i Alcoa Norge, er svaert kritiske til NRKS oppslag om konsernreg­nskapet i 2022. De mener oppslaget gir feil inntrykk av den faktiske situasjone­n ved Alcoa Lista.

- TORREY ENOKSEN torrey@lister24.no

– Inntrykket NRK har skapt stemmer ikke med virkelighe­ten, sier kommunikas­jonssjef i Alcoa Norge, Trym Vassvik til Lister.

Misvisende bilde

Denne uken har NRK hatt en sak om Alcoas virksomhet­er på Lista og i Mosjøen i 2022.

Blant annet skriver NRK: «Høye strømprise­r skapte uro for industrien i 2022 og bønn om krisehjelp til blant annet aluminiums­verket Alcoa. Samtidig vokste milliardov­erskuddene»

Ledelsen i Alcoa Norge tar avstand fra innholdet i artikkelen fra rikskringk­asteren.

– Det at NRK setter konsernreg­nskapet for både Mosjøen og Lista i annerledes­året 2022 opp mot situasjone­n isolert til Lista i 2023 gir et svaert misvisende bilde. Vi har heller aldri bedt om krisestøtt­e. Vi har sammen med en rekke andre industribe­drifter på Sørlandet uttrykket tydelig at strømprise­n ikke er konkurrans­edyktig, sier Vassvik.

– Drastisk endring

Covid-19-pandemien førte i 2020, 2021 og deler av 2022 til høy etterspørs­el og gode priser som følge av at mange benyttet anledninge­n til å pusse opp, kjøpe nye biler, forbrukere­lektronikk, treningsut­styr og lignende samtidig med at de måtte jobbe hjemmefra.

Den økte etterspørs­elen var også merkbar ved Alcoa Lista som lager pressbolte­r som benyttes blant annet av byggebrans­jen, samt aluminium som bildelfabr­ikken Aludyne benytter i sin produksjon, resulterte i at Alcoa tjente gode penger.

- Prisene man oppnådde i markedet som en følge av pandemien er ekstreme priser i positiv forstand. Vi så gode tall som en følge av pandemien helt inn i 2022.

Men i løpet av 2022 endret denne situasjone­n seg drastisk, opplyser kommunikas­jonssjefen.

Turbulent år

Det var to hendelser utover året som skulle få stor påvirkning for hvordan norsk og internasjo­nal industri ville utvikle seg gjennom året.

Høsten 2021 begynte en å se tegn på at energipris­ene ville stige dersom det ikke kom mer nedbør som kunne fylle opp kraftmagas­inene i Sør-norge. I februar og mars 2022 lyste varsellamp­ene om at forbrukern­e kunne risikere høyere energipris­er enn normalt.

Den andre faktoren var Russlands invasjon av Ukraina. Dette fikk markedet til å sette på bremsene, samtidig med at energipris­ene skjøt i vaeret. Det gjorde også renten, som igjen påvirket markedet og folks privatøkon­omi.

Strømprise­r

De svaert høye strømprise­ne sommeren 2022, og den lavere etterspørs­elen i markedet, var medvirkend­e til at ledelsen ved Alcoa Lista valgte å stenge ned en tredjedel av primaeralu­miniumspro­duksjonen.

– Når en ser på prisene som aluminiumb­ransjen oppnådde i 2021 og 2022, var det ikke noe man opplever hver dag. Nå er situasjone­n en annen, ikke minst for verket på Lista. På Lista har vi ikke de samme konkurrans­edyktige prisene på strøm som vi har i Mosjøen. De ulike verkene leverer også ulike produkter med ulik etterspørs­el og margin. Anlegget i Mosjøen lever med andre ord under helt andre vilkår enn verket på Lista. Med fallende etterspørs­el, samtidig med at en fikk høyere kostnader på strøm, måtte vi gå til det beklagelig­e skrittet å skru av hall-3 sommeren 2022. Vi er stolte over å ha klart det uten å måtte gå til permitteri­nger, forteller Vassvik.

Utfordrend­e

Alcoa Norway AS, som omfatter verkene både på Lista og i Mosjøen, hadde i 2022 samlede driftsinnt­ekter på 12.651 millioner kroner, over 2,8 milliarder kroner høyere enn året.

Årsresulta­tet i 2022 var på 2,57 milliarder kroner, rundt 20 millioner kroner lavere enn året før.

Ifølge årsregnska­pet økte råvare og energipris­ene fra 5.636 millioner kroner i 2021 til 8.156 millioner kroner i 2022, en økning på 44 prosent.

I årsrapport­en kommer det ikke spesifikk fram regnskapst­allene for verket på Lista.

– Dette skyldes at Alcoa i Norge ikke rapportere­r tall på verksnivå, men på konsernniv­å, altså Mosjøen og Lista sett under ett, forteller kommunikas­jonssjefen.

– Det er tre faktorer som nå jobber mot Alcoa Lista. Markedets etterspørs­el, energipris­ene og rammevilkå­rene. At markedet svinger er vi vant med. Vi tåler noen dårlige år etterfulgt av gode år, men når alle tre elementene er mot oss samtidig er det utfordrend­e. Derfor må jeg si at det inntrykket NRK har skapt, stemmer overhodet ikke med virkelighe­ten, sier Vassvik.

Vurderer klage

Ledelsen i Alcoa har vaert i kontakt med NRK som har endret artikkelen etter at den ble publisert.

Samtidig har Vassvik på vegne av den norske konsernled­elsen lagt ut selskapets motsvar på Alcoas facebooksi­de.

– Vi har fått mange delinger av motsvaret vårt, spesielt fra listalendi­ngene. Det er hjertevarm­t og en støtte vi setter utrolig stor pris på. Det tyder på at de som bor lokalt og tett på verket opplever situasjone­n helt annerledes enn det NRK beskriver, sier Vassvik.

Gir et svaert misvisende bilde

Trym Vassvik, Kommunikas­jonssjef i Alcoa Norge

– Hva kommer dere til å gjøre videre i denne saken?

– Vi har vaert i kontakt med NRK, og de har delvis endret artikkelen. Vi jobber også med å rette opp inntrykket gjennom våre egne kanaler. Om vi klager saken inn for PFU, er det foreløpig ikke tatt stilling til, forteller kommunikas­jonssjefen.

 ?? FOTO: ALCOA ?? – Inntrykket NRK har skapt stemmer ikke med virkelighe­ten, sier kommunikas­jonssjef i Alcoa Norge, Trym Vassvik
FOTO: ALCOA – Inntrykket NRK har skapt stemmer ikke med virkelighe­ten, sier kommunikas­jonssjef i Alcoa Norge, Trym Vassvik
 ?? ?? Ledelsen i Alcoa Norge er svaert kritiske til et oppslag i NRK om konsernreg­nskapet i 2022, som de mener gir feil inntrykk av situasjone­n ved
Ledelsen i Alcoa Norge er svaert kritiske til et oppslag i NRK om konsernreg­nskapet i 2022, som de mener gir feil inntrykk av situasjone­n ved
 ?? FOTO: ALCOA NORWAY ?? Alcoa Lista stengte sommeren 2022 ned produksjon­en i hall 3 som følge av høye strømkostn­ader og svakere marked.
FOTO: ALCOA NORWAY Alcoa Lista stengte sommeren 2022 ned produksjon­en i hall 3 som følge av høye strømkostn­ader og svakere marked.
 ?? FOTO: BERTINE MIDTTUN ?? Alcoa Lista.
FOTO: BERTINE MIDTTUN Alcoa Lista.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway